Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

Kull 2015

1 2 3 5

 

aRim og Viking sine elleve stumper er litt i underkant av to og en halv uke gamle. Alle har åpnet øynene nå, og vi har så smått begynt med litt håndteringstrening. Det har gått helt utmerket hittil. Det har ikke vært noe sprelling eller tissing, og så lenge de får noe godt underveis så er de stort sett fornøyde.

Lille Tarald er en seig kar! Halvparten så stor som de andre, men spiser som en hest. Åpnet øynene bare en dag etter de andre, og ser ikke ut til å la seg tråkke over av sine søsken. Han er fortsatt ganske liten, så jeg vil ikke reservere han bort før han er tre uker gammel. Enn så lenge så ser det ut til å gå veien for ham.

Jeg klør meg i hodet av å fargebestemme denne gjengen. Det er utrolig frustrerende og jeg er så utålmodig. Det er jo ingen krise, jeg får bare smøre meg med tålmodighet..

Jeg er ganske sikker på fargene til noen av ungene. Det kan se ut som om de tre mørke guttene er Mink, og ikke Copper. Tyra, den eneste mørke jenta, er uten tvil Copper. Men det er veldig lite som skiller hennes farge fra guttenes. Det kan være at noen av guttene er Copper med Homozygous (dobbelt) Umbrous, da vil de bli mørkere. Men ettersom de uten tvil er mørkere enn henne nå, så setter jeg dem opp som Mink alle tre. Jeg har litt samme usikkerheten når det gjelder de tre lyseste ungene uten Satin, Tarald, Tetra og Tekla. Jeg er helt sikker på at Tekla er Silvermink. Tarald og Tetra er hakket lysere og varmere, men det er ikke mye som skiller. Derfor har jeg satt de opp som Silvercopper i spørsmålstegn.

Alt dette får jeg jo svar på etterhvert. Jeg skulle bare ønske at jeg visste det nå, for da kan jeg lettere ta en beslutning på hvem som skal bli boende, evt. hvem som skal ut på fôr. Da blir det jo igjen lettere å reservere bort de andre ungene til alle de forventningsfulle kjøperne som står på venteliste. Men jeg forbeholder meg alltid retten til å beholde en av ungene, ut leveringsklar dato. Isåfall, så finner vi en løsning på det og dere får reservere en annen unge.

Hamsterhiets Kjønn Fenotyper Status
Tindra Rimsdatter Hunn Silvermink (ev. Silvercopper) Satin Lh Beholde?
Tiril Rimsdatter Hunn Ivory Satin Lh Til salgs
Tekla Rimsdatter Hunn Silvermink (ev. Silvercopper) Lh Til salgs
Tetra Rimsdatter Hunn Silvercopper? Lh Fôravtale?
Tyra Rimsdatter Hunn Copper Lh Til salgs
Trym Vikingsønn Hann Silvermink (ev. Silvercopper) Satin Lh Fôravtale? Beholde?
Terje Vikingsønn Hann Ivory Satin Lh Til salgs
Tarald Vikingsønn Hann Silvercopper? Lh – MINST, avlsstopp
Til salgs fom. 21/1
Trygve Vikingsønn Hann Mink Satin Lh Til salgs
Truls Vikingsønn Hann Mink Lh Til salgs
Tord Vikingsønn Hann Mink Lh Til salgs

Nå har jeg skrevet “til salgs” på de ungene som skal selges. Jeg følger ventelisten ovenfra, og når alle har valgt seg en unge så legges de andre ut for salg på bla. finn.no. Det går helt fint an å melde interesse for fôrverthamsterne også. Om du ønsker å være fôrvert eller at jeg skal ha deg i bakhodet itilfellet jeg ombestemmer meg og ungen blir ledig for salg. Jeg trenger litt tid på meg til å se an ungene før jeg bestemmer meg for hva det blir til. Jeg må være helt sikker på fargene, samt se an hvordan de utvikler seg typemessig, lynnemessig og størrelsesmessig.

Legger ved portrettbilder av ungene, tatt i dag. Tilfeldig rekkefølge.

1 tordHamsterhiets Tord Vikingsønn
Mink Longhaired

 

2 trulsHamsterhiets Truls Vikingsønn
Mink Longhaired

 

3 TrygveHamsterhiets Trygve Vikingsønn
Mink Satin Longhaired

 

4 tyraHamsterhiets Tyra Rimsdatter
Copper Longhaired

 

5 TirilHamsterhiets Tiril Rimsdatter
Red eyed Ivory Satin Longhaired

 

6 TerjeHamsterhiets Terje Vikingsønn
Red eyed Ivory Satin Longhaired

 

7 TindraHamsterhiets Tindra Rimsdatter
Silvermink? Satin Longhaired

 

8 trymHamsterhiets Trym Vikingsønn
Silvermink? Satin Longhaired

 

9 taraldHamsterhiets Tarald Vikingsønn
Silvercopper? Longhaired

 

10 tetraHamsterhiets Tetra Rimsdatter
Silvercopper? Longhaired

 

11 teklaHamsterhiets Tekla Rimsdatter
Silvermink Longhaired

 

aaaaaaRim og Viking sine små nyttårsmirakler vokser masse for hver dag som går. Selv etter totalt 42 kull blir jeg like begeistret og betatt. I dag har jeg sortert ungene på kjønn for å få litt oversikt. Det ser ut til å være en fin fordeling, med fem jenter og seks gutter. Bedre får det jo ikke blitt, når det er et kull på elleve.

Tindra har allerede blitt en liten favoritt hos meg —>

Jeg har også så smått begynt å se på fargene, og det er naturligvis veldig spennende! Det er ganske mange like unger, og jeg regner ikke med å ha alle fargebestemmelsene helt på plass før de nærmer seg tre uker.  Til tross for det så begynner jeg allerede nå å sette opp en liten liste. Det er likevel noen jeg er ganske sikre på, bla. én jente som er Copper og et tvillingpar som er ReIvory Satin. Av guttene er det tre stk. som jeg ikke klarer helt å plassere. De er enten Copper eller Mink, én med Satin og to uten.

OBS! Endringer ang. farger og kjønn kan komme senere. Jeg skal dobbeltsjekke kjønn om noen dager.

Det føles litt utrygt å gi de navn såpass tidlig. Én av gutta er veldig spinkel, og jeg tar det ikke for gitt at han klarer seg. Jeg håper og heier på han, og gjør alt jeg kan for at han skal bli stor og sterk.

Rim er forresten helt fin igjen, og den forkjølelsen hun hadde er nå helt borte. Hun har tapt seg masse i vekt og blitt ganske tynn. Det tærer på å amme elleve unger. Hun gjør virkelig en super jobb, og jeg er så stolt! Hun er veldig tplmodig, både ovenfor ungene og meg. Hun kommer når hun hører meg og lar meg gjerne pille i redet, selvom jeg prøver å håndtere ungene minst mulig noen dager til.

Hamsterhiets Kjønn Fenotyper Status
Tindra Rimsdatter Hunn Silvercopper (ev. Silvermink) Satin Lh Beholde eller fôravtale
Tiril Rimsdatter Hunn Ivory Satin Lh
Tekla Rimsdatter Hunn Silvermink (ev. Silvercopper)
Tetra Rimsdatter Hunn Silvercopper (ev. Silvermink)
Tyra Rimsdatter Hunn Copper Lh
Trym Vikingsønn Hann Silvercopper (ev. Silvermink) Satin Lh Beholde eller fôravtale
Terje Vikingsønn Hann Ivory Satin Lh
Tarald Vikingsønn Hann Silvercopper? Silvermink? – MINST
Trygve Vikingsønn Hann Copper? Mink? Satin
Truls Vikingsønn Hann Copper? Mink?
Tord Vikingsønn Hann Copper? Mink?

 

Jentene afv: Tekla, Tetra, Tyra og Tiril. På toppen sitter Tindra.

aafv: Tindra, Tekla, Tetra, Tyra (med rumpa til brokkolien) og Tiril.

aaafv: Tiril, Tekla, Tetra, Tyra og Tindra.

aaaaRumpestumper

aaaaa Tyra, Tindra (øverst) og Tiril.

 

 

Guttene

b
øfv: Tarald (minst), Trygve, Trym, og Truls eller Tord.
nfv: Truls eller Tord, og Terje.

bb
Trym, Truls eller Tord, og Trygve.

bbb
Terje og Tarald

bbbb
Venstre side, nedover: Tarald, Truls eller Tord, og Terje.
Høyre side, nedover: Trygve, Truls eller Tord, og Trym.

bbbbb
Omnomnom!

 

I skrivende stund er Rim og Viking sine hamsterunger akkurat en uke gamle. Dagen etter jeg skrev forrige innlegg falt det én ifra, og nå gjenstår elleve.

Jeg har vært supernøye på å ikke se til dem så ofte. Rim har litt rennende nese, mest sannsynlig pga. temperaturendringer i huset. Det har ikke sunket under 16 grader inne på hamsterrommet, men når man ammer elleve unger så er man lett utsatt for det meste av sykdommer. Jeg har fått satt inn en sikker ovn der nå, slik at temperaturen holder seg jevn. Hun får selvsagt også ekstra med proteiner og vitaminer, og til tross for at hun er litt snufsete så gjør hun en super jobb som andregangsmamma. Nå har ungene så smått begynt å spise litt selv også, og det gjør det hele litt lettere for henne.

Alle elleve ungene ser friske og fine ut. Noen størrelsesforskjeller, men ingen ting som jeg bekymrer meg over. Jeg kan skimte litt pels, og tydelig se værhår. Fargene også synes bedre nå, og jeg tror det er to eller tre Copper. Det er selvsagt litt vanskelig å si noe sikkert når det fortsatt er så tidlig. Men jeg synes de ser for lyse ut til å være Mink.

b bb<3

 

Nå har alle hamsterungene i Kull 42 og feriepasshamsterne blitt hentet hjem. Endelig tilbake til hverdagen, og jeg kan begynne å tenke klart igjen. Det har vært en utrolig fin og innholdsrik juleferie. Nå skal det bli godt å bruke litt ekstra tid på de nyeste hamsterne (hovedsakelig Hugin, Orion og fôrverthamsteren Runa), og etterhvert Kull 43.

Vi ønsker Turte, Tistel, Fjellrose, Tvilling, Skrukke, Molte, Ekko, Krekling og Erke masse lykke til i livet! <3

Det har vært så mange utrolig flinke hamstereiere og snille mennesker innom oss i jula. Noen hadde tilogmed gaver! Flotte barnetegninger (som utdannet faglærer i formgivning og hamsterentusiast er det jo stas med hamsterkunst) og sjokolade (som jo selvsagt er spist opp allerede, eheheh). Fôrvertene til Gyda hadde laget en stor pose med proteinrik babymat til hamsterne, som (ikke akkurat overraskende) ble godkjent av dem alle. Tusen takk!

aaaaaaa

 

aHamsterhiets Rim Tyrionsdatter ventet sitt andre kull på selveste nyttårsaften. Jeg var derfor veldig spent på om hun ville føde Hamsterhiets siste kull i 2015 eller første i 2016.

Bilde fra paringen i midten av desember. —>
Dette er Viking (Mapilamis Cooper) sitt første kull. Og til tross for at han var litt vimsete og klumsete under paringen, så klarte han virkelig å levere!

En halvtime inn i det nye året fødte Rim tretten bittesmå nyttårsmirakler, som var mange flere enn hva jeg hadde spådd. Jeg tippet på 5-6 stk, så feil kan man ta! Dessverre var den ene død da jeg sjekket til dem noen timer senere, men de resterende tolv ser friske og fine ut. Rim er en superflink mamma, og passer veldig godt på ungene sine. Vi er spente på fortsettelsen og heier fra sidelinjen!

Nå skal de få mest mulig ro, og det vil derfor ikke komme så mange oppdateringer før ungene er fylt to uker. Et par innlegg og noen bilder vil det muligens komme, men det er altså ikke før ungene nærmer seg to uker gamle at jeg vet noe sikkert om farger og kjønnsfordeling. Men jeg kan allerede nå si at vi forventer farger som Mink, Silvermink, Copper, Silvercopper, ReCream og ReIvory, med og uten satin, og alle blir langhårete.

aaI kveld kom Rim gjerne ut da jeg bestakk henne med litt salat, og jeg fikk tatt et par kjappe bilder.
Ekstra moro at alle tolv ungene kan ses på bildet.

Velkommen skal dere være!

 

Nå er Hedda sine ni små stumper to uker og fem dager gamle. De har blitt så søte, og det var på høy tid å ta noen portrettbilder av dem.

1 skrukkeHamsterhiets Skrukke Råksønn
Sable Longhaired

 

2 tistelHamsterhiets Tistel Heddasdatter
Sable Longhaired

 

3 erkeHamsterhiets Erke Råksønn
Cream Longhaired

4 turteHamsterhiets Turte Heddasdatter
Golden Umbrous Longhaired

 

4 tvillingHamsterhiets Tvilling Råksønn
Golden Satin Longhaired

 

5 fjellroseHamsterhiets Fjellrose Heddasdatter
Golden Satin Longhaired

 

6 kreklingHamsterhiets Krekling Råksønn
Silvergrey Umbrous Longhaired

 

7 ekkoHamsterhiets Ekko Råksønn
Golden Umbrous Longhaired

 

8 molteHamsterhiets Molte Råksønn
Golden Umbrous Longhaired

 

Alle ni ungene i Kull 42 har åpnet øynene nå. De trasker rundt i buret og utforsker nye ting og steder. Vi har så smått begynt å ha de på sofaen for å starte temmingen, og det har gått veldig fint. De blir selvsagt slitne av så mange nye inntrykk, og da må det noen skikkelige powernaps til underveis. Portrettbilder av ungene kommer ila. morgendagen, men i mellomtiden: er et lite bildedryss fra i går!

fffffffffKrekling kamuflerer seg i sokkene til matfar.

f ffKrekling vasker ørene til Fjellrose. For en omsorgsfull type!

fff ffff fffff ffffffVåknet fra powernap i koseposen.

fffffffTvilling sjekker ut kveldens bestikkelser.

ffffffffErke fant salat, og ville ikke dele.

 

eeNå er har jeg en oversikt over farger og kjønn!
Dette må jo være den mest morsomme delen av å sette kull.

Det er et flertall hanner i dette kullet, med hele seks hanner og tre hunner. Til min store skuffelse var det ikke mange satin i dette kullet. På de ungene som er satin, så er det ikke den blanke pelsen så godt synlig. Samt hadde jeg også håpt på en bedre fordeling av fargene på de agoutimønstrete ungene, men det ble fire golden og én eneste silvergrey.

Men når alle ungene er store, friske og gode, så overgår det jo alt. De er så fantastisk fine, alle ni!

Jeg kjører blåfjell navnetema denne gangen. Jeg kommer til å gjøre noen endringer på navneoppsettet i 2016, som jeg har valgt å prøve ut på dette kullet. Derfor har alle jentene fått mammas mellomnavn, istedenfor pappas. Dette var ikke typisk for vikingtiden og middelalderen, da var det fars navn som ble ført videre. Men nå lever vi jo i en hel annen tid, hvor det er viktig med likestilling. Så det sier seg jo selv, at sånn må det bli!

Hamsterhiets Kjønn Fenotyper Status
Fjellrose Heddasdatter  Hunn Golden Satin Lh
Turte Heddasdatter  Hunn Golden Umb Lh
Tistel Heddasdatter  Hunn Silversable Satin? (evt. Sable u.satin) Lh
Erke Råkssønn  Hann Cream Lh  Unni M. M.
Krekling Råkssønn  Hann Silvergrey Umb Lh
Skrukke Råkssønn  Hann Silversable Lh
Molte Råkssønn  Hann Golden Umb Lh
Ekko Råkssønn  Hann Golden Umb Lh
Tvilling Råkssønn  Hann Golden Satin Lh

  eTolv dager gamle

 

eeeKrekling

 

eeeeTvilling

 

eeeeeErke

 

eeeeee  Tistel

 

Et kjapt innlegg om Kull 42,
før jeg reiser til Danmark for å levere Nuur fra Kull 40 og Munin fra Kull 41.

Alle ni ungene vokser, spiser og koser seg. De er jevnstore, og like flinke til å finne frem til maten. Pelsen er på god vei, og fargene synes godt. Det ser ut til at det er hele fem golden og bare én silvergrey av de seks agouti’ene. Samt at den lyseste ungen er cream. Jeg har ingen oversikt over kjønn enda, men vet at sistnevnte er en gutt og at det er iallefall én golden jente. Mer om kjønn og farger kommer i slutten av denne eller i begynnelsen av neste uke.

Hedda er fortsatt veldig flink, men hun har mye overskuddsenergi og vil gjerne ut av buret. Jeg vil ikke ha henne for lenge ute av buret når ungene fortsatt er så avhengige av henne. Derfor setter jeg inn løpehjul i buret i korte økter noen kvelder fremover, så hun får bukt med litt energi.

 

ccc c cc<3

 

bHedda sine ni små stumper er fire og en halv dager gamle i dag, for å være helt nøyaktig. Jeg hadde ikke tenkt til å komme med noe innlegg og bilder før de nærmet seg en uke gamle, men ettersom jeg nå har fått en pekepinn på fargefordelingen tenkte jeg å avsløre litt. Det er seks unger som er agoutimønstret, altså Silvergrey eller Golden. To er Silversable og/eller Sable. Den siste er helt lys, altså Cream eller Ivory. Alle er jevnstore, de spiser godt og piper litt innimellom. Ergo, alt er som det skal!

Forutenom noen sår på tærne står alt bra til med Hedda. Jeg aner ikke hvordan hun har klart det, og enn så lenge så behandler jeg det forsiktig med salve. Det tok ikke mange dagene for henne å lande etter fødselen og bli mer seg selv igjen. Hun kommer gjerne ut av redet når hun hører meg, er nysgjerrig og frempå som hun alltid er.

 bbGjesp!

bbbSuss!

 

bSamme dagen som Kull 42 blir født fyller Hugin og Munin fra Kull 41 fire uker gamle. Guttene begynner å bli store, og de blir bare flottere for hver dag som går. De er så snille og gode, tvers igjennom. Det er nesten litt kjedelig, for det er ikke noe jobb med å temme dem. De har vært helt tamme fra første håndtering, så det eneste vi gjør er å kose. Masse!

Hugin og Munin, nesten helt ferske —>

I helgen ordnet jeg istand Tundra sitt gamle bur til dem. Det var stor stas! Stumpa har bodd med dem i det nye buret noen dager, men skal nå flytte for seg selv. Jeg tror og håper at guttene takler overgangen bra.

Jeg har fortsatt ikke bestemt meg for om Hugin skal fortsette å få hete Hugin. Enn så lenge så gjør han det, så får jeg vurdere senere om jeg gidder å bytte.

f ffJeg har byttet navnelapp nå altså, haha! Vi har navnelapper på alle burene, mest for matfar sin skyld. Jeg stokker om på burene rett som det er, og det kan være vanskelig for han å følge med. Han er så snill og hjelper meg hver eneste kveld med å ta inn og ut hamstere, sånn at de får løpt fra seg.

fffStumpa fant fort ut av hvor utgangen var. Eller, rettere sagt; inngangen for alle godbitene.

ffff fffff ffffff fffffff<3

 

aaNatt til den første desemberdagen fødte Silvertussens Hedda ni små adventsmirakler. Hurra hurra!

Alt står bare bra til med både mor og barn. Hedda er selvsagt litt sliten, men som det matvraket hun er kom hun mer enn gjerne ut for litt kokt egg i kveld. Hun var raskt tilbake hos ungene sine, og det er tydelig at hun har tatt morsrollen på alvor. Det er merkelig å se den livlige, livsglade og sta jenta mi plutselig bli en ansvarsfull mamma. Om jeg er stolt? Ja, det er klart!

Fødeburet sto klart allerede i helgen. Hedda rakk fint å rasere det før ungene meldte sin ankomst. —->

Alle ungene har sorte øyne, etter det jeg kunne se under den korte titten jeg fikk. Jeg syntes faktisk å skimte at den ene allerede har fått pigmenter. Det går fort, og de neste to ukene blir veldig spennende. Det vil ikke bli mange oppdateringene, ettersom jeg vil gi dem så mye fred og ro som mulig. Hvor enn vanskelig det er å holde seg unna, så må jeg det. Men om 1,5 til 2 uker vet jeg litt mer. Men allerede nå kan jeg si at vi venter farger som Silvergrey og Golden med og uten Umbrous, samt Cream, Ivory, Sable og Silversable om Ludde bærer cream. Alle blir langhårete, og det er en 50% sjanse for Satin.

 

a (2) aaaaVelkommen skal dere være, alle ni!

 

Tidligere i dag ble Norma hentet av sin nye familie, og hun har dermed flyttet på landet. I skirvende stund har vi altså tre hamsterunger igjen fra Kull 40. Moona skal nedover til Hamsternøste oppdrett i Stavanger, når det løser seg med frakt. Nuur blir med meg (og Munin fra Kull 41) til Danmark om to uker, og flytter da til Trine ved Colour Point’s hamsteroppdrett. Iinu er den siste ledige hamsterungen, som fortsatt søker nytt hjem.

bNorma

 

bbMoona og Norma var gode venner frem til Norma reiste i dag. Moona ser ut til å takle overgangen helt problemfritt.

 

bbb bbbb bbbbbMoona er ei solid dame, i både kropp og lynne. Hun blir nok en flink mamma!

 

bbbbbb bbbbbbbFantastiske, morsomme og vakre Nuur.

 

bbbbbbbb bbbbbbbbb bbbbbbbbbbIinu er en liten perle! Han er langhåret, umbrous (sotlag i pelsen), rex (krøllete pels og værhår) og satin (skinnende pels).

 

eeeeeeHugin og Munin er tre uker gamle i dag. Begge vokser masse for hver dag, og utvikler seg bra både lynnemessig og typemessig. Det gjør meg glad, for vi har store avlsplaner for dem begge. Hugin blir boende her, ettersom jeg trenger en hanne som ikke er satin. Munin skal til Hamsterhuset i Danmark. Hugin ser foreløpig mest lovende ut typemessig, men Munin er hakket større og mer robust i kroppen. Det er bare bagateller, for i det store og hele bildet er dette to meget lovende små herremenn.

Akkurat som Stumpa sitt forrige kull, så er også disse noen utrolige gravere. De graver seg bort under tykke lag med flis og redemateriale. De lager ganger og huler, og virkelig storkoser seg! Det er ganske ulikt de andre kullene vi har hatt, samtidig som det er unikt for Stumpa sine barn.

Vi har så smått startet temmingen, og det har gått over all forventning. Første gang på oppdagelsestur på sofaen satte de seg rett ned og stappet kinnposene fulle med salat. De var nysgjerrige og sjekket ut alle de fremmede stedene og tingene. I venteesken kom de begge deisende opp i håndflaten for en ny runde. Jeg er så stolt og glad oppdretter!

eee eeee eeeeeeee  <3

1 2 3 5