HAMSTERHIET

 

Hannah M. Hegge
1903 Gan i Lillestrøm

 

Syrisk gullhamster siden 2010
Campbells dverghamster siden 2016

 

Registrert oppdrett i Norsk Hamsterklubb:
www.norskhamsterklubb.no

 

Med hovedfokus på dyrevelferd i mitt avlsarbeid ønsker jeg å bidra til å bedre hamsterens status i Norge!

KONTAKT

 
Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp? Send meg en mail!

 

Hamsterhiet@hotmail.com

SOCIAL MEDIA

 

På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg! Blogg-delen her på nettsiden er lagt ned.

 

KLIKK HER FOR Å FØLGE HAMSTERHIET PÅ INSTAGRAM!

 

www.hamsterhiet.com
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

 

Opphavsrett
Alle bilder som blir fotografert av meg, tilhører meg. Ønsker du å låne bilder må du ta kontakt på mail slik at jeg kan sende deg et vannmerket bilde. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Kull 2012

1 2 3 17

 

I fare for å virke etterdiltende (les; oppdatering av Hilde, Hamsterhuset), så kommer også jeg med noen ærlige ord. Når du nå leser dette og det kommende innlegget, så ber jeg deg om å lese med forståelse. Jeg vet at jeg har en del yngre lesere. Så jeg nevner allerede nå at jeg skriver rett fra levra og velger ordene mine deretter. For en sjelden gang innimellom er jeg bare nødt til å slippe taket, og skrive akkurat det jeg tenker.

Advarer også mot mye tekst, hehe..

Som jeg jo har nevnt her på bloggen tidligere, så har vi slitt med kullene våre i 2013. Saga skulle få et tredje og siste kull, som vi dessverre ikke fikk gjennomført da hun fikk fødselskomplikasjoner. Kull 26 ble født, men Saga hadde mer enn nok med å komme seg etter fødselen, slik at hele kullet dessverre døde. Samt planla vi to fôrvert kull, som raskt ble til ett. Jeg fikk nemlig en mail fra Ia Bragesdatters fôrvert, hvor det sto at hun dessverre hadde gått bort av uvisste grunner. Men jeg fikk håpet tilbake da Gilja Snorresdatters fôrvert sa seg villig til å fremskynne det kullet jeg planla på henne. Samt hadde jeg jo nettopp vært i Sverige og hentet min første Mink hamster, Katla Gubbensdatter.

Kull 26 ble igjen født, Gilja Snorresdatter + Schjærven Bragessønn. Men kun tre av tolv hamsterunger ovelevde av uvisste grunner. Håpet for resten av våre kull i 2013 lå derfor på Katlas første kull, og Hamsterhiets Kull 27. Her skulle jeg både beholde og sette hamsterunger ut på fôr, for å sikre at jeg hadde noen fine og friske avlsdyr for hånden. Jeg arbeidet virkelig hardt for å få tak i denne frøkna. For å få mulighet til å avle på Mink og Silvermink i 2013. Jeg tok med meg familien på langtur til Sverige, for å importere en drøss med hamstere. En importprosess krever mye tid, planlegging og ikke minst penger. Selv skulle jeg kun ha Katla, men det var andre oppdrettere som jeg også fraktet for. Absolutt verdt det tenkte jeg, for Katla skulle jeg ha. Da kan dere sikkert tenke dere for en skuffelse det var da kullet bare etter en uke var blitt halvert. To dager senere kunne jeg også se at det hadde dukket opp Svellmage i kullet, som er det samme som en forstoppelse. Hva som forårsaker det er vanskelig å si, men jeg har etter litt undersøkelse kommet til denne konklusjonen; Ungene ble født med en genetisk feil, som gjør at de enten ikke klarer å fordøye maten skikkelig, eller at analåpningen ikke er utviklet nok til å kvitte seg med avføringen.

Når jeg tenker tilbake, så har det siste året for Hamsterhiet oppdrett vært utrolig tøft og vanskelig. Kull 20, født 22.April 2012, er det siste kullet vi har hatt hvor dødsprosenten var lav. Der var det kun én av tretten hamsterunger som døde. Det er faktisk lenger enn et år siden. Alle de syv påfølgende kullene har hatt høy dødsprosent, hvor kullet enten har blitt halvvert eller så har det bestått av svært få hamsterunger.

Det har vært kjempe vanskelig for meg. Det tærer på motivasjonen, inspirasjonen og ikke minst samvittigheten. Så mange forventningsfulle kjøpere. Så mange små hamsterliv. Jeg har bannet og grått. Det er mildt sagt dritkjipt.

Hamsterungene fra Kull 26 og 27 selges som ikke avlsdyktige grunnet stor dødsprosent. Katla som skulle stå for de fleste kullene våre i 2013 må tas ut av avl. Dette betyr dessverre at jeg står helt uten avlsdyktige hunner akkurat nå. Helt uten friske linjer, og muligheten for flere kull. Jeg ser få muligheter til å anskaffe nye avlsdyr, da jeg ikke har tid eller råd til enda en importrunde fra Sverige. Men jeg skal gjøre mitt ytterste for å løse det. For å få Hamsterhiet opp og i drift igjen. Jeg må derfor ta noen tøffe valg..

Jeg vil veldig gjerne fortsette med oppdrettet mitt. Hamsterhiet er en stor del av meg, min hverdag og det jeg står for. Jeg føler meg ikke klar til å legge det helt fra meg riktig enda. Men jeg trenger en pause, slik at jeg får tid til å puste litt, reflektere og planlegge. Oppdrettet settes på pause til høsten. Forhåpentligvis har det løst seg med nye avlsdyr og linjer innen den tid, slik at Hamsterhiet kan få en ny start. Det betyr dessverre at mange på reservasjonslisten vår må stå der til over sommeren, eller finne seg en annen oppdretter de kan kjøpe hamster fra.

For å opprettholde et godt rykte og for å forholde meg seriøst til arbeidet mitt trenger jeg nye linjer. For å få plass til nye avlsdyr velger jeg å omplassere noen av hamsterne mine. Det er klart dette er utrolig vanskelig for meg, og det er ingen avgjørelse jeg som oppdretter tar lett på. Jeg har dessverre ikke mulighet til å holde flere enn fem hamstere hos meg, pga plass og tid. Brage egner seg muligens fortsatt til avl, og blir derfor boende her. Planen min er å prøve å få satt et testkull med han til høsten. Mine to herligheter Nanna og Veslemøy, er to eldre frøkner som skal få leve resten av pensjonistlivet hos meg. Men Katla skal omplasseres til en tidligere kjøper av meg, som jeg lenge har hatt god kontakt med. Der får hun det helt strålende, det har jeg en skikkelig god magefølelse på! Samt vurderer jeg å finne nytt hjem til min kjæreste og herligste Saga, forutsatt at det rette hjemmet dukker opp.

Så med dette håper vi på en litt mer lovende fremtid for Hamsterhiet oppdrett!

 

Farvel!
Som jeg nevnte i gårsdagens innlegg, så har det blitt ganske tomt og stille her i Hiet. De siste to hamsterungene i Kull 25, Ia Bragesdatter og Ar Bragessønn var de siste hamsterungene til å forlate Hiet i går.

30. November fødte Veslemøy sitt tredje og siste kull, og Hamsterhiets Kull 25. Dette var også Brages andre kull, og samme krysningen ble prøvd med stort hell med Hamsterhiets Kull 21. Fem av syv hamsterunger overlevde, og alle var like snille og vakre som både mor og far.

Vi ønsker alle hamsterungene og hamstereiere lykke til!

jLegger ved et Bilde av Ia Bragesdatter, som ble satt ut på fôravtale. Helt lik mamma Veslemøy i både utseende og personlighet. Litt egenrådig og sta, men veldig oppmerksomhetssyk og nysgjerrig.

 

Farvel!
Det er like trist å si hade, som det er koselig å se alle de forventningsfulle, spente og nybakte hamstereierne som kommer for å hente hamsterungene våre. Nå har altså alle hamsterungene i Kull 24 fått nye og gode hjem, og vi ønsker de alle masse lykke til videre i livet!

21. November fødte Saga Oskarsdatter sitt andre kull, hvor fôrverthamsteren Hamsterhiets Snorre Lokessønn er far. I kullet vokste seks små hamsterunger opp til å bli eksepsjonelt store for alderen. Tre gutter og tre jenter, hvorav lille Gilja Snorresdatter var den siste til å reise fra oss i kveld.

Under legger jeg ved et bilde jeg tok av Gilja i dag, og et av pappa’n hennes som ble tatt i forbindelse med paringen til Kull 24. Ser dere likheten?

 

kkkkGilja Snorresdatter

cccSnorre Lokessønn

 

Snart leveringsklare!
Hamsterungene i Kull 25 har vokst en hel masse siden sist jeg blogget om de. Og da er det jo på sin plass å publisere nye bilder! Selvom de fleste bildene ble bra, så var de ikke akkurat villige modeller… Dette er en gjeng som har arvet mor-Veslemøys nysgjerrighet og far-Brages tempo, hehe!
Akkurat nå er det Ar Bragessønn og Ia Bragesdatter som ikke er reservert. Resten av kullet har fremtidige eiere, og de er leveringsklare på torsdag. Men vi har god tid! Vi får ikke kull igjen før i mars/april, så det gir oss masse tid til ån finne gode eiere og fôrverter.
Temmingen går også riktig vei, heldigvis! Dette kullet var ganske medgjørlige da de bodde med mor-Vesla. Men da de flyttet fra mor slo noen av hamsterungene seg helt vrange. Deriblant lille Ar! Ar er den største mammadalten av en hamsterunge vi har hatt her i Hamsterhiet, hehe. Nå har jeg altså brukt mye tid på de og de har kommet seg voldsomt. Nå sittter alle ungene utrolig godt i hånden!

nTir Bragesdatter

nnIa Bragesdatter

nnnAr Bragessønn

nnnnÅlk Bragessønn

nnnnnBor Bragessønn

 

Fire uker gamle
På onsdag fylte Kull 24 fire uker gamle. Hvilket vil si at nå er det ikke lenge til de er leveringsklare. Nå har alle hamsterungene blitt reserverte, bortsett fra lille Gilja som er på utkikk etter en fôrvert.

Jeg har fått flere henvendelser på om jeg kan skrive litt om personlighetene til hamsterungene vi har inne nå. Det kan jeg selvsagt gjøre. Men nå som vi befinner oss midt i julestria, samt har vi også nettopp mistet vår kjære Aslak – så har jeg rett og slett ikke hatt verken tid eller lyst til å blogge. Jeg skriver ofte ikke så utdypende om hver enkelt hamsterunges personlighet. Rett og slett fordi de er så snille og gode alle sammen! Med mindre det er noen som skiller seg ut på en eller annen måte, så har jeg ikke noe behov for å gjenta meg selv i hvert innlegg. Men nå skal jeg altså gjøre så godt jeg kan, og skrive noen ord om hver enkelt. Jeg må også nevne at hamsterunger endrer personlighet ettersom de vokser og ettersom hvordan de nye eierne velger å håndtere hamsteren.

Som nevnt ovenfor, så er alle hamsterungene veldig gode og snille. Kull 24 er ingen unntak! Her sitter alle veldig godt i hånda, og nå synes alle det er helt greit å bli plukket opp. Alle har nå kommet over den fasen hvor menneskehender er skumle, og noen kan også klatre på hånden uten å betenke seg først. De er ganske store for alderen og i går fikk vi også veid de, noe som viste kun noen små størrelsesforskjeller.

gaute
Gaute Gand Snorressønn (61 gram)
Er som snytt ut av mamma-Saga, da han er helt lik henne utseendemessig. Han har allerede fått lengst pels av alle tre guttene, og det lover godt! Han er litt mer av den forsiktige typen, som lett lar seg tråkke på av brødrene sine. Derfor tror jeg det blir godt for han å flytte til et eget bur hvor han får være kongen på haugen. Han har altså knyttet seg godt til meg som har tilbragt mye tid med ham, og er derfor den hamsterungen som sitter mest rolig og trygt i hånden min.

 

geirjo
Geirjo Gisl Snorressønn (63 gram)
Geirjo er en hamsterunge som har skilt seg litt ut for meg. Han er veldig selvstendig, noe som resulterte i at han har bygget sitt eget rede under løpehjulet. Her triver han utrolig godt! Fordi han da ikke gjemmer seg bort i sovehuset når han sover, så hender det ofte at han hører meg når jeg kommer inn på Hiet. Da får vi litt ekstra kosetid, som matmor synes er gull! Utover dette er han en rolig kar, som er lett å komme i kontakt med.

 

gri
Gri Gråverkskinn Snorressønn (76 gram)
Jeg vil beskrive Gri som en bestemt ung kar. Han har full kontroll på sine brødre, og er ofte den som tar kontroll over både matskål og sovehus. Han er størst i kullet som leder med hele 5 gram, og var den første i kullet som aksepterte menneskehender og som kom frivillig opp. Om han fortsetter den gode utviklingen vil han få en god vekt og beinbygning, også vil han jo bli lik sin pappa Snorre som er fantastisk vakker.

 

gerd
Gerd Grid Snorresdatter (68 gram)
Gerd er av den rolige typen. Så rolig som en hamsterunge kan bli, mtp at de alle har ganske mye energi og fart i stumpen. Hun er en av de få som kan sitte lenge i hånden å slappe av, gjerne også ta seg en liten vask. Dog er hun relativt kjapp på bena om noe annet og mer spennende skulle dukke opp, spesielt om det er spiselig. Hun er noe lysere i ansiktet enn sin tvilling Gilja, samt også noen gram lettere.

 

gilja
Gilja Gjester Snorresdatter (71 gram)
Gilja er en av de som ikke har skilt seg ut så veldig. Hun er ikke like rolig eller tøff som sin søster Gerd, og hun dilter ofte etter tvillingsøsteren sin. Når hun får komme ut av buret blomstrer hun, til tross for at nye ting kan virke litt skumle i starten så er hun ikke vanskelig å overbevise. Derfor kan Gilja fremstå som litt vimsete, som er en sjarm i seg selv!

 

gitte
Gitte Gudvev Snorresdatter (55 gram)
Er ganske lik sin bror Geirjo, veldig selvstendig! Hun er ofte å finne et annet sted enn sine søstre, og hun er hakket mer nysgjerrig og derfor også oftere ute på oppdagelsesferder. Det er ikke dermed sagt at hun er en hardbarka tøffing, for hun bruker mye tid og tålmodighet på å utfoske ting som kan virke tvilsomme. Jeg ser for meg at ettersom hun vokser vil hun bli en skikkelig sterk og egenrådig frøken, som sin farmor-Årolilja.

 

Kull 24; 15. Desember.qqqqGri og Gaute deler broderlig på løpehjulet!

qqqqq copyGeirjo, alltid like fotogen.

 
 

Kull 24; 19. Desember. llJentene; Gerd, Gitte og Gilja.

l copyGuttene; Gri og Geirjo. Gaute sover søtt inni jorbærhuset et sted!

 
 

Kull 25; 19. Desember.
m mmm copy mmmmm
mmmmmmm copy<3

mmmmmmIa Bragesdatter. Helt lik mamma’n sin, Veslemøy.

mmmmmmmm copyTir og Bor, begge sitter allerede godt i hånda. Jeg er stolt matmor!

1 2 3 17