Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

 

Hybridavl
a (2)I Norge i dag finnes det totalt fem tamme hamsterarter (ja, arter, det finnes nemlig ikke hamsterraser), til tross for at det finnes godt over tyve arter totalt i naturen. Av disse fem er det tre dverghamsterarter; Roborovski, Vinterhvit og Campbells. Vinterhvit og Campbells er meget like hverandre. Så like at det har vært mulig å krysse dem, til tross for at de er to forskjellige arter og ikke raser. Dette kaller vi hybridisme. For å sammenligne dette med noe, så blir det akkurat det samme som å pare et esel med en hest, eller en løve med en tiger.

Alle dverghamstere som fåes i dyrebutikker er hybrider, og siden vi har så få oppdrettere på rene linjer i Norge kan vi si at renartede dverghamstere er vanskelig å oppdrive. En hybriddverg kan ha mest trekk fra én av artene, og det kan feks. være fristende å si at den er en Vinterhvit dersom den skifter til vinterpels. Men det er faktisk slik, at har du ikke stamtavle på dyret, som er godkjent og stemplet av en forening, så regnes den som en hybrid. Rene linjer kan vise til at dyrene i stamtavlen stammer fra vildtfangede dyr.

Så hvorfor skal man heller velge renartet, fremfor hybrid? Det er ikke til å stikke under en stol at med hybridavl så følger det mange feil på dyrene. Når det genetiske utgangspunktet er dårligere så er dyrene mer utsatt for arvelige sykdommer. Hos hybriddverger er det hovedsakelig snakk om diabetes, kreft og nevroligiske sykdommer. Syke hamstere blir redde og usikre, og det er en naturlig refleks å forsvare seg selv. Masseoppdrettere avler heller ikke mot godt lynne eller helse. Ergo kan du aldri være sikker på at hamsteren du kjøper har best genetisk eller miljømessig utgangspunkt for et liv i fangenskap.

Det er ikke naturlig for Vinterhvite og Campbells å formere seg med hverandre. Det er to vidt forskjellige arter, som i naturen bor langt unna hverandre. De ville ikke møttes og de ville ikke paret seg. Begge artene er helt fantastiske, på hver sin måte. For selvom de er ganske så like, så er de helt forskjellige bla. atferd og fargespekter. Derfor er det så utrolig viktig å avle på artene som de er, slik at vi kan bevare dem!

sdfAgouti er navnet på grunnfargen til begge artene. Bildene viser hvor like de er utseendemessig av natur.

 

 CAMPBELLS VINTERHVIT
 KROPP iuhgfAvlang, ofte slank men det finnes større variasjon i kroppsbyggning. Kroppen strekker seg lenger over ryggen og halsen, og noen ganger også bena. Lengde 8 – 12 cm. Vekt 35-65g. Kort hale. Noe lengre ører som stikker betydelig mer ut av hodet. m
Kort, rund, kompakt og stubbete. Lengde 8 – 10 cm. Vekt 25 – 50 gram. Kort hale. Noe kortere og mer kompakte ører.
HODE & FJES bbbbbbbbbbbAvlangt og noe muse-lignende. Privatoppdrettede campbells har ofte kortere og bredere hoder pga. selektiv avl og standarder satt av hamsterforeninger. I utgangspunktet har de smalere hodeform og lenger ansikt, med en tydelig fremtredende snute. bbKortere og bredere. Lav panne, store og utstikkende øyne.
PELS & FARGER Viltmønsteret til campbells er noe mer utydelig enn det er hos vinterhvite. Samt er bunnfargen noe varmere i tonen. Campbells har, imotsetning |til vinterhvite, mange forskjellige farger, mønstre og hårlag. Varme farger, sorte farger, rødøyde farger, skinnende pels, flekker, albino – bare for å nevne noe. Viltmønsteret til vinterhvite er noe mer tydelig enn hos campbells. Overgangene er mer i kontrast med hverandre, og fargene er kaldere. Vinterhvite dverghamstere har kun to farger (Agouti og Saphire) og ett mønstergen (Pearl). Dette begrenser de utseendemessige variasjonene. De er alltid grå, mellomgrå eller hvitt med litt grå flekker. De kan skifte til vinterpels på vinterhalvhåret. Da kan de gå fra å være helt mørke, til å bli helt hvite.
AKTIVITETSNIVÅ & ATFERD