Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

 

JULIE SPØR:

Har du noe favoritt hamster bilde? Isåfall, hvilket?:)
Jeg har mange favorittbilder.. Dette er bare ett av de! Veslemøy<3

Hvor mange hamstere har du plass til?
Nå med den nye løsningen har vi plass til tolv fastboende, i hvert sitt Ferplast Tris bur. Samt får vi også plass til fire helplastbur, eller Ferplast Duo bur. Det er også muligheter for å sette både helplastbur og Duo-bur oppå Tris-burene dersom det skulle bli trangt og nødvendig med mer plass.

Hva gjør du med de hamsterne som er pensjonerte?
Koser med dem, skjemmer de bort og lar de nyte sine siste måneder her på jorden.

Skal du skaffe en ny avlshann?:D Isåfall, Hvilken farge og mønster ønsker du at han skal være?
Det er planen! Han skal helst være helt lik Saga, Blonde Satin langhåret. Kanskje Lille Laban fra Kull 20?

Har du noen gang blitt bitt av en hamster? isåfall, hvem? :o
Ja, det har jeg! Årolilja bet meg flere ganger, da hun kunne være noe sær og egen. Nanna har bitt meg én gang, da var hun høygravid og full av hormoner. Ellerså hender det jeg blir smakt på av hamsterunger, uten å få vondt eller sår. Det er jo en del av temmeprosessen, og at de smaker på fingre er jo en måte for de å utforske på.

Hva kalles mønsteret og fargen på en dalmatiner hamster? :)
Det kan være en Black Dominant spot hamster. Mønsteret Dominant spot kommer jo i alle farger, ikke bare Black. Så i hamsterverdenen kan man lage skikkelig fargerike “dalmantiner hamstere”, hehe..

Hvem er den eldste hamsteren du har nå?
Det er Aslak Antonssønn, som blir hele to år 8 august!

Er Ivory fargen hvit? Altså har den f.eks Wh genet?:)
Ivory fargen kan se hvit ut for mange, men den er i grunn ikke helt hvit. Den kan beskrives som elfenbenshvit, da den har et hint av en varm tone i seg. Jeg kaller ofte Ivory Dominant spot-hamstere for White, da disse ser helt hvite ut. Men dette er mer et kallenavn enn en faktisk betegnelse. Dersom en Ivory-hamster får Wh-genet vil den bli Ivory Roan. Ikke Ivory med hvitfarget mage. Fordi når Cream-baserte farger får Wh-genet blir de Roan-mønstret.

Den ene hamster gutten jeg har er Cream og Oldefaren hans er Snorre. Kan Cream gutten min produsere Silver Grey unger da? :)
Nei, han kan ikke lage Silver grey unger helt selv, for han har ikke dette genet. Han må isåfall pares med en frøken som er Silver grey (evt Silver black, Silver dove etc). Silver grey er et dominant gen. Hvilket vil si at en hamster som ikke er Silver grey (evt også Silver black, Silver dove etc), er heller ikke bærer av genet. Også er vel Snorre morfar til Hamsterhusets Apollo, ikke oldefar (?).

 

THEA OG MALENE SPØR:

Hvor gammel ble den eldste hamsteren du har hatt i hamsterhiet?
Det var nok Anton, som ble 2 år og 2 månder gammel.

Hva er antallet på det største kullet du har hatt ?
Det var Kull 16 som bestod av hele femten(!) unger.

Hvor lenge har du hatt kaniner og hvor mange?

Vi fikk Lenin i desember 2010, og et halvt år etter fikk vi Symra. Ellers så hadde jeg kanin med familien da jeg var liten, som jeg husker ganske lite av. Jeg mener å huske at det var to stk. Kaffe som var sort og brun, en skikkelig svær kaningutt som alltid stakk av.. Også Snøball(?) som var helt hvit med blå øyne, kjempe liten og nydelig.

 

HELLE SUSANNE SPØR:

Hvorfor begynte du med hamstere?
Jeg fikk min første Syriske hamster i 2008, og falt helt pladask for han! Og etter han døde fra meg klarte jeg jo ikke la være å anskaffe ny. Hamstere er fantastiske dyr, og jeg hadde nok allerede da blitt hektet..

Hvorfor begynte du med hamsteroppdrett?
Da Pusekatthamster døde så angret jeg noe voldsomt på at jeg ikke fikk bragt genene hans videre. Jeg ville veldig gjerne ha flere hamstere, og kunne ikke tenke meg noe mer koselig og vakkert enn å se de vokse opp fra å være én cm lange. Derfor gikk jeg til anskaffelse av to nye avlsdyr, fikk det kullet jeg ønsket meg og beholdt Aslak. Men jeg ble skikkelig hektet, og klarte ikke stoppe der, som i utgangspunktet var planen. Oppdrettet økte, vi anskaffet flere avlsdyr og fikk mange flere kull!

Og hvorfor valgte du å registrere deg som oppdretter? og ta prøven?
Jeg ønsket å bevise ovenfor meg selv at jeg kunne klare å ta den prøven. Det var viktig for meg å få en bekreftelse på at dette var noe jeg kunne bli god på, og prøven var første steg på vei mot dette. Selvsagt var det også fordi jeg ønsket å ta oppdrettet mitt opp et hakk, slik at det ikke lenger var et «hobbyoppdrett», men at kjøpere og andre oppdrettere tok meg og Hamsterhiet mer seriøst.

 

DYREHIET SPØR:

Har du tenkt til å avle kaniner etterhvert?
Jeg har hatt veldig lyst til å sette et kull på Symra, før hun evt kastreres. Men dette begynner å bli ganske sent da hun allerede har rundet året. Dessuten finnes det så utrolig mange kaninunger og voksne kaniner der ute som ikke har permanente hjem. Dette har ikke jeg lyst til å bidra til.

Tar du imot kaninpass?
Ja det gjør jeg.

Hvilken hamster er du mest glad i?
Det er veldig vanskelig å velge bare én! Det er ingen tvil om at Årolilja var mammas lille spesielle engel, og hadde/har en helt egen plass i hjertet mitt. Men nå som hun er borte har nok sønnen hennes, Aslak Antonssønn, tatt over. Det kommer av at han har vært hos oss hele sitt liv, og vi har virkelig fått god tid til å knytte bånd.

Hvilken hamster er best i avl i hamsterhiet?
Hmm, det er vanskelig å si altså.. Vi bruker bare avlsdyktige hamstere hos oss, som er friske, med gode gener og godt gemytt. Sånn utover gemytt og helse, så egner de seg usedvanlig godt på hver sin måte. Veslemøy og Solmyra har jo særegne pelsgener, og lager unger med helt vannvittig pels. Aslak har laget noen helt fantastiske barn, som er like vakre som de er snille og gode. Samt har Veslemøy og Saga en veldig sterke og sprudlende personligheter som er utrolig moro å bringe videre.

 

HEIDI SPØR:

Hva er favorittfargene dine på hamster?
Jeg klarer ikke bestemme meg helt, hehe.. Ivory og Blonde (ReSg) er nok de fargene jeg liker best.

Hvilke mønster i pelsen på hamster liker du best?
Jeg liker best hamstere uten mønster jeg, helfarget og agouti!

Kunne du tenkt deg en tortoishell hamster, og brukt i avl?
Nei, det kunne jeg i grunn ikke. Jeg har ingen interesse av å satse på Tort. Jeg prøvde det da vi fikk Arn, fordi jeg falt helt pladask for fargen til Arn. Helfarget Yellow, så nydelig! Men Tort er rett og slett ikke et mønster jeg synes er spennende å avle med. Så når Arn døde brått fra oss valgte jeg å legge ned Tort-avdelingen min..

Hvor mange år tror du at du kommer til å avle på hamster?

Oj, det vet jeg ikke! Jeg vil gjerne drive Hamsterhiet så lenge det lar seg gjøre. Men jeg vet jo ikke hva fremtiden bringer. Det kommer litt an på markedet og livssituasjon, tenker jeg. Men jeg håper og tror at Hamsterhiet vil bestå i mange år fremover, i større eller mindre grad.

Hvor mange kull tror du att du får i år?
Om jeg regner riktig, og alt går etter planen, så vil forhåpentligvis Veslemøy og Solmyra få to til før de pensjoneres. Og Saga vil få to i år, og ett neste år. Så vi planlegger seks kull til i 2012! Da er vi på Hamsterhiets Kull 26 før nyttår.

Hvor mange hamstere har du hatt på det meste på en gang, inkludert voksne og unger?
Jeg tror det må være for noen uker siden, da jeg hadde hele tre kull i hus. Da hadde jeg jo 14 (Kull 20) + 13 (Kull 19) + 7 (kull 18) + 8 (fastboende) = 42. Så det var jo en del hamsterstumper!

Hvordan går det me kaninene, trives de ute?
Ja! De trives kjempe godt, spesielt nå som sommeren er på vei. Ellers har de det bare bra og nyter kanintilværelsen i Kåresvei.

Hvordan er det og ha hamster i forvert?
Å ha hamster hos fôrvert er veldig kjekt, synes jeg. Det er en grei løsning om man ikke har plass, tid eller egnede partnere til hamsteren. Når jeg setter hunnhamstere ut på fôrvertavtaler så ønsker jeg at de skal bli brukt i avl hos fôrvert, da jeg dessverre ikke har mulighet for det selv. Hanner fordi jeg kanskje ikke kommer til å bruke han så flittig i avl, men likevel trenger å låne han et par ganger. Da får jeg jo tilgang på og bragt de ønskede genene videre. Samt får noen andre også muligheten til å nyte de fantastiske hamsternes selskap.

Silver dove og silver black, hvordan ser vi om vi har det? Er de bare lysere enn vanlig dove og black?
Ja, da har hamsteren et tynt lag med sølv-aktig farge i pelsen. Hamsteren får et slags sølvskjær som kan skimtes i lyset.

 

HEDDA SPØR:

Har du favouritt hamstere eller er du like glad i alle uansett utsene?
Egentlig så synes jeg at Saga er den vakreste hamsteren på hele jordkloden, hehe.. Men jeg er ikke noe mer glad i noen på grunnlag av utseendet. Men jeg skal ærlig innrømme at noen får litt større plass i hjertet på grunnlag av personlighet, men ikke utseende.

Når fikk du din første hamster?
Jeg fikk min første hamster til min elleveårsdag! En dverghamster som fikk navnet Snusmumrrikken.

Når fant du ut at du ville starte med oppdrett?
Det var rundt den første tiden jeg fikk mitt første kull, i august 2010! Før dette hadde jeg planer om å avle litt for moro skyld, men ikke å starte oppdrett.

Når du eksempel “gir bort” hamsterne dine etter de har fått noen kull hos deg, blir du ikke veldig lei deg av å gi bort hamsterne dine!?

Det kommer litt an på.. Jeg har satt noen ut på fôr, hvis det er det du mener med å gi bort? Å sette en hamster ut på fôr er ikke like tungt som å permanent omplassere de. For da har jeg som regel forberedt meg på at hamsteren skal flytte til en fôrvert siden den dagen jeg fikk den. Det er selvsagt trist, for jeg knytter jo bånd med alle hamsterne som er innom Hamsterhiet. Men jeg er også ganske kresen på hvem som får være fôrverter til mine hamstere. Så det er en trygghet og en trøst at jeg vet at de får det godt. Når det gjelder å omplassere permanent, er dette mye verre.. Det er ikke noe jeg gjorde fordi jeg er lei av de, eller fordi de ikke kan brukes i avl lenger. Men hovedsakelig fordi jeg følte at de fikk det bedre i sine eldre dager hos noen av mine nære venner eller familiemedlemmer.

 

JANE SPØR:

Hvorfor startet du med hamster oppdrett?
Da Pusekatthamster døde så angret jeg noe voldsomt på at jeg ikke fikk bragt genene hans videre. Jeg ville veldig gjerne ha flere hamstere, og kunne ikke tenke meg noe mer koselig og vakkert enn å se de vokse opp fra å være én cm lange. Derfor gikk jeg til anskaffelse av to nye avlsdyr, fikk det kullet jeg ønsket meg og beholdt Aslak. Men jeg ble skikkelig hektet, og klarte ikke stoppe der, som i utgangspunktet var planen. Oppdrettet økte, vi anskaffet flere avlsdyr og fikk mange flere kull!

Har du noen gang slitt med å selge hamsterunger?
Ja, det har jeg. Det hender jeg sitter igjen med noen unger over leveringsklar dato. Nå for eksempel, har jeg igjen mange unger fra Kull 19! Det er som regel vanskelig å selge hamsterunger på sommeren.

Hvor lenge siden startet du med oppdrett?
Vi fikk vårt første kull 08.08.2010, og har vært registrert i NHF siden 27.12.2010.

Hva het din første hamster, og hvordan så den ut?
Min første hamster var en grå Campbell’s dverghamsterhann som bar navnet Snusmumrikken.

Har du noen gang vurdert å gi opp oppdrettet?
Jeg har vel aldri tenkt tanken om å legge det helt ned. Men tanken på å redusere det kraftig har slått meg flere ganger. Men det har aldri blitt noe av.

Hva fikk deg til å avle på hamster istedet for andre dyr?
Det var ikke slik at jeg en dag bare bestemte meg for å avle på noe. Jeg bestemte meg for å avle på hamstere fordi jeg allerede da hadde forelsket meg i den dyrearten. Hamstere er jo ganske praktisk. De tar ikke så stor plass (selv om de å drive oppdrett på hamster krever mye plass!), samt er de suverene og populære kjæledyr. Men aller viktigst, de er jo så utrolig søte, morsomme og spennende! Så tanken på å avle på andre dyr var uinteressant og tanken slo meg ikke en gang, hehe..

 

BERTINE SPØR:

Hamsteren min sikler hvorfor?
Ikke godt å si, hun er vel litt grisete av seg da? Eller veldig matglad, hehe..

Kan en hamster få unger når den er over ett år?
Hanner kan pare seg livet ut, i de fleste tilfeller. Så lenge han er frisk og rask! Hunner blir sterile ved 12-14 mnd. Hunner kan derfor ikke få kull når de er over et år, selvom de har fått kull før.

Hvor ofte kommer SGLG fargene?
Hmmm, det er jeg ikke helt sikker på. Jeg har bare sett at det har skjedd hos Hamsterdeg én gang, og hun skulle ha vært den første til å avle frem SgLg fra bunnen av.

Hvor stor kan en hamster bli?
Syriske hamstere kan bli ganske store! Hunner blir større enn hanner, som regel. Og en normal-vekt er på mellom 140-180, men selv har jeg opplevd at Nanna Lokesdatter veide så mye som 229 for noen månder tilbake. Ikke helt sunt for henne da, så hun ble satt til å trene av seg alt fettet, hehe.. De kan også bli 15-20 cm lange.

 

HAMSTERGLEDE SPØR:

Har du noen tips om hva man skal se etter i en eventuell framtidig fôrvert, dersom du ikke kjenner personen fra før?
Når jeg ser etter fôrverter, så er det viktig for meg at jeg har en god tone med personen. Spesielt mtp at dette er en person jeg skal ha kontakt med i fremtiden. Da må jeg kunne føle at det er lett å kommunisere, og at den personen er immøtekommende. Slik at fremtidige avtaler ikke blir vanskelige å gjennomføre. Selvsagt må mulig fôrvert være inneforstått med hva det vil si å ha hamster og kunne gi hamsteren et godt og verdig liv. Derfor synes jeg det er ganske praktisk med venner og familie som fôrverter! Også må fôrvert bo slik til at det er lett å komme seg til og fra.

Drømme hamsteren din? Farge, mønster og hårlag?
I disse dager er jeg veldig besatt av to farger, også er det vanskelig å si helt sikkert. Fordi det er veldig mange pene mønstre, deriblandt Dominant spot, som i noen farger og som ligger riktig skaper en særegenhet hos hamsteren. Og det liker jeg! Men om jeg må velge, så blir det vel Black eyed og Red eyed Ivory Satin Lh, og Red eyed Silver grey Satin Lh.

Hvilke tanker har du om framtiden til oppdretter etter du er ferdig med utdannelsen din?
Jeg tenker at jeg ikke vet hva fremtiden bringer. Det kommer litt an på markedet og livssituasjon. Men jeg håper og tror at Hamsterhiet vil bestå i mange år fremover, i større eller mindre grad. Når jeg er ferdig med utdanningen min og forhåpentligvis får meg en jobb, så vil ikke hverdagen være så ubalansert som den er nå. Og da ser jeg for meg at det er lettere å drive oppdrett.

Skal du beholde noen avkom av Solmyra og Veslemøy?
Ja, jeg må jo nesten det! Etter å ha sett hvor fantastisk flott pels, størrelse og ikke minst gemytt det er på avkommene deres, så må jeg nok beholde noen og sette noen ut på fôr. Slike vakre gener kan jeg ikke la gå til spille! Foreløpig vet jeg ikke hvor mange som evt skal beholdes eller ut på fôravtale. Det kommer litt an på hva som dukker opp tenker jeg.

Er du redd for at du blir nødt til å selge noen av hamsterungene dine til dyrebutikken? Eller planlegger du å beholde alle til de blir solgt, uansett alder?
Ja, veldig redd! Det er absolutt ikke noe jeg ønsker å benytte meg av. Heller ikke noe jeg planlegger å gjøre.. Men jeg har vært igjennom den type frustrasjon tidligere, og vet at det er veldig slitsomt. Jeg skal ha de her så lenge som det lar seg gjøre, og samtidig gjøre mitt ytterste for å finne fremtidige og varige hjem til de alle.

 

HAMSTER SPØR:

Hva liker du med å ha hamstere?
De har så store personligheter, i små kropper. Det er en utrolig spennende og lærerik dyreart. Ikke bare som kjæledyr, men også å drive oppdrett på. De passer også døgnrytmen min fantastisk bra. Jeg kommer hjem i fire tiden, og da får jeg noen timer til å slappe av etter skolen før de våkner og vil ha oppmerksomhet.

lager du eget bur ?
Nei, jeg kjøper som regel nytt eller brukt Ferplast Tris. Men det går an å lage bur ut av plastesker, vet jeg.

kan du ramse opp noe hamstere ikke tåler av mat?
Mandler, Løk, Hvitløk, rå Poteter, grønne Tomater og Tomatblader, Sjokolade og annet menneske-godis, Bønner, Erter, Melk, Kål, Rabarbara, Fluer, Krokus, Laubær, Revebjelle, Selsnepe, Hestekastanjer, Klematis, Krokus, Torskemunn, Svineblom, Smørblomst, Eikeblader, Bulmeurt, Liljekonvall, Belladonna, Liguster.

6 Responses to Svar på spørsmålsrunden!

 • Fine svar, spennende og lese :D
  haha, ja.. Det er nok morfar Snorre er.. skrev feil, men det går vel greit ;)

 • Hvordan har hamsterne det når det er veldig varmt tar du ut dopapiret eller er det fortsatt dopapir i husene? Blir det ikke varmt for dem?

  Hvorfor er Norsk Hamsterforening stengt?eller?

  Men når en hamster er over 1 år og er steril har det løpetid?

  • Jeg gjør i grunn ikke noe annet enn å prøve så godt jeg kan å ha dempe tempereaturen i rommet de står på. Dersom det blir for varmt for se så tar de ut dyna si selv, eller legger seg et annet sted.
   Den er ikke stengt, tror jeg. Du må bare ignorere advarselen.
   Den kan få løpetid, men det er ikke dermed sagt at den er fruktbar lenger. :)

 • Fine svar, lærer så mye hver gang noen har slike spørsmålsrunder! :)
  Bare lurte på en liten ting, for på det siste spørsmålet svarte du at hamstere ikke tåler melk, men jeg har sett og hørt om at folk gir både yoghurt og vaniljeis til de små. Tåler de egentlig ikke dette? Blir glad for svar :)

  • Takk for det, så bra! :)
   Det med melk er litt vamskelig. Jeg har lest flere steder at melk kan føre til diabetes hos hamster. Derfor pleier jeg å være på den sikre siden, å frafåde å gi det. Når det gjelder lignende produkter som yoghurt og is, så vet jeg at yoghurt går greit som snacks pga det høye protein-innholdet. Sett at det er naturell, med lavt sukkerinnhold. Is vil jeg fraråde å gi uansett, pga mye e-stoffer og sukker. Men det skader sikkert ikke å la de smake på det en eller to ganger iløpet av sitt korte liv. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *