Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

 

 • Jeg kan tenke meg å bli hamster oppretter når jeg blir litt eldre, har du noen tips?
  Bruk god tid på å planlegge! Alt fra valg av bur til valg av avlsdyr. Begynn å spare allerede nå, for det koster mye. Spesielt i starten, ettersom man må kjøpe inn til alt i startfasen og går naturligvis i kraftig minus. Tenk grundig igjennom hvilket ansvar det er å sette liv til verden. Barn under 13 år bør vente med å avle til de blir voksne nok til å forstå hva ansvaret innebærer. Barn under 18 år bør avle i samarbeid med en voksen. Still deg også disse spørsmålene; har jeg tid? råd? plass? kunnskap? erfaring? tilgang på bil?

 

 • Er det noe research elns jeg kan gjøre nå, mens jeg venter?
  Når man avler så tar man på seg et ansvar for å sørge for at hamsterungene får den beste starten på livet som overhode mulig. Det gjelder genetisk (helse og lynne), sosialisering (temming og miljøtrening) og valg av kjøpere. Derfor kan det være lurt å følge råd fra noen erfarne hamsteroppdrettere før man velger å sette kull. Samt lese om genetikk og sette seg inn i avlsveiledninger.

 

 • Og hvordan er du sikker på at hamstrene får et godt hjem, og at du finner et hjem til alle sammen?
  Jeg er aldri i tvil om at jeg finner hjem til alle. I verste fall så får noen av ungene være her noen uker ekstra. Men det dukker alltid opp gode hjem på et eller annet tidspunkt. Man må bare være innstilt på at man må ha mulighet til å ha dem over leveringsklar dato. Jeg er heldig å bo i Oslo. Bare i Oslo er det et godt marked, men markedet strekker seg også langt utover hovedstaden. Det er lett å komme seg hit med både kollektiv og bil, og folk er villige til å reise langt. Bor man ikke sentralt til bør man kanskje påberegne seg ekstra tid for å få solgt ungene, og ikke sette veldig mange kull årlig.Én av tre henvendelser jeg får går ikke igjennom. Jeg stiller veldig strenge krav til kjøperne mine, og underveis i samtalen er det mange som faller fra. Det hender at noen nekter å bytte et alt for lite bur, eller at de har kjøpt Syrisk hamster fra dyrebutikk de siste ni månedene. Da kan jeg dessverre ikke selge hamsterunge til vedkommende. Samt har jeg ila. de siste fem årene bygget meg opp et godt nettverk. Kjøpere kommer tilbake for hamster nr. to, tre og fire. Samt har jeg fantastiske kjøpere og fôrverter som videresender nye fantastiske og dedikerte kjøpere til meg.

 

 • Har du en annen jobb enn oppdrettet?
  Først og fremst så må det nevnes at oppdrettet ikke er en jobb. Det er mye arbeid med det, ja! Men ettersom inntektene er lavere enn utgiftene, så kan det ikke regnes som noe annet enn en hobby. Jeg er utdannet faglærer i formgivningsfag, og jobber nå på aktivitetsskole. Der får jeg prøvd meg ut faglig med tredje klasse, og stortrives med det!

 

 • Hva fikk deg til å falle slik for hamstere og å bestemme deg for at dette var et dyr du ville jobbe med?
  Jeg er overbevist om at dyr kan bidra positivt på menneskers psyke. Det fikk jeg selv erfare med min første hamster, Pusekatt. Han var en langhåret silvergrey gutt som ble kjøpt i dyrebutikk da jeg var femten. Kort tid etter hadde jeg en kjempetøff periode hvor jeg slet veldig med angst. Jeg lærte fort at uansett hvor lite et dyr er, så kan man finne utrolig mye trøst i det. Det er en drivkraft i seg selv å ta vare på dyr, og det gir masse mestringsfølelse. Da Pusekatt døde etterlot han seg et kjempestort tomrom, og det var uten tvil noe som manglet. Kort tid etter bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle være uten pelsdyr igjen. Det var da vi kjøpte Hamsternes Årolilja, en langhåret cream jente, som var den første og viktigste byggestenen til Hamsterhiet oppdrett.

 

 • Hvorfor har du bare så å si ensfargede hamstere og ikke hamstere med forskjellige mønstre også?
  Jeg har avlet på flere farge- og mønstergener ila. de drøye fem årene jeg har drevet Hamsterhiet. Deriblant sortbasert, gult og viltfarget, samt med Dominant spot og Banded. Nå har jeg heller valgt å fokusere på en spesiell fargeretning. Kvantitet er ikke nødvendigvis kvalitet. Jeg vil heller snevre inn alternativene, slik at resultatet blir bra. Skal man jobbe med for eksempel Dominant spot må man velge avlsdyrene med omhu, slik at man ikke får dårlig tegnede avkom. Avkom med for mange eller for få flekker. Altså, skal man gjøre det så må man gjøre det ordentlig. Samt tror jeg det handler litt om preferanser. Jeg liker veldig godt de fargene som jeg avler på nå. Creambasert med Silvergrey, Umbrous, Cinnamon og Satin.

 

 • Hvilket kamera bruker du til å ta bilder?
  Nikon D40, D80 og D5000, med macrolinse, ekstern blitz og sportsmodus. Jeg har flere linser og annet stæsj liggende, men jeg skriver bare opp det som jeg bruker for å ta bilder av hamsterne med.

 

 • Får du noen gang dratt på ferie/tatt deg fri hjemmefra?
  Vi er så heldige å ha svigers i etasjen under, ettersom vi leier leiligheten av dem. Derfor kan vi reise bort en helg i ny og ne, og vite at dyrene blir tatt godt vare på. Svigermor er dreven hamster- og kaninpasser. Jeg er ikke spesielt glad i å fly, men tar meg gjerne noen dager på hytta enten i fjellet eller på Sørlandet. Samt har jeg tatt fire turer med danskebåten til København ila. det siste året. For to somre siden tok vi en lang campinghelg til Gekås Ullared i Sverige med en vennegjeng. Når jeg tenker meg om, så har jeg flydd til både Sapporo og Kiel. Selv om jeg ikke akkurat liker flyturen, så var det moro å få oppleve nye land og kulturer. Neste gang jeg skal tvinge meg selv i et fly så blir det for å oppleve Disney world i Orlando.

 

 • Hvilken leke/utstyr har du erfart er den mest populære blant hamstere? (Se bort i fra hjul)
  Jeg har laget hjernetrimleker av doruller, melogvann og sunne godbiter, som alle hamsterne syntes var superstas! Samt har jeg noen hengeleker egentlig beregnet for fulger i buret til Viking og Skyr, som de elsker. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd de kom til å bruke de overhode, ettersom det er ment for at fugler skal sitte på dem. De dingler og er ustabile, så jeg hadde ikke sett for meg at hamsterne syntes de var noe morsomme å leke på. Men gutta klatrer på dem, hopper over og kryper under. Utrolig moro å se! Jeg kjøpte også denne husken på ebay, som jeg tenkte de ikke kom til å bruke. Igjen ble jeg overrasket. Så det trenger med andre ord ikke koste all verden. Men har man likevel lyst til å bruke litt penger på leker kan jeg varmt anbefale en godisball, en klatreleke eller en hengekøye. Forskjellige typer tuneller er også populært hos oss, men da må man være obs på at de kan bli brukt som sovehus.

 

 • Hvor lenge kan du se for deg at du fortsetter med hamsteroppdrett? Hva kunne evt. vært grunnen for at du gir deg?
  Jeg tenker at så lenge vi bor her så kommer jeg til å fortsette i samme tempo. Men drømmen er å etterhvert å kjøpe et stort hus på landet, og jeg tenker at det i overgangen vil være naturlig med en pause. Jeg kan ikke se for meg å slutte helt, men at antall kull årlig avhenger av hvor vi bor og hvor mye som skjer på hjemmefronten. Det er mye jobb å sette kull, så det vil kreve litt planlegging og tilrettelegging om jeg skal få gjort det samtidig som en flytteprosess eller oppussing av hus. Med mindre matfar eller meg selv plutselig blir alvorlig syke, så kommer Hamsterhiet til å bestå.

 

 • Kan du beskrive hvordan en “perfekt” hamster for deg kan være? Utseende, farge, personlighet osv :)
  Jeg er utrolig svak for store hanner, med godt Satin-skinn og lang pels! En Silvercopper eller Brown eared Silversable, kanskje? En kald og mørk Silvermink Satin er heller ikke å forakte. Jeg er utrolig svak for Orion, som vi kjøpte fra DK i høst. Han er stor og robust i kroppen, tykk i pelsen og den mest bedagelige gutten jeg har vært borti. Han ligner litt på Max Smekker fra Sesam stasjon. En snill, god og stor bamse. Selvom jeg kulle ønske han var litt mer ivrig på damene, haha..

 

ooorionnOrion <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *