HAMSTERHIET

 

Hannah M. Hegge
1903 Gan i Lillestrøm

 

Syrisk gullhamster siden 2010
Campbells dverghamster siden 2016

 

Registrert oppdrett i Norsk Hamsterklubb:
www.norskhamsterklubb.no

 

Med hovedfokus på dyrevelferd i mitt avlsarbeid ønsker jeg å bidra til å bedre hamsterens status i Norge!

KONTAKT

 
Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp? Send meg en mail!

 

Hamsterhiet@hotmail.com

SOCIAL MEDIA

 

På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg! Blogg-delen her på nettsiden er lagt ned.

 

KLIKK HER FOR Å FØLGE HAMSTERHIET PÅ INSTAGRAM!

 

www.hamsterhiet.com
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

 

Opphavsrett
Alle bilder som blir fotografert av meg, tilhører meg. Ønsker du å låne bilder må du ta kontakt på mail slik at jeg kan sende deg et vannmerket bilde. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

 

I fare for å virke etterdiltende (les; oppdatering av Hilde, Hamsterhuset), så kommer også jeg med noen ærlige ord. Når du nå leser dette og det kommende innlegget, så ber jeg deg om å lese med forståelse. Jeg vet at jeg har en del yngre lesere. Så jeg nevner allerede nå at jeg skriver rett fra levra og velger ordene mine deretter. For en sjelden gang innimellom er jeg bare nødt til å slippe taket, og skrive akkurat det jeg tenker.

Advarer også mot mye tekst, hehe..

Som jeg jo har nevnt her på bloggen tidligere, så har vi slitt med kullene våre i 2013. Saga skulle få et tredje og siste kull, som vi dessverre ikke fikk gjennomført da hun fikk fødselskomplikasjoner. Kull 26 ble født, men Saga hadde mer enn nok med å komme seg etter fødselen, slik at hele kullet dessverre døde. Samt planla vi to fôrvert kull, som raskt ble til ett. Jeg fikk nemlig en mail fra Ia Bragesdatters fôrvert, hvor det sto at hun dessverre hadde gått bort av uvisste grunner. Men jeg fikk håpet tilbake da Gilja Snorresdatters fôrvert sa seg villig til å fremskynne det kullet jeg planla på henne. Samt hadde jeg jo nettopp vært i Sverige og hentet min første Mink hamster, Katla Gubbensdatter.

Kull 26 ble igjen født, Gilja Snorresdatter + Schjærven Bragessønn. Men kun tre av tolv hamsterunger ovelevde av uvisste grunner. Håpet for resten av våre kull i 2013 lå derfor på Katlas første kull, og Hamsterhiets Kull 27. Her skulle jeg både beholde og sette hamsterunger ut på fôr, for å sikre at jeg hadde noen fine og friske avlsdyr for hånden. Jeg arbeidet virkelig hardt for å få tak i denne frøkna. For å få mulighet til å avle på Mink og Silvermink i 2013. Jeg tok med meg familien på langtur til Sverige, for å importere en drøss med hamstere. En importprosess krever mye tid, planlegging og ikke minst penger. Selv skulle jeg kun ha Katla, men det var andre oppdrettere som jeg også fraktet for. Absolutt verdt det tenkte jeg, for Katla skulle jeg ha. Da kan dere sikkert tenke dere for en skuffelse det var da kullet bare etter en uke var blitt halvert. To dager senere kunne jeg også se at det hadde dukket opp Svellmage i kullet, som er det samme som en forstoppelse. Hva som forårsaker det er vanskelig å si, men jeg har etter litt undersøkelse kommet til denne konklusjonen; Ungene ble født med en genetisk feil, som gjør at de enten ikke klarer å fordøye maten skikkelig, eller at analåpningen ikke er utviklet nok til å kvitte seg med avføringen.

Når jeg tenker tilbake, så har det siste året for Hamsterhiet oppdrett vært utrolig tøft og vanskelig. Kull 20, født 22.April 2012, er det siste kullet vi har hatt hvor dødsprosenten var lav. Der var det kun én av tretten hamsterunger som døde. Det er faktisk lenger enn et år siden. Alle de syv påfølgende kullene har hatt høy dødsprosent, hvor kullet enten har blitt halvvert eller så har det bestått av svært få hamsterunger.

Det har vært kjempe vanskelig for meg. Det tærer på motivasjonen, inspirasjonen og ikke minst samvittigheten. Så mange forventningsfulle kjøpere. Så mange små hamsterliv. Jeg har bannet og grått. Det er mildt sagt dritkjipt.

Hamsterungene fra Kull 26 og 27 selges som ikke avlsdyktige grunnet stor dødsprosent. Katla som skulle stå for de fleste kullene våre i 2013 må tas ut av avl. Dette betyr dessverre at jeg står helt uten avlsdyktige hunner akkurat nå. Helt uten friske linjer, og muligheten for flere kull. Jeg ser få muligheter til å anskaffe nye avlsdyr, da jeg ikke har tid eller råd til enda en importrunde fra Sverige. Men jeg skal gjøre mitt ytterste for å løse det. For å få Hamsterhiet opp og i drift igjen. Jeg må derfor ta noen tøffe valg..

Jeg vil veldig gjerne fortsette med oppdrettet mitt. Hamsterhiet er en stor del av meg, min hverdag og det jeg står for. Jeg føler meg ikke klar til å legge det helt fra meg riktig enda. Men jeg trenger en pause, slik at jeg får tid til å puste litt, reflektere og planlegge. Oppdrettet settes på pause til høsten. Forhåpentligvis har det løst seg med nye avlsdyr og linjer innen den tid, slik at Hamsterhiet kan få en ny start. Det betyr dessverre at mange på reservasjonslisten vår må stå der til over sommeren, eller finne seg en annen oppdretter de kan kjøpe hamster fra.

For å opprettholde et godt rykte og for å forholde meg seriøst til arbeidet mitt trenger jeg nye linjer. For å få plass til nye avlsdyr velger jeg å omplassere noen av hamsterne mine. Det er klart dette er utrolig vanskelig for meg, og det er ingen avgjørelse jeg som oppdretter tar lett på. Jeg har dessverre ikke mulighet til å holde flere enn fem hamstere hos meg, pga plass og tid. Brage egner seg muligens fortsatt til avl, og blir derfor boende her. Planen min er å prøve å få satt et testkull med han til høsten. Mine to herligheter Nanna og Veslemøy, er to eldre frøkner som skal få leve resten av pensjonistlivet hos meg. Men Katla skal omplasseres til en tidligere kjøper av meg, som jeg lenge har hatt god kontakt med. Der får hun det helt strålende, det har jeg en skikkelig god magefølelse på! Samt vurderer jeg å finne nytt hjem til min kjæreste og herligste Saga, forutsatt at det rette hjemmet dukker opp.

Så med dette håper vi på en litt mer lovende fremtid for Hamsterhiet oppdrett!

6 Responses to Et uheldig år, en kinkig situasjon og vanskelige valg…

 • hei. ja det har skjedd mye trist og uforutsette ting, livet er urettferdig noen ganger. men eg respektere ditt valg. ønsker deg lykke til mot høsten og håper du vil móte høsten med godt mot :-) fra elin

  • Ja, det er så sant! Dessverre kan man ikke planlegge alt. Så man må nok bare gjøre det beste ut av en kinkig situasjon.
   Takk for det Elin. Det er koselig å høre, og det betyr mye! :)

 • Uffa, triste greier. Ser frem til høsten.
  Lykke til med å finne nye hunner og sånn
  Mvh Jakob

  • Takk for det Jakob! Seer ut til at det løser seg slik at du får en liten hårball til høsten iallefall. :)

 • Så trist å høre om alle de små! Jeg skjønner at du trenger en pause, og det er nok et godt valg å starte litt på nytt, selv om det er tungt!
  Lykke til!:)

  • Tusen takk for det Marianne! Veldig koselig å lese. :D

   Takktakk! Det samme til deg og dine små. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *