Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

 

Basisfôret
aaaaaaaaaHamsteren din må ha mat som er laget for små hamstermager. Altså kan den ikke få et basisfôr beregnet på kanin eller marsvin. Det finnes mange forskjellige typer hamsterfôr man får kjøpt. Hovedsakelig anbefaler jeg å kjøpe fôr fra dyrebutikk, og bruk heller litt ekstra penger på et godt fôr til din hamster. Det er absolutt det viktigste at din hamster får i seg det den skal av næring, og da må en være litt kresen på hvilket fôr en kjøper.

 • Pellets. Dette fôret består av biter som inneholder alt det din hamster trenger av næring, proteiner og vitaminer. På denne måten får ikke hamsteren mulighet til å velge ut det den liker best i blandingen, og går heller ikke glipp av viktige deler i fôret.
 • Blandingsfôr. Blandingsfôr finnes i mange varianter. Om du skulle velge å gå for en pose med blandingsfôr må du se hva den inneholder; om den inneholder noen pelletsdeler er det veldig bra. Inneholder den mye korn, er dette ikke bra. Se om inneholdet er varierende og spennende, og sjekk næringsinnholdet som skal være oppgitt på baksiden av pakken. Billig fôrblandinger fra butikker som Rema og Europris er sterkt å fraråde. Disse er generelt ganske fantasiløse og ikke minst næringsfattige. Hvilket vil si at hamsteren må ha mer mat, for å få i seg nok.

Et godt basisfôr består av 45% blandingsfôr (Mr. Johnsons, Hamsternature, Bello lyx, JR. farm Hamsterfest), 45% pellets (Care+, Hamster complete, Oxbow) og 10% animalske proteiner (tørket melormer, Orijen/Acana/TasteOfTheWild til katt eller hund). Er man flink å fôre med litt ferske animalske proteiner 2-3ggr i uken er det tilstrekkelig med 10% animalske proteiner i basisfôret.

 

Vann
a
Din hamster må alltid ha tilgang på mat og vann. Det må sjekkes daglig, og spesielt vannet burde byttes hver dag, annenhver dag. Vitamindråper i vannet er ikke nødvendig, men et pluss – ikke alle hamstere liker vitaminer i vannet. Det viktigste er at din hamster får i seg de vitaminene den trenger, og er du nøye med fôret skal det ikke være nødvendig med ekstra vitamintilsetninger. Eldre, syke og gravide/ammende hamstere kan få ekstra vitaminer i vannet for å styrke immunforsvaret.

 

Tilleggsfôr
Tillegsfôret bør gis alt fra fem til syv dager i uken, og fjernes alltid dagen etter. 12764800_10156541161140585_3542145385988705022_oDet er viktig å være nøye med størrelse på bitene man gir og mengde. Det er greit å gi en real porsjon (ca. 1-2 teskjeer), for hamsteren spiser det den orker, uten at det går utover basisfôret. Men det er viktig å være nøye med å fjerne alle rester av fersk mat et døgn etter, da dette kan bli dårlig og danne ulmske bakterier. Det er en fordel for hamsterens helse at du varierer tilleggsfôret fra dag til dag. Jeg deler tilleggsfôret i tre deler; proteiner, vitaminer og godbiter. En god idé kan være å ha faste dager med de forskjellige kategoriene. Feks mandag – kjøtt, tirsdag – blomkål og brokkoli, onsdag – bringebær, torsdag – egg, fredag paprika og salat, etc.. Jeg anbefaler alltid å kjøpe økologiske grønnsaker. Veldig ofte er frukt og grønt sprayet på åkerne, med mange gufne saker som hamsteren ikke tåler. Økologisk eller ikke, husk alltid å skylle godt! Hamsteren skal alltid ha tilgang på mat, og noen ganger kan skålen være tom men sovehuset være fullt! Så sjekk alltid hvor din hamster har sitt matlager før du fyller på enda mer fôr. For å aktivisere din hamster kan du i tillegg til å legge mat i matskålen strø litt mat rundt om i bunnstrøet. Dette gjør at hamsteren automatisk hamstrer maten og leter etter den.

 • PROTEINER: Kjøtt og egg. Hamsterne våre trenger proteiner, og det får de bla. igjennom kjøtt og egg.
  • Ja-proteinkilder; Rå kjøttdeig og karbonadedeig, kokt lever, kokt kylling, youghurt naturell, kattemat i saus bestående av mye kjøtt, morsmelkerstatning til katt, hardkokt egg, sirisser, melormer, hundegodbiter av kjøtt og lever, valpefôr og kattefôr av høy kvalitet, og kokt skinke.
 • VITAMINER: Grønnsaker. Grønnsaker er en viktig vitaminkilde! Salat, kinakål og agurk inneholder mye vann og kan forårsake diaré hos hamsteren. Velg ut de grønneste delene som inneholder minst vann.
  • Ja-Grønnsaker; Kinakål, Gulrot, Brokkoli, Blomkål, Rosenkål, kokt Potet, Alfalfa, Gresskar, Asparges, Agurk, Mais, Paprika, Salat, Selleri, Vannkastanjer, Sukkererter, Spinat, modne Tomater uten blader.
  • Ja-planter; Gyllenlakk, Karse, Hestehov, Haremat, Roser, Persille, Ringblomst, Mynte, Kløver, Koriander, Kornblomst, Roser, Salvie, Ringblomst.
 • GODBITER: Frukt, nøtter og hamsterdrops. Frukt kan ogs være en god vitaminkilde, men det inneholder også mye fruktsukker som kan være fetende. Gi denne kategorien som lørdagssnacks, altså én gang i uken. Hamstere elsker ofte solsikkefrø og nøtter, og de må gjerne få det. Ikke i for store mengder riktig nok, da dette iallefall er fetende for hamstere. Jeg gir mine hamstere litt ekstra med solsikkefrø i basisfôret om vinteren. Da blir det ofte litt kaldere i huset, og et lite ekstra fettlag skader ikke. Hamstere skal ikke ha mandler. Mandler kan være sure og det er giftig for hamsteren, men søtmandler er derimot trygt å gi.

  • Ja-frukt; Banan, Blåbær, Druer, Eple, Mandariner, Melon, Pære, Kiwi, Bjørnebær, Bringebær, Fersken, Moreller, Mango, Jordbær, Kirsebær, Kiwi, Papaya, Pære, Tranebær, Dadler, Kokos.
  • Ja-godis; ost, havregryn, puffet ris og havre, fullkornsknekkebrød, fullkornspasta, fiberplater og frokostblandinger med lavt sukkerinnhold.
  • Nei-mat; Mandler, Løk, Hvitløk, rå Poteter, grønne Tomater og Tomatblader, Sjokolade og annet menneske-godis, Bønner, Erter, Melk, Kål, Rabarbara, Fluer, Krokus, Laubær, Revebjelle, Selsnepe, Hestekastanjer, Klematis, Krokus, Torskemunn, Svineblom, Smørblomst, Eikeblader, Bulmeurt, Liljekonvall, Belladonna, Liguster.

   

NB! Ta en titt nedover på denne siden for matoppskrifter til din hamster.

 • Middagsgrøt
  Å lage middagsgrøt til hamster er utrolig moro. Jeg lager stadigvekk store porsjoner og fryser ned. For de som kun har én eller to hamstere, så kan man fryse maten i isbitbrett og ta ut én porsjon av gangen. Hvilke ingredienser du skal ha oppi er helt opp til deg, og du kan mikse som du vil. Har du en sterk håndmikser eller miksmaster trenger du ikke varmebehandle all maten. Har du ikke det kan det være lurt å koke feks. gulrøtter og brokkoli. De ingrediensene jeg bruker for å lage middagsmat er (kokt) egg, brokkoli, gulrøtter, (kokt) kylling, karbonadedeig, (kokte) erter, (kokt) okselever og annet oksekjøtt, alfalfaspirer, paprika, våtfôr til katt. Du kan mikse ingrediensene så det blir en fløyelsmyk grøt eller du kan ha det litt grovere kuttet. Når grøten er ferdig tilsetter jeg frø (linfrø, sesam, hirse, solsikke) og vitamindråper/pulver.
  a

 

 • Proteinkjeks
  Tørkes i ovn med varmluft eller sopptørkemaskin. Ingredienser man kan bruke; rått egg, melormer (ferske eller tørket), kattungemat tørr, grovmel (som bindemiddel med vann), hirse, linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, brokkolidusker, gulrot, vitamindråper/pulver. Blandes til en formbar masse.aa

 

 • Tørket frukt og grønt
  I ovn med varmluft, eller sopptørker. Renere og bedre alternativ til godbiter. Holder lenge!aaaaa

 

 • Hjemmelagde frøstenger
  Grovmel og vann som bindemiddel, blandes til en tykk masse og smøres på en dorullkjerne. Trykk på fôr og/eller godbiter, og tørkes over natten.n

 

 • Kokt egg
  Du trenger et hardkokt egg og en spisepinne. Skrell det hardkokte egget mens det enda er varmt, og pass på å gjøre dette forsiktig da du trenger et helt egg uten skrammer! Trikset er å forme egget med hendene, mens det enda er varmt. Legg egget i hendene for å flate det ut, for å få en oval form på egget. Deretter tar du en spisepinne på toppen av egget, former en grop ved å presse den ned i egget. Når formen er perfekt kan du legge egget i iskaldt vann for å holde på formen. Når egget er kaldt og formen sitter, kan du dele det opp med en vanlig eggedeler.aaa

 

 • Risgrøt til hamster
  Du trenger morsmelkerstatning til kattunger, puffet ris, varmt vann, en skål og en skje til å blande med.Bland morsmelkerstatningen i en bolle. Konsistensen skal være tykk som risgrøt er. 2/3 morsmelkerstatning-pulver, og 1/3 varmt vann. Det gjør ikke noe om grøten er litt klumpete, finn ut hva du synes passer best! Tilsett puffet ris i den mengden du synes ligner mest på risgrøt. Bland godt og jevnt. Det går selvsagt an å bruke andre ingredienser enn puffet ris også (puffet havre, havreflak, korn, nøtter etc), men som risgrøt til hamster synes jeg puffet ris passet best.

 

 • Bruschetta
  Du trenger brød eller knekkebrød, tomat og fersk basilikum.Skjær opp tomaten slik at du får gravd ut den bløte innmaten med en skje. Skjær deretter tomaten i små biter, det samme med basilikumen. Tomatbitene og basilikumen skal blandes og røres om i en bolle. Skjær opp brødet i små deler på ca 3x3cm, og legg tomat-basilikum-blandingen på brødbitene.

 

 

 • Kattemat
  Våtfôr til katt av god kvalitet er en superhit hos hamsterne!12371114_960378340709580_6820957824858978760_o

 

 • Babymat på glass
  Kan fryses i mindre porsjoner!12747522_10156541161205585_7678461351474189221_o

 


 

Helse
Hamstere blir også syke, og ikke alt er like lett å kurere på et så lite dyr. Dersom du er så uheldig at hamsteren din blir syk er det viktig å reagere raskt.
Tina Torstensson, Silvertussens Hamsteruppfödning i Sverige, har skrevet masse god og utfyllende informasjon om sykdom hos Syrisk hamster på sin nett. Jeg anbefaler alle å ta en titt på denne!

 

 • Dyrlege. Hvis du har en mistanke om at hamsteren din er dårlig er det best å være på den sikre siden og bestille dyrlege time snarest mulig. Aller helst til en smådyrsspesialist med erfaring med hamstere, men er det noe som haster så må du selvsagt ta den til den som har mulighet.
 • Helsesjekk. Hamstere er ikke dyr som klager mye. De uttrykker heller ikke smerte, derfor er det viktig å observere hamsteren hver dag og minst helsesjekker den én gang i uken. Sjekk at tenner, klør og pels ser i orden ut. Kjenn også etter diverse kuler og sår i huden. Hold en oversikt over at hamsteren din spiser det den skal og vei den ofte slik at du har oversikt. Er du nøye med dette vil du raskt kunne se om din hamster bryter med sine rutiner, og kan fortere finne ut om den er syk.

 

 • Medfødte sykdommer. En hamster kan bli født med en sykdommer vi ikke kan rå over. Feks. dårlig immunforsvar, hjerteproblemer og kreft. Noen sykdommer er det lite du som eier eller dyrlegen kan gjøre med det, dessverre. Hamstere er små dyr som dessverre ikke kan behandles på alle områder.
 • Allergier. Hamstere kan også ha allergier. Dette kan komme av flere ting, Bla. høy, spon, mat. Da er det viktig at du fjerner det som er årsaken til at din hamster reagerer. Den vil da kanskje snørre litt på nesen, få røde og rennende øyne og bli slapp.
 • Viruser og andre sykdommer. Hamstere kan også bli utsatt for alvorlige sykdommer. De kan bla. bli forkjølet om de står i trekk, dette kan utvikle seg til lungebetennelse. De kan få viruser som kan smittes fra mennesker og andre husdyr. Men de kan også ha med seg viruser fra en useriøs eller bare uheldig oppdretter, eller fra dyrebutikker som tar inn dyr med ukjent opphav.
 • Zoonose. Zoonose er sykdommer som kan smitte mellom arter, også mellom mennesker og hamstere. Det er uenigheter om hvorvidt forkjølelse kan smitte mellom hamster og eier. Hamstere har, som oss mennesker, veldig lett for å få forkjølelse når det blir kaldere. Så selv om hamsteren din er forkjølet, betyr ikke dette at det er din feil, det kan være tilfeldig at dere har blitt syke samtidig. Likevel kan mennesker bære på sykdommer som kun smitter hamstere. Feks. wettail og papova. Dette er ikke en zoonose.
 • Stell for syke hamstere. Dersom du har en syk hamster må du ordne i stand et sykebur. Dette er et bur som fungerer på samme måte som fødebur. Buret bør være av helplast, slik at hamsteren ikke får mulighet til å klatre og mosjonere. Samt bør det være ekstra mye flis og redemateriale for å skape et mykt underlag og en god soveplass. Er hamsteren din forkjølet er det ikke nødvendig å sette igang noe sykebur. Dette går som regel over på noen dager.

 

Å lese hamsteren

 • Døgnrytme. Se til at hamsteren er like aktiv som den skal og pleier å være. Notér deg også om døgnrytmen er gjevn, slik at den legger seg og våkner til ca samme tid hver dag. Eldre hamstere vil bli mindre aktive med måndene, dette er normalt. Yngre hamstere vil ha en mer turbulent døgnrytme.
 • Kropp og bevegelser. Det er også viktig å se til at hamsteren beveger kroppen sin som normalt. Se om hamsteren går skjevt, halter, om den har problemer med å sitte eller ligge. Øynene skal være blanke, og ikke renne, eller igjenklistret. Nesen skal være fuktig, og heller ikke renne. Se etter fysiske, synlige skader – som åpne sår, øyeproblemer, brukkne ben og hårtap.
 • Avføring. Se til at den spiser som den skal, og at avføringen ser normal ut. Hvilket vil si, ikke for mørk, lys eller bløt. Hamsteren skal være ren rundt endetarmsåpningen.
 • Atferd og matlyst. Den generelle atferden skal være som normalt. Dersom du mistenker at hamsteren din er syk, kan du teste og se om den har matlyst. Dette kan du gjøre ved å lokke den med en favorittgodis.
 • Reflekser. Se til at refleksene er på plass. Da kan en knipse eller blåse foran hamsteren, og se om den reagerer. Er den likegyldig er dette et tegn på at den er syk.
 • Innvendige skader og sykdommer. For å se til at alt er bra med hamsteren innvendig bør en først og fremst gå til dyrlegen om en er mistenksom på at noe er galt. Det er dessverre veldig vanskelig som hamstereier å legge merke til om hamsteren er syk inni kroppen sin. Men en kan kjenne på kroppen dens, ved å massere hamsteren. Får den vondt og reagerer når du tar på feks, magen må den til dyreklinikk
 • Tenner. Hamsterens tenner skal være gule, og ikke hvite. Dersom de er hvite har den mangel på vitamin A. Dette kan løses ved å gi hamsteren vitaminer i vannet, og gi den mat som inneholder mye vitamin A, som kokt egg. Tennene vokser hele livet, og derfor må hamsteren ha tilgang på noe å gnage på slik at den sliper tennene sine daglig. Dersom tennene er for lange må de klippes. Dette bør gjøres hos veterinær dersom du ikke har erfaring med dette fra tidligere av. Dersom de ikke blir slipt ned kan de gro seg for lange og lage sår i ganen, og føre til mindre matlyst og vekttap. Se illustrasjonsbildet til høyre for hvordan man sjekker tennene.
 • Klør. Klørne vokser også kontinuerlig og må slipes ned. Steiner, kan legges løst som et dekorativt element i buret. Når hamsteren klatrer på steinen vil klørne slipes. Er de for lange kan du klippe med en neglsaks, men pass på å ikke klippe for mye og på nervene. En annen løsning kan være å slipe de ned selv med en fin fil.
 • Pels. Om du ser at din hamsters pels er fet og uren kan det være at den ikke har fått i seg nok av de vitaminene den trenger. Da burde du vurdere å bytte forblandingen, og tilsette vitaminer i vannet til den er frisk igjen. Husk frukt og grønt! Har din langhårete hamster floker anbefaler jeg ikke å gre de ut da dette kan gjøre vondt. Klipp de heller av, det vokser ut igjen! Dette må selvsagt gjøres av en voksen. Dersom hamsteren din har pelstap bør dette holdes et øye med. Det er ikke unormalt at hamstere mister litt pels i nakke og bak ørene. Blir det derimot store hårløse områder, med og uten kløe og sår, da må den til dyrlege for å sjekke etter pelsmidd.

 

Vanlige sykdommer

 • Forkjølelse. Ikke la din hamster stå nær et vindu. Hamstere blir lett forkjølet om de står i trekk. Da vil den bli slapp og nesen blir fylt av en rød væske. Dette er ikke blod, men rett og slett snørr. Om dette i værste fall skulle skje, bør du sette din hamster på et mørkt rom, skru opp varmen litt, og fôr den med myk og proteinrik mat. La den få hvile, men sjekk til den slik at den ikke fryser og la den være i fred. Den vil bli frisk etter et par dager med hvile, hvis ikke kontakt dyrlege snarest. Husk å sjekke til din syke hamster flere ganger om dagen. Hamstere kan bli forkjølet om du bader den, derfor skal de ikke bades. De trenger heller ikke å bades, da de steller godt med pelsen sin selv. Er din hamster så syk at den ikke vasker seg selv kan du ta en funktig papirdott og tørke over der det er mest grisete.
 • Stress og Demodex/hårsekkmidd. Hamstere har en naturlig midd i pelsen sin, kalt demodex. Denne er ikke farlig. Men når hamsteren er stresset, feks. i overgangen til nytt hjem eller ved sykdom, synker immunforsvaret og demodex’en  kan bryte ut. Hamsteren kan få hårtap, skjellete hud (gjerne rundt hode, ansikt, nakke, ører), og den kan klø seg. Det rettes fort opp med middbehandlende midler, som feks. stronghold eller ivomec, i samråd med veterinær.
 • Brudd. Hamstere er noen apekatter! De klatrer om de får muligheten til det. Men det dårlige synet og den bollete kroppsformen gjør de til elendige klatrere. En hamster som har knekt et ben må til veterinær. Der må du be om røntgenbilde, slik at man kan se hvor omfattende bruddet er. Hamstere slutter ikke å være aktive, selvom de har fått et brudd. Derfor er det ikke alltid forsvarlig å la bruddet gro om det er veldig stygt. Rådfør deg med veterinær om du er usikker. Noen brudd er ikke fullt så alvorlige, og kan gro på noen uker med riktig stell. Et godt sykebur og smertestillende.

 

Farlige viruser

 • Papova-virus
  NHF anbefaler på det sterkeste å unngå å kjøpe syriske gullhamstere i dyrebutikker på det nåværende tidspunkt. Det er oppdaget Papovavirus i svenske dyrebutikker, og sjansen er stor for at dyrene stammer fra den svenske dyreleverandøren Imazo. Imazo er også den eneste storleverandøren til norske dyrebutikker. Det har også vært flere tilfeller i norske dyrebutikker der hamstere har måtte avlives etter mistanke om Papova. Hamsterne dette gjelder er etter alt å dømme importert fra Imazo.
  Papova er en virussykdom som kun rammer syriske gullhamstere. Den er meget, meget smittsom, og smitten kan bæres av andre dyr og mennesker i minst 3 måneder. Derfor hjelper det ingenting om du kjøper en hamster som er født i Norge hvis den kan ha vært i kontakt med dyr fra utlandet. Har du kjøpt gullhamster det siste året, og ikke vet hvor dyret ble født, må du forsøke å begrense din kontakt med andre gullhamstere. Du kan sende sykdommen videre via både hud og klær. Symptomet på Papova er vortelignende utvekster i nakken og på hodet. Se dette og dette bildet. Viruset har ekstremt lang inkubasjonstid (tiden fra smitte til sykdomsutbrudd), opptil 8-9 måneder. Dette gjør sykdommen veldig vanskelig å kontrollere. Det finnes ingen test som kan bekrefte diagnosen, den eneste måten å si det sikkert på er obduksjon. Dessverre er sykdommen så alvorlig, og så smittsom, at vi må anbefale at alle dyr med symptomer på Papova, eller som har vært i kontakt med mulig smittede dyr, avlives og obuseres. Ta kontakt med meg, lene@hamsterforening.no eller tlf: 97 18 22 50 dersom du mistenker Papova. Foreningen er opptatt av å få dette under kontroll, og kan være behjelpelig med kostnader til obduksjon. Kilde Norsk Hamsterforening
 • Wettail-virus
  Syriske gullhamstere. Kraftig diaré, våt og/eller sølete ende, gjerne til over halen. Avføringen lukter sterkt og ubehagelig, er lys i fargen, er ekstremt løs og kan inneholde slim. Dyret går bøyd, er svak og likegyldig, og kan pipe av smerte. ”Wet tail”  er en bakterie infeksjon, eller en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen, som oppstår spesielt når hamsteren er under stress. Situasjoner som avvenning fra moren, nytt hjem eller dårlige boforhold gjør hamsteren ekstra utsatt for stress, og dermed også denne sykdommen. Ekstremt farlig. Sykdommen bruker en uke fra smittetidspunktet til symptomene viser seg, og fra da av kan hamsteren dø så fort som et døgn etterpå. Kontakt veterinær umiddelbart ved tegn på denne sykdommen. Forklar at hamsteren har Wet tail, en stressrelatert sykdom, og at en tur til veterinær vil forverre sykdommen. Be om å få utskrevet antibiotika over telefon. Følg også de generelle rådene for diaré, inkludert elektrolyttløsning. Under medisinsk behandling må dyret holdes mest mulig i ro. Allikevel bør avføring fra hamsteren fjernes fra buret hver dag. Buret bør også desinfiseres med middel spesielt til gnagere annenhver dag. Vask hendene godt etter at du har håndtert et sykt dyr, selv om håndtering bør holdes på et minimum. Wet tail er ekstremt smittsom, så syke dyr må isoleres fra andre gnagere, som må sjekkes i opp til en uke for eventuell smitte. Unngå stress, spesielt når du tar hjem en ny hamster. La den være i fred i et par dager før du begynner å bli kjent med den. Sørg for god hygiene og en spennende og utfordrende bur. Mottakelighet for denne sykdommen er arvelig, så dyr som har vært smittet bør ikke avles med. Kilde Norsk Hamsterforening
 • Tyzzers-virus
  Mens muligheten for Papovaspredning fortsatt henger over oss, har det nå dukket opp en ny potensiell smittefare. Denne gangen dreier det seg om Tyzzers sykdom. For noen uker siden fikk jeg vite av Norges Zoohandleres Bransjeforening av et antall hamsteren var avlivet i en dyrebutikk i Stavanger (dette er ikke samme butikk som har mistenkt Papova). Disse hadde hatt symptomer på Wet tail. I løpet av de siste ukene har jeg fått høre fra flere at butikker flere steder i landet har avlivet hamstere pga mistanke om Wet tail. For to uker siden fikk jeg en telefon fra en hamstereier i Bodø som samme dag måtte avlive en 6 uker gammel hamsterjente pga blodig diaré og uttørking. Heldigvis var eieren forutseende nok til å tenke på obduksjon, og tok kontakt med meg for å høre om dette var noe vi var interessert i å vite mer om. Fordi vi fortsatt vet for lite om Wet tail, og det kunne være nyttig å vite om hvordan bakteriene i Norge skiller seg fra andre steder i verden, så sa jeg ja. Dessuten visste jeg at Tyzzers var en mulighet, og at vi derfor burde sjekke om dette faktisk var den mistenkte Wet tail, eller den mindre kjente Tyzzers. Hamsteren ble sendt til Veterinærinstituttet i Oslo, og nå har vi fått svar. De fant ingen bakterier knyttet til Wet tail, men de fant andre, uidentifiserbare bakterier. Bakterien som forårsaker Tyzzers er vanskelig å dyrke frem og påvise, men på bakgrunn av manglende tegn på Wet tail og de eksteme symptomene, anser de at det sannsynligvis er Tyzzers. Selv om Wet tail er en grusom sykdom, så hadde det vært det beste alternativet. Tyzzers er enda verre. Ikke fordi dyret blir sykere, symptomene på de to sykdommene er omtrent identiske, men fordi Tyzzers er smittsomt for alle andre kjæledyr. Det er altså ikke bare andre hamstere som er i faresonen, men alle andre dyr også. Fordi denne hamsteren kort tid i forveien hadde kommet fra Imazo, og de andre hamsterne som har blitt avlivet på flere kanter av landet med samme symptomer også kom fra Imazo, så er faren potensielt veldig stor. Ekstra skummelt kan det bli fordi smitten kan ligge i “dvale” i minst et år avføring, bånnmateriale o.l. Veterinærinstituttet skal gjøre en vurdering ut fra smittefare, og jeg lover å holde dere oppdaterte. I mellomtiden vil jeg på det sterkeste anbefale alle som har skaffet seg dyr, uansett art, fra dyrebutikk de siste 2 månedene om å være ekstra nøye med hygiene. Bruk engangshansker som skiftes mellom hvert bur, og ved den minste mistanke om Tyzzers, må alt inventar brennes eller desinfisere. Varmt vann fra springen hjelper ikke, bakteriene overlever den temperaturen. Informer venner og bekjente som kan ha dyr i faresonen. Ta kontakt med meg, Lene, på tlf 97 18 22 50 dersom du har spørsmål eller mistenker at du har sykdommen på noen av dine dyr. Kilde Norsk Hamsterforening

 

Hunn eller hann?
Om du ønsker hunn eller hann er en smaksak, og bør i utgangspunktet ikke ha noe å si om man ikke planlegger å avle. Jeg anbefaler på det sterkeste å velge hamster utifra gemytt og kjemi, fremfor kjønn og utseende. Med tanke på hygiene er det ikke noen store forskjell på hann og hunn. Det er individuelt fra hamster til hamster, og det avhenger av alder, miljø og helse. Hvorvidt de kan skilles i gemytt og oppførsel er vanskelig å si, da dette avhenger helt av linjene. Det kan være lurt å se an og hilse på foreldrene, spørre og grave om deres personligheter, vaner og generelle gemytt og helse. Da får man en anelse om hva man kan forvente seg av hamsterungene som voksne individer.

 • Hunner – er som regel noe større enn hannene, de har også ofte en mer “bollete” og rund kroppsform, og veier i gjennomsnitt mer enn hannene. De kan være mer opptatt av territoriet sitt, og bruker mye mer tid til å markere seg både utenfor og inni buret. Hunner får også løpetid ca hver 4 dag, som gjør at de kan lukte fra kjønnsåpningen (en stram lukt, som varierer fra hamster til hamster) samme dag eller dagen før. Da skiller de også ut en utflodlignende væske fra kjønnsåpningen. Hunnhamstere kan være mer matglade og hamstrete enn hanner, men dette varierer.
 • Hanner – har en med avlang og tynn kroppsform enn hunnene, og de veier ofte mindre. De har generelt høyere aktivitetsnivå, selvom dette også kan variere.

 


 

Anskaffelse
bSå du tenker på at hamster kan være noe for deg? Su må sette deg inn i de forskjellige artene, slik at du lettere kan bestemme deg for hvilken art som passer best for akkurat deg. Du må vite hva den fortjener og trenger av stell, håndtering og fôring, FØR du går til anskaffelse. Husk alltid at ingen spørsmål er for dumme, og spør heller for mye enn for lite! Hamster er små dyr, men likefult et dyr. Dyr er ikke noe en bør kjøpe på impuls eller i gave, men noe som bør være nøye igjennomtenkt før kjøpet. Dette for at opplevelsen og erfaring som hamstereier skal være en positiv erfaring. Ikke minst også fordi at hamsteren skal få det verdige livet den fortjener.
Det er viktig å tenke på om en hamster passer inn i ditt hverdagsliv. Det er ikke slik at hamster alltid er et passende kjæledyr til barn. Selvom en skulle tro det, da det er et lite dyr som krever mindre enn hva feks en hund gjør. Hamstere sover hele dagen og våkner ikke før på kvelden, alt fra klokken 18.00 til klokken 03.00 på natten. Er det snakk om småbarn som legger seg før den tid vil barnet få mer glede av en annen dyreart. Er du derimot en student eller voksen i arbeid med litt ekstra tid på kvelden passer det ypperlig med hamsterFør du henter hamsteren må alt være klart til den hjemme. Om du henter hamster hos butikk eller oppdretter må du ha med et reisebur av plast. De pappeskene dyrebutikkene bruker til å ha hamster i, er oppspist før du kommer deg hjem. Hjemme må buret stå klart til det lille nye familiemedlemmet. Sørg for at du får med deg overgangsfôr og litt bunnstrø fra buret (kjentlukt) fra oppdretteren. Overgangsfôret blandes med det nye fôret du har kjøpt, for en mykere overgang. Hamstere har skjøre mager, og det må tas hensyn til! Bunnstrø fra barneburet kan være greit å blande inn i det nye bunnstrøet i buret hjemme, slik at det luker litt kjent for hamsteren.

Tilvenning til nytt hjem
Oppdrettere bruker mye tid og energi for å gjøre hamsterungene menneskevandte og trygge, slik at de får et best mulig utgangspunkt når de overleveres til ny eier. Men det er likevel veldig viktig å gjøre en innsats selv. Hamstere er naturlig skeptiske byttedyr, og veldig få hamstere vil komme frivillig ut de første dagene i nytt hjem. Hamsterunger kan være enda mer skjøre og usikre ved overgang til nytt hjem, enn hva voksne hamstere kan være. Det er viktig at hamsteren får det første døgnet med ro før du begynner å introdusere deg selv. Dette kommer av at det er mye nytt som din hamsteren skal bli kjent med og trygg på. Som nytt bur, nye lukter og nye lyder. Dersom hamsteren er trygg i sine omgivelser er det lettere for den å bli trygg på deg. Det krever nemlig litt tid og tålmodighet til å bli ordentlig kjent med hverandre. Noen bruker lenger tid enn andre, men i lengden er det verdt det!
Når tiden er kommet for å introdusere deg selv kan du begynne med å la den lukte på hånden din igjennom gitteret. Deretter kan det være lurt å smiske litt med noe hamstergodis, dette kan feks være frukt eller grønt. Det blir en del bestikkelse og smisk med mat de første ukene. Derfor kan det være lurt å ha noe sunn mat, og i små porsjoner av gangen. Når hamsteren er trygg på å ta godbiter fra hånden din igjennom gitteret kan du prøve å åpne burluken. Her gjelder samme rutine, smisk med mat! Når hamsteren er trygg på å ta mat rett fra hånden din kan du legge hamstergodisen i håndflaten og la hamsteren klatre oppi for å hente den selv. Når dette ikke lenger er skummelt for den kan du løfte den ut av buret og la den få oppleve verden utenfor.
Hvis hamsteren bruker mer enn en uke på å komme opp og ut selv, enten via hånda eller via en luke, så kan du gjerne pushe den litt med å plukke dem opp. Dette kan du gjøre direkte, men forsiktig, med hånden, eller via noe (en kopp, løpehjul etc.).
Noen hamstere som lar seg lett stresse bør ikke ha løpehjul de første ukene i nytt hjem. Å løpe bygger opp adrenalin, og i en stressende situasjon er det som å helle bensin på bålet. Den kan gjerne få løpehjul i en løpegård, som en belønning for at den har kommet opp og ut. Mange hamstere motiveres stort av å få komme ut av buret for å utforske. Spesielt hanner.
Husk å bruke stemmen din når du skal tilvenne en hamster sitt nye hjem. På denne måten vil den forbinde stemmen din med noe positivt, nemlig godbiter.
De første dagene i nytt hjem vil hamsteren markere seg mye, både i og utenfor buret. Den har duftkjertler på begge sider av hoftene, og det er ikke unormalt at disse kan skille ut litt væske. Den gnir seg inntil saker, ruller seg litt rundt, og steller pelsen litt ekstra i denne perioden.
Hamstere har veldig skjøre mager, som tåler dårlig brå overgang til nytt fôr. Den posen med overgangsfôr du har fått skal du dele i to, hver del skal tilsettes like mye av det nye fôret som hamsteren skal leve på. Slik at fôret består av 50% fôr fra oppdretter og 50% nytt fôr. Når det er tomt kan du trygt gå over til det nye fôret. Oppdretter sender også med litt flis/bunnmateriale fra hamsterungens tidligere bur. Denne flisen kan være litt møkkete, og dét med vilje. Det sitter mye god kjentlukt der som gjør overgangen til nytt hus og bur litt lettere.