Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

 

Det finnes en avlsveiledning på NHF sine nettsider om hvordan en setter kull. Denne anbefaler jeg alle å ta en titt på! Her er en avlsveiledning jeg har skrevet selv, håper den kan komme til nytte!

Hamstere er små og søte dyr, og det er mange som tar for lett på det å sette kull på sin hamster. Likevel må vi ikke glemme at dette er dyr som skal leve verdige liv i 2-4 år fremover – og fordi det er du som setter de til live, er det ditt ansvar å sørge for at de får den beste starten på livet som overhode mulig. Derfor kan det være lurt å følge råd fra noen erfarne hamsteroppdrettere før man velger å sette kull, slik at det går smertefritt for hamstermor, hamsterunger og eier.

Ønsker man å sette kull må man ha hatt arten i minst et år før man starter opp. Barn under 13 år bør vente med å avle til de blir voksne nok til å forstå hva ansvaret innebærer. Barn under 18 år bør avle i samarbeid med en voksen.

 

Når du setter kull på din hamster må du..
  • ha tilgang på bil og sjåfør, itilfellet du må akutt til dyrlege.
  • ha satt til side litt penger itilfellet du må til dyrlege. Dyrlege er dyrt, selv for små hamstere. Sett av 1000-2000kr
  • ha tilstrekkelig med bur og utstyr klart til mor og barn.
  • ALLTID følge en avlsveiledning. http://www.hamsterforening.no/?page_id=821
  • ha grunnleggende forståelse av genetikk, slik at du ikke parer gener som kan resultere i død hos mor og barn.
  • kjenne til sykdommer og skader, spesielt ift hamstermor som ammer.
  • kun benytte deg av friske dyr med godt temperament, og du bør derfor ha stamtavle på de.

 

Har du tid? Det vil gå mye tid til håndtering av mor og temming av barn. Når hamstermor er gravid og når hun ammer, må hun være under oppsyn av en ansvarlig person hver dag.

Har du råd? Du vil være avhengig av å ha et egnet fødebur og minst to ekstra bur til ungene når de skal skilles på kjønn. Får du ikke solgt alle ungene innen de begynner å sloss må du forberede deg på å kjøpe noen ekstra bur så du får skilt ungene. Du må ha rikelig med tilgang til mat da det plutselig blir mange flere munner å mette, samt nok bunn- og redemateriale.

Har du tilgang på transport? Dersom noe skulle oppstå, enten under svangerskapet, under fødselen eller etter fødselen, har du da muligheten til å frakte hamsteren til dyrlege? Ikke alle har mulighet til kollektiv transport – orienter deg rundt dette og planlegg!

Har du plass? Ved tre ukers alder skal hamsterungene skilles på kjønn, da hamsterne modnes nokså fort og kan allerede pare selv ved denne alderen. Du vil ha behov for et eget bur til guttene, og et til jentene. Da de etter tre uker skal skilles på kjønn. Syriske hamstere trives best i eget selskap – derav den gyldne regel: KUN ÉN HAMSTER I HVER BUR! Hvilket vil si, at om du blir sittende med en eller flere av ungene, må de ha eget bur!

Har du nok erfaring? Mye arbeid og planlegging ligger bak det å sette kull. For det første må du kunne vite om hamsterens adferd i flere situasjoner. Kjenner du hamsteren din? Har du erfaring med en sint hamster? Stressa hamster? Glad hamster? Trist hamster? Alt dette må læres, og den eneste måten å gjøre det på er å ha dyret som kjæledyr. Bli kjent med hamsteren, knytt bånd med den. Hva med lyder? Visste du at hamsteren “prater”? Hva betyr de forskjellige lydene?

Har du nok kunnskaper? En hamsterhunn er verken fysisk eller mentalt klar for et kull før hun fyller 4 måneder. Vet du når hamsteren din er født? Kan du regne deg frem til når hun er paringsklar? Kan du alt som er å vite om genetikk – visste du at enkelte kombinasjoner resulterer i hårløse og øyeløse unger?


 

Avlsdyrene
Når en skal velge avlsdyr er det en selvfølge at det er friske dyr som brukes. Da må en ta i betrakning dyrets helse, gjerne ta de til en helsesjekk hos en smådyrslege. Det er viktig å kunne planlegge et kull, slik at avkommet blir av bra kvalitet. En vil helst ha friske og oppegående dyr med bra gemytt. Derfor er en avhengig av at begge foreldrene er tamme og lite aggressive.

Kjøp derfor avlsdyrene dine fra en oppdretter, hvor du får en stamtavle og slektsinfo på dyrene. Dette er en slags garanti på at dyrene egner seg til avl. Dyrebutikk dyr kan bære på mange arvelige sykdommer, som ikke alltid kan ses utenpå hamsteren. Samt kan de bære på mange smittsomme sykdommer, feks. Papova virus som nylig har hatt utbrudd i Sverige.

En hann-hamster er kjønnsmoden fra 5 ukers alder, men en anbefaler ikke å bruke de i avl før de er passert tre månder. Hannene er fruktbare stort sett hele livet, men svømmerne kan bli dårlige dersom hamsteren er gammel. En hunn-hamster er kjønnsmoden fra 3 ukers alder, men skal ikke under noen omstendigheter pares før hun har passert tre månder. Dette fordi hun skal vokse seg stor og sterk, slik at kroppen og hodet kan takle det å fø opp et kull. NHF anbefaler å pare opp en Syrisk hamsterhunn mellom fjerde og femte måned, slik at hun får litt ekstra tid på å modne. På en annen side så skal en hamsterfrøken ha sitt første kull før hun har passert seks månder, da bekkenet stivner ved seks månders alder. Dette kan medføre store komplikasjoner, og i værste fall død, for mor og barn fordi bekkenet ikke utvider seg rilstrekkelig under fødselen.


 

wwww

Paring og svangerskap
Ikke sett hamsterne sammen før du er helt sikker på at hunnen har løpetid. Noe hun vil ha igjennomsnitt hver 4 dag – da lukter hun kraftig samme dagen, eller dagen før. Du se at hun har løpetid når hunnen stivner i paringstilling. Dette kan du sjekke ved at du koser henne på bakre del av ryggen. Da vil hun stå med rumpa til værs, klar til å bli besteget av hannen. Setter du de sammen, mens hun ikke har løpetid kan dette ende i en stygg slosskamp som du helst vil unngå. Når de settes sammen er det viktig at paringen foregår enten i hannens bur, eller på nøytral grunn. Hunnen vil angripe hannen om de blir satt sammen i hennes bur.

Når paringen er startet er det ikke så mye du får gjort annet enn å la de være i fred. Hold et øye med de underveis, slik at du får med deg når de er ferdig – da dette også kan ende i slosskamp. Hannen parer seg mange ganger, og vasker seg mellom hver gang. Paringen kan vare alt fra noen minutter til over en time, litt avhengig av hvor lenge de gidder å holde på. Når de ikke gidder mer vil de gå hver sin vei, og du må sette de tilbake i burene sine. Begge vil vaske seg grundig etter paring.

Det er ganske vanskelig å se når den blivende moren er gravid, eller om paringen ble vellykket. For de som er erfarte kan en se det etter en fem dagers tid. Er du ikke det vil ikke magen bli betydelig stor før om elleve eller tolv dager. En hunn-hamster går i gjennomsnitt 16 dager gravid. Selv har jeg erfart at noen føder natt til, eller natt fra termindatoen. Det er ikke mye du får gjort i svangerskapsperioden, annet enn å gi hamstermor det hun trenger av ro og fred, mat og vann. Hun trenger ekstra med mat under svangerskapet, og bør få kokt egg og rå kjøttdeig i denne perioden. Vitaminer i vannet er et pluss.


 

q-1024x339Fødebur
Det viktigste er å bruke et bur som et tett hele veien rundt, altså helplast, for å skape et tryggest mulig miljø for mor og barn. Dette kommer av at hamstermor styrer og steller mye i redet sitt, som gjør at ungene kan kastes litt rundt. Samt vil de begynne å utforske buret selv når de blir større, også når hamstermor sover og ikke følger med – og vi vil ikke ha hamsterunger skvist igjennom gitteret på et gitterbur.

Til mine hamsterfrøkner bruker jeg 130L SAMLA-kasse fra IKEA. Dette er bur de bor i til vanlig, og de er derfor tryggere i buret sitt når de blir innredet til fødebur. Det går fint an å bruke helplastbur som fødebur, men da bør det være stort nok. Ferplast mini Duna, 27x39x55cm, er noe smått som fødebur til Syrisk hamster og blir sett på som minstemål.

Hamsterfrøkna skal flytte inn i fødebur tre døgn før termindato.

I fødeburet bruker jeg vanlig fin flis, et lag som er 5-10 cm tykt. Innredningen er stuslig, det skal sies. Jeg har dårlige erfaringer med å ha utstyr og ting i fødeburet. Unger som har kommet under matskåla og blitt glemt der, og unger som sitter fast bak hjørnedoer. Derfor vil jeg ha minst mulig innventar i fødeburet. Er fødeburet stort nok, er det ikke noe problem med litt inventar – som på bildet over. I samme hjørne som flasken sitter legger jeg litt dosand eller plasserer toalettet, jeg bruker fin kattesand som ikke klumper seg. Her kan hamstermor gå på do og grave litt i sanda, noe som etter min erfaring er ganske så populært. Det er også veldig kjekt plassert, om flasken lekker. Da vil kattesanden trekke opp vannet, og hamstermor slipper å få våt flis rundt om i buret.

På andre siden av buret, langt vekk fra toalettet, har hamstermor et hjørne fylt med masse dopapir. Ubleket, ufarget og uparfymert dopapir. IKKE VATT UNDER NOEN OMSTENDIGHETER, da vatten lett river i stykker små hamsterunger. Tvers over et hjørne fylt med mat. Slik at det ikke er langt for henne å gå for å hente seg mer mat. Jeg bruker veldig sjeldent sovehus i fødeburene til mine jenter. Dette kommer av at jentene ikke vil bruke de og kaster de vekk. Dersom jeg bruker sovehus har jeg noen som egner seg godt i fødebur, som er uten bunn, ganske romslige og lette å løfte av og sette tilbake igjen.


 

wwFødsel
Fødselen kan vare alt fra en halv time til et par timer, litt avhengig av hvor mange barn hun bærer på. Det er ikke noe særlig å forstyrre hamstermor når hun føder. Derfor er det lurt å sette henne på et stille og mørkt rom. En førstegangsmamma vil føde ungene overalt i buret, en erfaren hamstermamma vil føde hamsterungene i redet sitt. Med hver unge kommer det en navlestreng. Den kutter mor ved å spise den opp helt til ungen piper av smerte. Dersom ungen ikke piper, er den dødfødt og hun vil spise opp hele ungen. Med hver unge kommer det også en morkake som hun spiser. Det vil komme litt blod, men dette er ikke farlig. Vær likevel obs på unormalt mye blod i buret. Vent med å se til kullet til mor forlater redet for første gang etter fødsel. Ungene blir født røde, hårløse, døve og blinde.

Ikke ta på ungene, da dette endrer lukten deres og kan føre til at mor kvitter seg med de.


 

De første ukene
De første ukene kan du fortsatt ikke gjøre stort annet enn å varte opp hamstermor. Hamstermor vil bruke mesteparten av tiden sin til å amme ungene sine, og du vil se lite til ungene. Hvis du hører piping fra buret er ikke dette farlig. Dette er når ungene roper på hamstermamma etter mer melk, eller sloss om den beste patten.

De vil få pigmenter allerede dagen etter de er født. Disse vil bli sterkere og stekrere for hver dag som går, og du kan allerede ved dag 3 skille hvor mange lyse og mørke unger det er i kullet. Når ungene passerer hele syv dager kan en begynne så smått å se farger. Når de passerer ti dager kan du se patter på jentene – og skaffe deg en viss oversikt over kjønnene. Mellom fjorten og seksten dager vil de begynne å åpne øynene.

Når hamstermor er våken på kveldingen vil hun ut å samle mat og bruke litt tid for seg selv, da kommer hun mer enn gjerne opp og ut av buret. Det må hun gjerne få lov til, men det er viktig at hun får komme opp på eget intiniativ. Husk også at hun er full av hormoner og kan være litt amper. La hun derfor ikke være ute lenge av gangen, 5-10 minutter borte fra ungene sine bør holde.

Når ungene passerer rundt ti dager gamle vil de begynne så smått å spise selv, etterfulgt av å bruke kinnposene sine. Da kan du gi de litt myk mat som kjøtt, salat og kokt egg. På dette tidspunktet er den største risken for at ungene faller fra overstått.

Når ungene nærmer seg tolv dager kan du spørre hamstermor pent om å få hilse på de. Det kan du gjøre ved å legge hånden din i buret, og nærme deg ungene. Dersom hamstermor lager lyder eller blir stresset er det ikke greit at du berører de, og du må vente enda litt med å hilse på. Dette varierer fra hamster til hamster. Uansett om hun lar deg ta på de eller ikke, bør du ikke begynne å håndtere de skikkelig før de har åpnet øynene. Da vil temmingen av ungene begynne for fullt. Benytt deg av den tiden hvor hamsterungene bor sammen med hamstermor, da de lærer mye av henne om hvordan de skal forholde seg til menneskehender.

Det er også på dette tidspunktet du kan rense buret for første gang. Da skifter halvparten av flisen, vasker toalettet og rydder litt overalt. Ikke rør redet, men legg gjerne inn mer dopapir til hamstermor. Sett gjerne inn noen leker som jeg tipper både hamsterunger og hamstermor setter stor pris på.


 

Tredje uken, skille på kjønn
Når ungene passerer tre uker i alder må de skilles på kjønn, for nå blir jentene kjønnsmodne. Guttene flytter i eget barnebur, og jentene kan få bli boende hos mor en ekstra uke. De neste to ukene må temmingen fortsette. Hamsterungene skal håndteres hver dag.

Å skille kjønnene kan være vanskelig. Derfor er det greit å ha en viss oversikt fra tidligere av. Når pelsen vokser helt ut, er det vanskelig å se pattene til jentene. Derfor er det greit å skrive ned et utkast på kjønn når de er unge, og nesten hårløse. For å sjekke kjønnene må en se på hamsternes avstand mellom kjønnsorganet og anus. Er avstanden lang er det en gutt, er den kort er det ei jente.


 

Temming og håndtering
Når du skal temme ungene er det viktig at du har tålmodighet og viser varsomhet. Mennesker er det styggeste og skumleste de kan forestille seg, nemlig. Du må bruke mye tid på de, både i og utenfor buret. Hamsterunger er veldig skjøre og veldig redde. Derfor løper de fort og spretter raskt ut av hånda. Dette kan føre til skader, som kan ende tragisk.

Jeg pleier å bruke mye tid på å bare ha hånden nedi buret til ungene. Gjerne sammen med hamstermor. Allerede når hamstermor lar meg ta på ungene gjør jeg dette for at de skal bli kjent med lukten min. Da kan man rydde litt, plukke gammel mat osv. Det hele går ut på å ha hånden der, mens ungene er våkne slik at de blir vandt til menneskehender rundt seg. Om hamstermor er tilstede blir det et tegn på at hun er trygg på meg, og da blir det lettere for ungene å være det også. Etterhvert blir de nysgjerrige og kommer smått og forsiktig bort for å hilse på. Da kan man etterhvert legge håndflaten tilgjengelig slik at de kan komme oppi selv. Husk at det er viktig å ha rolige bevegelser.

Når ungene nærmer seg fire uker vil jeg begynne å løfte de opp. Noen ganger vil de ikke, og de tisser på meg i protest. Ikke farlig, bare ekkelt. Man må regne med at de ikke vil, da dette er helt nytt for de. Det går helt fint an å utfordre de litt, så lenge det ikke blir slitsomt og stressende for de små. Ta de også med utenfor buret, og gjør de kjent med nye omgivelser. Ha de gjerne oppi et lekebur. En hamstergård av gjerder vil de klatre rett over, så det er det ikke noe poeng å bruke penger på. Da gjelder samme prinsippet; å bruke hender rundt om i lekeburet, og gjerne ta de opp i hånda for korte turer av gangen.

Gjør alltid dette om kvelden da de er mest våkne. Gi hamsterungene mat fra hånden. De blir raskt glad i mennesker når de skjønner at det er de som kommer med maten.


 

Leveringsklare unger og salg
Hamsterungene er leveringsklare når de er fylt fem uker. Dette er anbefalninger fra NHF og mattilsynet. Ungene er nemlig veldig avhengig av å sosialiseres med sine søsken før de forlater oppdretter og flytter til nye hjem. Er det én eller flere hamsterunger du ikke anser som tamme og trygge nok til å flytte enda, da venter du heller en ekstra uke enn å ta sjansen på at det går bra.

Når hamsterungene er klare til å reise sin vei bør du legge ut annonser på nett. Det finnes mange salgsgrupper på Facebook. Samt kan du legge ut annonse på dyrenett.no som er en gratis side full av dyreinteresserte. Finn.no er for meg et veldig godt hjelpemiddel for å få solgt mine hamsterunger. Det kan også lønne seg å ha en blogg eller hjemmeside med jevnlige oppdateringer om kullet. Hamsterkjøpere setter stor pris på å få mulighet til å følge kullet, eller å se tilbake på utviklingen. De setter også stor pris på gode og informative bilder.

I dyrebutikken koster en Syrisk hamster mellom 150 og 250kr. Personlig synes jeg at 250kr for en privat oppdrettet hamsterunge er rimelig. Å gi hamsterunger til dyrebutikk, å avlive grunnet plassmangel, eller å gi de bort som reptilsnacks, er ikke å finne gode hjem!


 

Kannibalisme
Dette med kannibalisme innenfor hamsteroppdrett er ganske så vanlig. Det er faktisk noe en må forutse, når en driver aktivt med avl. Det er mange grunner til at kannibalisme kan forekomme.

Det finnes en gyllen regel å forholde seg til; Mor vet alltid best! Vi må ikke glemme at dyrene har veldig gode instinkter som de går ut i fra. De valgene som blir tatt av hamstermor, er på grunnlag av hennes beste dømmekraft. Derfor skal vi bare la hamstermor gjøre det hun kan best, og stole på at naturen går sin gang. Det er ingen ting en kan gjøre, hvis hamstermor spiser ett eller flere barn.

Svake unger – I hvert kull vil det komme noen unger som er noe svakere enn de andre, og dette forekommer oftere i store kull. Noen hamsterunger dør av seg selv, og da vil mor rydde opp i redet ved å spise den. Det er slik at mange tror at mor brutalt dreper ungene, og slik er det altså ikke. Mor dreper kun levende unger hvis de er svake, og hun ikke anser de som levedyktige.

Stress – Det finnes et unntak, mor kan drepe friske hamsterunger hvis hun blir stresset. Men da tar hun ikke én eller to, men som regel hele kullet eller store deler av det. Dette skjer i samme stund og ikke over lenger tid. Dette kan oppstå av elementer som stresser moren, feks for tidlig håndtering av hamsterungene som setter igjen lukt.

Energi – Hamstermor kan under noen tilfeller også drepe friske unger hvis hun ikke har nok energi til å fø opp alle barna. Dette er ikke uvanlig i store kull. Da vil mor fortsatt bare spise de barna som er svakest. Mangel på energi kan også komme av for tett paring, eller for tidlig paring. La alltid hamstermor få minimum tre månder mellom hvert kull, da hun trenger litt tid på å samle opp energi.

Godt stell – Jo bedre stell du gir hamstermor, jo bedre utgangspunkt får ungene. Gir du mor rikelig med proteinrik mat og vitaminer vil hun ha mer energi og hun vil lage mer og bedre melk. Hvis du også er nøye på å gi mor fred og ro rundt seg, vil dette redusere sjansene for stress. I hver eneste unge som hamstermor spiser opp finnes det veldig mange proteiner. Dette gjør at hun lager bedre melk til de resterende barna. Det er en prioritering hamstermor gjør, og det er til det beste for de resterende ungene. Hamstermor vil nemlig ikke ha døde hamsterunger i sitt rede..

Lukt - I naturen ville de døde hamsterungene luktet noe grusomt, og trukket til seg flere dyr. Dyr som i naturen er hamsternes fiender. Derfor vil en heller ikke se blodrester i buret, dersom det har forekommet kannibalisme. Fordi mor spiser opp alle rester av blod og lemmer som ligger slengende rundt. Da det ikke skal skape noe lukt, av noe slag.


 

ferdig logoÅ drive hamsteroppdrett
Det koster mer å drive oppdrett, enn man tjener inn – uansett om man driver lite eller stort. Hvor mye man tjener avhenger av hvor store kull man får, og hvor ofte man får kull. Jeg kan ikke sette noe pris på hvor mye det koster i månden. For det er som regel ikke sånn det fungerer. Man betaler for ting til oppdrettet i bunker. Så ved oppstart av et oppdrett bør man medregne å bruke 200-250kr på hvert avlsdyr (+ frakt), man bør jo minst ha to. Fôr o flis kjøpes i store mengder og én gang hver tredje måned, og kan koste alt fra 700kr til 1000kr avhengig av merke. Da har man gjerne for 3-6 månder, litt avhengig av hvor mange hamstere og kull man har i året. Bur og utstyr koster mye. Kjøper man billigste alternativ, IKEA esker, så sparer man mye og denne utgiftsposten koster mellom 500-1000kr. Samt er det viktig å få promotert oppdrettet sitt. Da bør du ha en hjemmeside, litt gode skriveferdigheter og et godt kamera.
Alle hamsterunger må selges privat. Hvilket vil si at får du ikke solgt de, så må du ha bur og utstyr nok til å kunne ta vare på de selv, eller langt over leveringsklardato. Det er ingen poeng å drive opprett om man skal selge hamsterunge til en trist tilværelse dyrebutikk. Å drive oppdrett handler om å videreføre gode linjer hos en fantastisk dyreart! Ergo, alle som driver seriøst oppdrett vil heller sitte med en hamsterunge resten av dens liv, fordi man ikke får solgt den – enn å gi den til dyrebutikken hvor man ikke vet hvor den havner, bare fordi man ikke har tid, plass eller penger til å ha den. Man legger sjela si i disse hamsterungene, og vil kun dems beste – det innebærer å vite hvor de havner hen, og sørge for at de havner hos mennesker som vet å behandle de riktig. Du bør også undersøke om det er vanskelig å selge hamsterunger der du bor. Det er forskjellig i hele landet, og det lønner seg å drive oppdrett i store byer eller tettsteder.

Alle kan bli oppdrettere, og Norge trenger flere gode og seriøse oppdrettere. Jeg oppfordrer alle som ønsker å drive er seriøst oppdrett om å registrere seg i NHF, og ta oppdretterprøven: http://www.hamsterforening.no/?page_id=763