Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til min hjemmeside og blogg! Mitt navn er Hannah, og her deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet.
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av Syrisk hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF 27.12.2010. Jeg har stort fokus på dyrevelferd og ønsker med denne hjemmesiden å fremme hamsterens status i Norge.
 
Ta deg gjerne en titt rundt på denne hjemmesiden, her kan du lese utdypende om Hamsterhiet, våre hamstere og kull, fakta og tips om Syrisk hamster og masse, masse mer! Hvis du har tid og lyst så legg gjerne igjen en liten hilsen!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål? Da kan kanskje Hamsterhiet være til hjelp. Ikke nøl med å kontakte meg for evt. spørsmål du måtte ha.
 
Telefon: 90667646
E-mail: Hamsterhiet@hotmail.com
YouTube: Hamsterhiet på YouTube
Fb-profil: Legg oss til som venn!
 

 
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Instagram
Kategorier
Arkiv

 

Genotyper og fenotyper
Alle farger, hårlag og mønstre hos hamsteren har egne koder, altså Genotyper. Samt har de også navn, Fenotyper.
Eksempel dominant gen; Fenotyper Silvergrey, Genotyper Sgsg.
Eksempel Recessivt gen; Fenotyper Langhåret, Genotype ll.

Dominant og recessivt
Vi skiller som gener inn i to grupper, nemlig dominante gener og recessive gener. Vi kan si at de deles inn i sterke og svake gener. Hvor de dominante genene er sterke, og de recessive er svake. Vi skiller de fra hverandre, ved å se på bokstavene i genotypene/genkodene.
Dominante gener står på egenhånd, og trenger bare én av foreldrene for å videreføre denne fargen til barna i kullet. Alle dominante geners genotyper/genkoder har stor bokstav helt først i genotypene. Eksempel: Mønsteret banded er et dominant gen, og genotypene ser slik ut: Baba. Dominante gener kan ikke bæres av hamstere. Hamstere kan bare ha genet, slik at det synes på kroppen deres.
Recessive gener er de svake genene, som ikke står på egenhånd. Derfor trengs det at både mor og far har samme recessive gen for at barna skal bli denne fargen, mønsteret eller hårlaget. Eksempel: Hårlaget langhåret er et recessivt gen, med genkodene ll (to små L’er). Alle recessive geners genotyper/genkoder har små bokstaver i seg. Derfor må begge foreldrene til et kull være langhåret for at barna skal bli langhåret! Recessive gener kan bæres, det kan ikke dominante gener.

Eksempel
Genet for langhåret Cream fargen er et recessivt gen, ee. Hvis en cream hamster pares med en annen cream hamster, vil alle ungene bli cream.
Men  denne hamsteren Robert være bærer av fargen/genet cream hvis Årolilja skal føde noen cream fargete unger i dette kullet. Hvis Robert ikke er bærer av cream, ingen av ungene bli cream men alle vil bli bærere av cream. Bærer han cream er det 50% sjanse for cream, 25% bærere av Cream og 25% verken bærere eller

Genotyper for bærere
Hvis en skal ta med bæreegenskapene til en hamster i dens genotyper må vi bare ta med én av genotypene for det den er bærer av. La oss si at vi har en hamster som er Silver grey (Sgsg), med bærer av Cream (ee). Da vil denne hamsterens genotyper se slik ut: Sgsg- e. Og IKKE slik ut: Sgsg- ee. Fordi den bare er bærer av cream tar vi ikke med begge de små E’ene, bare den ene!

Hvordan avle frem langhårete hamstere.
Som veldig mange av dere vet, er alle mine hamstere langhårete – bortsett fra Edda, hun er korthåret. Langhåret hunnhamstere får ikke like lang pels som hannene. Hunnene får ca dobbelt så lang pels som en vanlig korthåret hamster. Hunnene kan forresten også få noen veldig sjarmerende lange dotter i rumpa. Langhårete hanner derimot, de kan få ekstremt lang pels! Noen får veldig lang over hele kroppen, andre får kortere og på færre steder av kroppen. Dette avhenger av genene dens, og om foreldrene gir sin langhårete pels videre.
Det er ganske vanskelig å få tak i langhårete hamstere, generelt. Spesielt i dyrebutikker. Men de som er å få tak i av langhårete hanner, har ofte ganske lang pels på siden av kroppen, og noe kortere på ryggen og ryggraden. Uansett, er det veldig spennende å se hvordan en langhåret hann utvikler pelsen sin. Både i farge, og lengde.
Det er ganske simpelt, men også litt komplisert. Enkelt om man kan det, så her kommer en rask forklaring! Det langhårete genet, er et recsessivt gen – et passivt gen kan en si. Hvilket vil si, at det trengs dobbelt opp av dette genet, for at ungene skal bli langhåret. Kort forklart; både mor og far må være langhåret, for at alle barna skal bli det.
Det har seg også slik, at recessive gener kan bæres. Eksempel; hvis du parer en langhåret(far) med en korthåret(mor), vil alle ungene deres bli bærer av det langhårete genet til far, men alle blir korthåret. Disse ungene, kan produsere langhårete barn, med en annen hamster som er langhåret eller bærer av langhåret gen.
Min Edda er korthåret, med bærer av langhåret gen. Derfor produserte hun med Aslak noen langhårete barn, og noen korthårete. Gener er morsomt!