God jul og godt nytt år ønskes til deg fra alle oss i
I tradisjonens tro skal jeg skrive litt om året som har vært og året som kommer. For å markere overgangen fra 2018 til 2019!
Vår julefeiring har vært riktig så spesiell i år. Det er første gang vi har feiret jul i nytt hus, og det er første gang vi har arrangert julefeiringen. Julestemningen har vært på topp og julemagien har vært helt upåklagelig. Samtidig har vi fått kjenne på hvor stressende det kan være å skulle være vert og vertinne i eget hus, med alt det som det innebærer. Moro, spennende, stressende og meget travelt.
2018
Takk for et fantastisk år
I år har Hamsterhiet hatt 23 kull med syrisk gullhamster, 13 kull med campbells dverghamster, 6 kull med vinterhvit dverghamster og 8 kull med mus.
Det største kullet med syrisk gullhamster var på tolv unger, det minste kullet bestod kun av to unger, totalt 160 hamsterunger.
Det største kullet med campbells dverghamster var på seks unger, det minste kullet bestod av én enkelt unge, totalt 58 hamsterunger.
Det største kullet med vinterhvit dverghamster var på hele syv hamsterunger, og det minste kullet bestod av to unger, totalt 28 hamsterunger.
Det største kullet med musunger var på elleve unger, og det minste kullet bestod av én enkelt unge. Lille musefrøkna i dette kullet manglet halve halen sin, men var dobbelt så stor som jevnaldrende musunger. En skikkelig plugg!
November 2017 tok vi over det nye huset vårt på Gan, men det var ikke før i Juni at hamsterrommet i kjelleren stod klart og vi kunne flytte inn. Da gikk hamsterne fra å dele 9kvd med våre to frittgående innekaniner til å få 16kvd helt for seg selv. Kaninene fikk mellomgangen man ankommer før hamsterrommet i kjelleren, og 9kvd helt for seg selv. Alle firbente i kjelleren storkoser seg der nede, og bikkjene storkoser seg i resten av huset og i den digre hagen!
I April reiste jeg for første gang til ExoKnaag i Nederland. Med meg hadde jeg Marita v. Furryhamsters og en haug hamstere som skulle flytte utenlands. Vi stakk innom en diger dyrebutikk i Kiel, vi sov på fansy hotell og hadde koselig svensk reiseselskap nesten hele turen. Jeg kom hjem igjen med masse snasent dyreutstyr og selvsagt flere nye dyr. Mus, Campbells, syriske gullhamstere og en nydelig angora-chinchilla. Det er en tur jeg sent vil glemme og jeg gleder meg allerede til neste gang!
2019
året som kommer
Noen år setter jeg mange kull, og andre år blir det færre. 2018 har vært et helt sinnsykt travelt år, hvor kullene har kommet slag i slag. Det har vært gøy, lærerikt og til tider mye jobb. 2019 blir ikke et slikt år. Mange av mine kjøpere har belaget seg på at det kommer nye kull her rett rundt hjørnet, planlagt utifra dette og går nå på en smell. Spesielt kjøpere som skal gå til anskaffelse av vinterhvit dvergamster. Jeg har skrevet det før og jeg skriver det igjen: de ungene jeg har ledig for salg nå er de ungene jeg har ledig for salg frem til senvinter og vår 2019.
Klikk HER for å se til-salgs-mappen.
Den oppdateres fortløpende!
I 2019 kommer jeg til å ha hovedfokus på syriske gullhamstere, samt ha noen linjer med campbells.
Mus og vinterhvite dverghamstere utgår dessverre helt, og dette skjer omgående.
Det å avle vinterhvite har vært veldig koselig. Det er en koselig art, men ikke en superspennende art. Hverken genetisk eller atferdsmessig. Jeg ser lite til mine WW i buret og må daglig dukke inn for å se til at de lever og for å nærmest tvinge de ut i løpegård. Samt har de vært kjempevanskelige å avle på, med lang paringstid og små kull. Selv om etterspørselen på denne arten har vært god, så føler jeg ikke samme lidenskap for denne arten som jeg gjør for campbells og syrisk.
Å avle mus har vært moro fra ende til annen! Så mange spennende farger, hårlag og mønstre. Så mange morsomme, sprudlende og livlige personligheter. Dette er en dyreart jeg rett og slett digger! Men dessverre har det seg slik at det er utrolig få kjæledyrseiere som har fått opp øynene for dem. Jeg har prøvd med mitt museoppdrett å vise hvor kule disse dyrene er, men uten hell. Musemiljøet i Norge og Skandinavia er uhorvelig lite. Derfor har jeg valgt å gi meg kun et drøyt halvt år siden jeg startet.
Hvilke to arter jeg skulle kutte helt ut var ikke åpenbart i begynnelsen. Nå som valget er tatt er jeg trygg på at det er det riktige. Jeg makter ikke å opprettholde linjer på så mange forskjellige arter. Vi er så få oppdrettere i Norge og for å unngå å måtte importere hvert kvartal må jeg ha ganske mange avlsdyr her hjemme for å unngå linjekryssing. Det koster meg for mye tid, energi og penger å holde liv i oppdrettet i den skalaen jeg har holdt på i 2018, at jeg ikke ønsker å fortsette slik i 2019. Jeg håper at ved å snu hovedfokuset mitt på kun to arter at det vil føles mer overkommelig.
De siste to-tre årene har jeg nok følt et visst ansvar å opprettholde spesielt dverghamsterartene slik at foreningen, Norsk Hamsterklubb, kan vise til å ha alle artene presentert innenlands. Samtidig som jeg har syntes at det er kjempemoro, så har dverghamsteravlen også blitt drevet av en ansvarsfølelse. Nå har vi omsider fått en til registrert oppdretter på Campbells og Vinterhvite, så da føler jeg ikke samme behovet for å ha like mange linjer på disse artene som tidligere.