FAQ

 

For både de som vurderer anskaffelse av hamster..
og for de som allerede har fått hamsteren i hus!

Jeg bruker mye tid på å svare på de samme tingene, både ved veiledning under levering og i etterkant på mail. Derfor har jeg nå samlet de aller mest spurte spørsmålene på ett og samme sted, i håp om at du lettere finner svar på det du lurer på!

Skrevet av Hannah M. Hegge v. Hamsterhiet, basert på egne erfaringer og preferanser, samt NHK’s retningslinjer. Oppdateres fortløpende. Mangler det noen spørsmål? Send meg de til hamsterhiet@hotmail.com!

 


 

Hva er forventet levetid?

  • Syrisk gullhamster: Jeg pleier å si at alt over 2 år er bonustid, i gjennomsnitt 2-3 år.
  • Campbells dverghamster: Alt over 1,5 år er bonustid, i gjennomsnitt 1,5-2,5 år.

 

Er de nattdyr?

Nei, hamstere er skumringsdyr og mest våkne ved soloppgang og solnedgang. Hovedsakelig er de ikke våkne natten igjennom, ei heller på dagtid. Unntak finnes naturligvis, men du skal ikke kjøpe en hamster i håp om at akkurat denne er unntaket fra regelen.
Campbells er den arten som noen ganger kan våkne på dagtid. De har ganske høyt driv, på godt og vondt, og lærer seg fort at mennesker er nøkkelen for å få komme ut av buret og våkner når de hører folk.
Hamstere er også sesongdyr. De er mye mer og lenger aktive på sommerhalvåret, og endrer våkentiden sin ofte med dagslyset. På sommeren kan de våkne kl. 17 og vinteren kan det godt hende man ikke ser snurten av de før etter midnatt.

 

Kan jeg vekke hamsteren min?

Jeg har ikke for vane å anbefale kjøperne mine å vekke hamsteren. Er det helt nødvendig, så tar de ikke skade av det en  gang innimellom. For eksempel ved nødvendig håndtering som medisinering, kloklipp, veterinærbesøk eller burvask. Ved vekking av hamsteren er det viktig å trå varsomt. Krafse litt i underlaget eller legge inn godluktende mat i buret.

 

Kan jeg snu døgnet dens?

Nei, dette er ikke noe du skal prøve på. Jeg vet at noen har lykkes med dette; å forvirre hamsteren ved å endre tilgangen på dagslys. Dette synes jeg er undøvendig stress å påføre en hamster, som i verste fall kan resultere i nedsatt livskvalitet. At hamstere kan sove lenge og mer ila. vinterhalvåret er en faktor du må ta hensyn til før du anskaffer deg hamster. Derfor pleier jeg alltid å si at hamstere er familiedyr, og ikke dyr som ene og alene skal være til glede for barn. Hvis barna har lagt seg før hamsteren rekker å våkne må det ikke være noen belastning for foreldrene å trå til med hamsterkos og stell.

 

Kan jeg reise bort en helg?

Hamsteren din klarer seg fra fredag til søndag med kun tilsyn av for eksempel en nabo eller bestemor. Små dyr har kort sykeforløp og mye kan skje på 24t dersom den skulle være så uheldig å bli syk. Sørg derfor alltid for at hamsteren har tilsyn når du selv er bortreist, og legg igjen all nødvendig veterinærinformasjon til dyrepasseren itilfellet bjørnefelle. Om den har et stort nok bur som er godt utstyrt så trenger den ikke lang utetid og avanserte porsjoner med ferskmat. Men noen må se til at allmenntilstanden er bra og at praktiske ting (vannflasken fungerer, hamsteren ikke har rømt, lufte ut av rommet) er i orden.

 

Kan jeg ta med hamsteren på hytta?

Dette er en vurderingssak. Alder, helse og hvorvidt hamsteren er miljøtrygg burde være noen faktorer å vurdere, samt hvor lenge det er snakk om og type reisevei til hytta. En sprek og frisk hamster, som er helt trygg på dere, kan godt være med på hytta. Er det snakk om en uke, lang eller vanskelig reisevei, så spørs det om det er best å la den være hjemme med kun tilsyn. Kjører dere bil og skal være på hytta i 2+ uker, så kan det være like greit å ta den med. På hytta kan dere ha et mindre feriebur, for eksempel en samla-kasse (65l syrisk gullhamster, 45l dverghamster) fra IKEA. Av erfaring så pleier hyttetilværelsen å være stille og rolig, og hamsteren får ofte mer oppmerksomhet og lenger utetid som veier opp for noe mindre burplass. Det beste er naturligvis om dere har mulighet til å pakke hele buret med dere i bilen, slik at hamsteren får sitt kjente miljø med seg på ferie.

 

Hvordan transporterer jeg hamsteren min?

I et reisebur eller en plastboks. Det viktigste er at den er romslig og godt ventilert. Hamsteren skal ha tilgang på vann (gjerne agurk) og mat, og reiseburet skal kun være utstyrt med strø og masse redemateriale. Unngå sovehus og matskål i reiseburet, for vi vil ikke at hamsteren skal ha noe å slå hodet eller ryggen på dersom bilen, toget eller flyet møter en bump. Sett reiseburet et stødig sted på gulv eller i et sete med sikkerhetsbelte. La hamsteren få mest mulig fred og ro under turen, og se forsiktig til den ca. annenhver time. Ofte blir de slitne av mye lyder og bevegelser og responderer med å sove seg igjennom hele turen. Ikke ta den opp underveis, med mindre den viser tegn på sykdom.

 

Kan de bo i par eller grupper?

  • Syrisk gullhamster:
    er en art som aldri skal holdes i par eller grupper. De er solitære og begynner å sloss med kullsøknene mellom 6 og 10 uker i alder. I naturen møtes de 15-60min for paring, og dette er det eneste unntaket. Møtes to syriske gullhamstere av samme kjønn, eller motsatt kjønn men at hunnen ikke har løpetid, så vil de sloss til døden eller til den ene er smart nok og rask nok til å flykte.
  • Campbells dverghamster:
    Noen ganger kan campbells bo sammen i par eller små grupper av samme kjønn. Jeg selger de ikke i par om man ikke har mulighet til å ha to store bur dersom det skulle skjære seg. Hvis det skulle skjære seg så er det helt uaktuelt at omplassering skal være et tema grunnet plassmangel.

 

Er ungene fra Hamsterhiet tamme?

Jeg håndterer ungene daglig fra dag 12, alle artene jeg avler på. Samt miljøpreger jeg de så godt jeg kan (forskjellig typer; underlag, huslyder, lukter, mat, løpegård, håndtering). Ingen av hamsterungene får reise før jeg synes at de er klare for det. Samtidig kan jeg dessverre ikke garantere for hvordan de forskjellige ungene takler miljøskifter. Ofte bruker de også litt tid på å tilvenne seg nye menneskehender. Det er ganske typisk at ved levering så sitter hamsterungene nydelig og pent i fanget mitt, og med det samme de blir satt i ukjente hender så blir kroppsspråket veldig uforutsigbart. Det tar litt tid å bli kjent, noen bruker et døgn andre bruker en ukes tid. Det er en tilvenningssak for både eier og hamster, som heldigvis pleier å gå relativt fort og smertefritt for begge parter.

 

Kan vi komme på besøk?

Jeg tar ikke imot uforpliktende besøk, dessverre. Jeg skulle ønske jeg hadde kapasitet til det, for jeg synes det er supergøy å ha hamsterinteresserte folk på besøk. Men jeg kan dessverre ikke gjøre unntak, da det spiser for mye av tiden min med hamsterne.

 

Når er hamsterungene leveringsklare?

Ifølge Mattilsynet skal hamsterunger være minst fem uker gamle ved flytt. Dette er den alderen jeg tar utgangspunkt i når jeg setter leveringsklar dato, men ofte(!) utsetter jeg leveringsklar dato en uke om jeg føler for det. Jeg kan være litt hønemor når det gjelder hamsterungene, og føler det er bedre å vente en uke for mye enn å sende de fra meg for tidlig. Det kan komme av flere grunner; mental utvikling og teming, vekt og størrelse, søskendynamikk – for å nevne noe.

 

Må den hete stamtavlenavnet etter flytt?

Nei, selvsagt ikke! Jeg må registrere hamsterungene med navn i NHKs stambok, og da blir det ofte lange, forvirrende og/eller merkelige navn. Hos de syriske går jeg etter vilkårlige temaet og velger alt fra latinske navn på norske vekster, til navn som finnes i de forskjellige avdelingene på IKEA. Dverghamsterne får navn etter alfabetet. Stamtavlenavnet kan dessverre ikke endres, men hva du velger å kalle hamsteren din etter flytt og til hverdags er helt opp til deg. Det er veldig få som velger å beholde stamtavlenavnet som hamsterens kjælenavn.

 

Den skal ha en uke i fred og ro før vi kan håndtere den, sant?

Nei! Dette er veldig viktig med hamstere fra dyrebutikk, men mindre viktig når det gjelder hamstere fra privat oppdretter. Hamstere fra dyrebutikk kommer ofte fra masseoppdrettere eller også kjent som smådyrfabrikker. De har ikke blitt mye håndtert eller miljøpreget, og avlen har ikke vært selektiv mtp. helse og lynne. De har større sjanse for å ha med seg smittsomme sykdommer eller utvikle stress-sykdommer. Derfor vil en hamster fra dyrebutikk ha behov for mer ro og forsiktig tilnærming i et sånt drastisk miljøskifte.
Hamsterunger fra meg skal få et døgn i fred og ro. Du kan gjerne snakke med den og gi den godbiter. Står den på to og vil ut kan du gjerne tilby den armen din som klatrestativ ut av buret. Vil den ut samme kvelden du har hentet den hjem, så kan den selvsagt få lov til det! Det første døgnet skal alt foregå på dens premisser, og du skal ikke begynne å pushe den før det har gått 24t. Du skal heller ikke vente for lenge med å håndtere den. Hamsterungene er vandt med å bli løftet på, i og utenfor buret, herfra. Det er bare fint om dere viderefører dette i dens nye hjem. Husk alltid å ha tålmodige og stødige hender.
Synes du det er skummelt eller vanskelig å løfte den ut av buret kan du for eksempel bruke en heis (kopp, skål, krukke, tunell). Fisk den oppi, dekk til åpningen med den ene hånden og løft ut med den andre. Vær obs på at dette kun er for å få hamsteren ut av buret. Den må få mulighet til å være i menneskehender daglig, og denne metoden skal ikke være en erstatning for håndtering men kun et alternativ for usikre hamsterunger eller usikre hamstereiere for å få hamsteren ut av buret på en trygg og forsvarlig måte.

 

Løpehjul til hamsterunger?

Hamsterungen skal ikke ha løpehjul i buret før den er mellom 4 og 6mnd gammel. Den må være helt trygg på dere, og dere må være helt trygg på den. Den kan gjerne få løpe alt fra ½ til 4t i løpehjul i en løpegård hver kveld, men den skal ikke ha fri tilgang på hjulet i buret. Hamstere, unger spesielt, lar seg lett stresse opp ved miljøskifter og da bygger kroppen opp mye adrenalin. Om den får fri tilgang til løpehjul kan den bruke det som en «escape route», som er med på helle bensin på adrenalin-bålet. For mye belastning på en fortvoksende kropp er heller ikke for bra og hamstere vet dessverre ikke sitt eget beste eller når de burde stoppe.

 

Løpeball?

Personlig synes jeg at det er vanskelig å se om hamsteren faktisk liker å løpe i ball, eller om den løper rundt fordi den er stresset. De får ikke brukt alle sansene sine i en løpeball og bruken av en slik vil kun være godt for mosjonering. Utetid skal ikke bare være for fysisk aktivitet, men også stimulere de mentalt ved å oppleve nye gjenstander og steder. Til dette trenger de syn, værhår og hørsel, samt er de avhengige av å kunne bevege seg fritt. Velger du å bruke en løpeball er det viktig at det ikke går på bekostning av annen utetid. 10-15min 2-3gg i uken burde holde, forutsatt at hamsteren får 20-30min med fri utforskning itillegg.

 

Spøkelsesperiode?

Hamstere er lettstressede dyr og unge hamstere er mer utsatt for å oppleve «spøkelsesperioder». Disse periodene kan vare alt fra 2 til 8 dager og kan minne litt om spøkelsesperioder som noen hundevalper opplever. Da blir hamsterungen plutselig redd for ting den ikke en gang lot merke til dagen før, de kan skjelve, legge seg på rygg, skvetter lett og spiller død. Jeg pleier å anbefale kjøperne mine å fortsette håndteringen som vanlig, men med litt ekstra varsomhet og stabilitet i hendene. Det er ekstra viktig at dere igjennom slike perioder har stødige hender! Har du uerfarne og noe usikre barn så kan det være lurt at de får vente med håndteringen til spøkelsesperioden er over, slik at hamsterungen ikke forbinder barnas håndtering med vond usikkerhet. Hamsterungen må få komme ut hver dag, også i disse periodene.

 

Skriker i søvne?

Det er ikke uvanlig at hamstere drømmer, og spesielt hamsterunger i miljøskiftet kan drømme intenst og skrike under søvnen. La den i så fall være i fred og få våkne av seg selv.

 

Hann eller hunn?

Dette finnes det ikke noe godt svar på. Mange kjøpere virker overbevist om at det ene kjønnet er roligere enn det andre, og de er ikke alltid enig med hverandre om hvilket kjønn som er “best”. Min generelle oppfatning er at det har mye å gjøre med linjer, samt miljøpreging både i tiden hos oppdretter og i sitt nye hjem.

  • Syrisk gullhamster:
    Hanner er smalere og slankere i kroppsformen. Jeg synes generelt hanner har litt høyere driv og eventyrlyst. De er mindre interessert i mat, og derfor også mindre mottakelige for godbitbestikkelser. De er ganske enkle sammensatt og motiveres i all hovedsak av å få komme ut av buret for å utforske. Hunner er tyngre og bredere i kroppen, og generelt mer matorienterte. De kan ha mindre behov for utforskning, men er heldigvis mer mottakelige for smisk i form av godbiter. Hunner kan ha mindre driv (aktivitetsbehov og eventyrlyst). Jeg har derimot hatt hanner som har vært verdens største puddinger, og hunner som har vært de verste duracell’ene. Ingen regler uten unntak. Langhårete hanner får lange slør langs siden av kroppen. Langhårete hunner får jevnt over fluffy pels, ca. dobbelt så lang som en korthåret hamster, og kanskje noen lenger tuster i rumpa.
  • Campbells:
    Hanner kan være noe slankere i kroppsformen. Hunner har mer tendenser til å utvikle territoriell atferd, og knytter seg i større grad til sitt hus og hjem. Hanner går ofte bedre sammen i par eller små grupper enn det hunner gjør.

 

Selger du bur og utstyr, eller lager på bestilling?

Nei, dessverre. Dette må dere stå for selv. Jeg har skrevet et innlegg om hvordan man mekker bur her:
www.hamsterhiet.com/?p=12760

 

Toalett eller badesand?

Hamstere bruker sand til å rense pelsen sin fri fra oljer. Samtidig bruker de samme sanden til å tisse i. At hamsteren ikke skiller på dosand og badesand forvirrer mange kjøpere, noe jeg godt kan forstå. Du kan velge å ha én do og ett sandbad, men da kan det være vanskelig å få hamsteren til å tisse bare ett av stedene og det er aldri noen garanti for at den velger doen som tisseplass og sandbadet som stelleplass. Det beste er å ha én do som funker til begge deler og da er det viktig å velge riktig type sand til å ha i doen. En god dosand tar lukt og fukt, og en god badesand støver nok (men ikke for mye!). Chinchillasand og sandkassesand gir pelsen et godt bad, men tar null fukt og begynner å lukte etter bare noen dager. Kattesand, slik av hvite krystallperler, tar all lukt og fukt men er ikke duganes som badesand. Finn en kattesand som ikke klumper! Feks. CatSan, eller andre typer av andre merker som ligner.

 

Hamsteren min bæsjer ikke i doen!

Nei, det er litt mye å forvente dessverre. De bæsjer når de må, der de er. Det er ikke farlig, bæsjen tørker fort og blir hard. Det viktigste er at hamsteren tisser i doen, siden det er der all fukten ligger og skaper bakterievekst. Husk å skifte doen ukentlig!

 

Hvilke grønnsaker kan jeg gi hamsteren min?

Det er ikke noe jeg kan skrive som er bedre beskrevet enn det som står her:
www.norskhamsterklubb.no/laererikt/kosthold/

 

Hva er det min hamsterunge liker best av mat?

Det kan jeg dessverre ikke svare på. Når hamsterungene er hos meg så deler de bur med kullsøsknene sine, og da er det konstant krangling om maten. Selvom de har blitt servert mer enn nok ferskmat så vil de alltid ha den biten bror eller søster knasker på. Hva akkurat din hamster liker best å spise må dere finne ut av sammen, og det er en super måte å bli bedre kjent på! På generell basis så pleier de å foretrekke solsikkefrø, babymat, kokt egg, brokkoli og grønne salater (grønnkål, grønne deler av salat og spinat). Agurk og gulrot er noe av det kjedeligste de vet om.

Author: hamsterhiet.com