Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til min hjemmeside og blogg! Mitt navn er Hannah, og her deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet.
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av Syrisk hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF 27.12.2010. Jeg har stort fokus på dyrevelferd og ønsker med denne hjemmesiden å fremme hamsterens status i Norge.
 
Ta deg gjerne en titt rundt på denne hjemmesiden, her kan du lese utdypende om Hamsterhiet, våre hamstere og kull, fakta og tips om Syrisk hamster og masse, masse mer! Hvis du har tid og lyst så legg gjerne igjen en liten hilsen!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål? Da kan kanskje Hamsterhiet være til hjelp. Ikke nøl med å kontakte meg for evt. spørsmål du måtte ha.
 
Telefon: 90667646
E-mail: Hamsterhiet@hotmail.com
YouTube: Hamsterhiet på YouTube
Fb-profil: Legg oss til som venn!
 

 
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Instagram
Kategorier
Arkiv

 

Nb! Se lenger ned i menyen for å lese om hårlag, mønstre og farger hos Syrisk hamster. Vi mangler flere bilder til oversikten vår, så send oss gjerne dersom du har noe du ønsker å bidra med. Vi linker selvsagt og ha gjerne vannmerking på bildet ditt om ønskelig.

Ivory fargen
Fargen er vakker, rett og slett. Den kan beskrives som en lys, lys cream farge med et hint av grått. Den er helt jevn, fra rot til tupp. Noen vil også beskrive den som offwhite. Fargen er uvanlig å se, men den er ikke vanskelig å avle frem. Fargen kan kombineres med alle type mønstre og hårlag.

Hvordan avle frem ivory?
For å få til denne fargen må en ha cream gener krysset med grey gener. Nå finnes det hele tre forskjellige grey farger, LIGHT grey, SILVER grey og DARK grey. Hvilket vil si at du må pare en av disse grey fargene, med cream for å få ivory. Ivory fargen kan variere litt i utseendet, utifra hvilken grey farge som  krysses med cream fargen.
Fargen kommer med to forskjellige øyefarger, black eyed og red eyed – Sorte øyne og røde øyne. Hvis en hamster er red eyed ivory har den fått genene til de rødeøynene fra et cinnamon gen. Fordi alle hamstere som er cinnamon har røde øyne.

Det finnes derfor tre typer ivory farger;
IVORY, DARK GREY: (Genotyper for BLACK eyed: dgdgee.) (Genotyper for RED eyed: dgdgeepp.)
IVORY, LIGHT GREY: (Genotyper for BLACK eyed: eeLglg.) (Genotyper for RED eyed: eeLglgpp.)
IVORY, SILVER GREY: (Genotyper for BLACK eyed: eeSgsg.) (Genotyper for RED eyed: eeppSgsg.)

Hva er genotyper?!
Kan jeg tenke meg dere lurer fælt på nå!
Genotyper er hva en kan kalle navn på genene. Alle farger, hårlag og mønstre hos hamsteren har egne GENKODER, altså navn.

Eksempel “Nanna”
Fargen Light grey, har genotypene Lglg.
Fargen Cream har genotypene ee.
Fargen cinnamon har genotypene pp.
Fargen black har genotypene aa.
Fargen ivory light grey har genotypene: eeLglgpp.

Som jeg skrev over, er fargen Ivory en krysning av en grey farge og cream. La oss bruke min hamster Nanna, som eksempel. Nanna sin far var Light grey bærer av fargen black, altså Loke. Hans genotyper så slik ut: Lglg- a.
Nannas mor var Årolilja. Hun er fargen Cream, og med bærer av fargen Cinnamon. Hennes genotyper så slik ut: ee-p.
Når vi krysset Årolilja og Loke, fikk vi ei jente av seks unger, som ble ivory farget. Nemlig Nanna. Hennes genotyper ser slik ut: eeLglgpp. Som dere kan se, så er Nannas genotyper en god blanding av Årolilja og Lokes. En kan se Cream genet: ee. Light grey genet: Lglg. Og cinnamon genet pp. Det du ikke ser noe av hos Nanna, er black genet til Loke, aa. Da dette ikke har hatt noe effekt, fordi det er et ressecivt gen.

Dominant og recessivt
Vi skiller som regel gener inn i to grupper, nemlig dominante gener og recessive gener. Vi kan si at de deles inn i sterke og svake gener. Hvor de dominante genene er sterke, og de recessive er svake. Vi skiller de fra hverandre, ved å se på bokstavene i genotypene/genkodene.
Dominante gener står på egenhånd, og trenger bare én av foreldrene for å videreføre denne fargen til barna i kullet. Alle dominante geners genotyper/genkoder har stor bokstav helt først i genotypene. Eksempel: Mønsteret banded er et dominant gen, og genotypene ser slik ut: Baba. Dominante gener kan ikke bæres av hamstere. Hamstere kan bare ha genet, slik at det synes på kroppen deres.
Recessive gener er de svake genene, som ikke står på egenhånd. Derfor trengs det at både mor og far har samme recessive gen for at barna skal bli denne fargen, mønsteret eller hårlaget. Eksempel: Hårlaget langhåret er et recessivt gen, med genkodene ll (to små L’er). Alle recessive geners genotyper/genkoder har små bokstaver i seg. Derfor må begge foreldrene til et kull være langhåret for at barna skal bli langhåret! Recessive gener kan bæres!

Bærer og ikke bærer
Recessive gener kan bæres, det kan ikke dominante gener. Vi kan tenke det slik at genene har forskjellige meninger og synspunkter.
Da vil de dominante genene har en enkel holdning; “Hvis jeg skal bo i kroppen din hamsteren, skal du bære meg utenpå kroppen din! Enten dét, eller så kan du glemme hele meg, og jeg vil ikke sette mine spor i deg”
De recessive genenes holdning ville vært noe annerledes. De recessive genene ville vært mer immøtekommende men samtidig redde, og sagt: “Jeg vil ikke være utenpå kroppen din, da jeg ikke tør å være der alene. Hvis jeg skal være utenpå kroppen din, skal jeg ha en partner å være sammen med. Et gen som er helt likt meg selv. Hvis du ikke kan tilby meg et identisk gen, vil jeg bare legge meg inni deg slik at du må bære på meg og jeg vil sette mine spor på denne måten.”

Eksempel
Cream fargen er et recessivt gen, ee. Hvis en cream hamster pares med en annen cream hamster, vil alle ungene bli cream.
Men hvis en cream hamster (eks Årolilja) pares med feks, en Silver grey (Sgsg) hamster (eks Robert) MÅ denne hamsteren Robert være bærer av fargen/genet cream hvis Årolilja skal føde noen cream fargete unger i dette kullet.
Hvis Robert ikke er bærer av cream, vil alle ungene bli bærere av cream. Men ingen av ungene blir cream farget. Fordi Mor Årolilja har en recessiv farge, og far Robert en dominant farge.

Genotyper for bærere
Hvis en skal ta med bæreegenskapene til en hamster i dens genotyper må vi bare ta med én av genotypene for det den er bærer av. La oss si at vi har en hamster som er Silver grey (Sgsg), med bærer av Cream (ee). Da vil denne hamsterens genotyper se slik ut: Sgsg- e. Og IKKE slik ut: Sgsg- ee. Fordi den bare er bærer av cream tar vi ikke med begge de små E’ene, bare den ene!

Hvordan avle frem langhårete hamstere.
Som veldig mange av dere vet, er alle mine hamstere langhårete – bortsett fra Edda, hun er korthåret. Langhåret hunnhamstere får ikke like lang pels som hannene. Hunnene får ca dobbelt så lang pels som en vanlig korthåret hamster. Hunnene kan forresten også få noen veldig sjarmerende lange dotter i rumpa. Langhårete hanner derimot, de kan få ekstremt lang pels! Noen får veldig lang over hele kroppen, andre får kortere og på færre steder av kroppen. Dette avhenger av genene dens, og om foreldrene gir sin langhårete pels videre.
Det er ganske vanskelig å få tak i langhårete hamstere, generelt. Spesielt i dyrebutikker. Men de som er å få tak i av langhårete hanner, har ofte ganske lang pels på siden av kroppen, og noe kortere på ryggen og ryggraden. Uansett, er det veldig spennende å se hvordan en langhåret hann utvikler pelsen sin. Både i farge, og lengde.

Farge
Det som kan være vanskelig og forvirrende å skjønne seg på langhårete hanner er fargen i pelsen deres. For når jeg sier at min Anton er vanlig gullhamster, er det få som tror meg – fordi han ser mer grå enn golden farget ut i pelsen. Nå har det seg sånn at en vanlig gullhamster, er en golden agouti. Agouti er et mønster, også kjent som viltfarge. Og i agouti mønsteret er det slik at hårstråene er grå innerst ved huden, og brunere(eller andre farger) jo lenger ut en ser på det. Men uansett hvor langt hårstrået er, så vil hvert enkelt hårstrå bare ha en viss fargemengde i seg. Så om hårstrået er lenger, vil fargen fordeles utover hele hårstrået – og bli svakere. Logisk?
Det er forresten også derfor langhårete cream fargete hanner ser hvitere ut enn hunnene. De langhårete cream hunnene (og forsovedt alle de korthårete cream hamsterne) ser ofte mer oransje enn hvite ut i pelsen.

Hvordan får en avlet frem langhårete hamstere?
Det er ganske simpelt, men også litt komplisert. Enkelt om man kan det, så her kommer en rask forklaring! Det langhårete genet, er et recsessivt gen – et passivt gen kan en si. Hvilket vil si, at det trengs dobbelt opp av dette genet, for at ungene skal bli langhåret. Kort forklart; både mor og far må være langhåret, for at alle barna skal bli det.
Det har seg også slik, at recessive gener kan bæres. Eksempel; hvis du parer en langhåret(far) med en korthåret(mor), vil alle ungene deres bli bærer av det langhårete genet til far, men alle blir korthåret. Disse ungene, kan produsere langhårete barn, med en annen hamster som er langhåret eller bærer av langhåret gen.
Min Edda er korthåret, med bærer av langhåret gen. Derfor produserte hun med Aslak noen langhårete barn, og noen korthårete. Gener er morsomt!

Stell av langhårete hamstere
Hamstere skal jo egentlig ikke stelles så mye med. De vasker seg selv, og skal ikke bades under noen omstendigheter. Når en hamster får ekstremt lang pels, oppstår det som regel floker. Det setter seg fast bla mat, flis og dopapir. Jeg får ofte spørsmål om en skal gre hamsteren sin, og svaret er NEI. Da knekker hårstråene, og noen ganger blir de revet ut med rota. Ikke bare det, men det er også veldig ubehagelig for hamsteren å bli gredd. Klipp heller av floken der den er, og la pelsen vokse ut igjen.

Noen ting som er lurt å ta med seg om du har en langhåret hann er;
Ikke bruk finmalt flis, men heller grovere bunnmateriale som allspon eller kaninpellets.
Ikke bruk dopapir, det setter seg i pelsen. Bruk heller utvaskede stoffbiter som hamsteren kan sove med.
la alltid hamsteren din ha tilgang på sand, slik at den kan sandbade. Sanden fjerner oljer i pelsen til hamsteren.