DIY: lokk, luker og hyller til plastkassebur!

 

Mange lurer på hvordan vi lager til våre plastkassebur. Jeg synes det er så hyggelig at dere liker dem og takker for alle komplimenter for gjennomførelsen. Men ettersom jeg er ganske lei av å skrive det samme om igjen og om igjen, så det var på høy tid å lage et eget blogg-innlegg.

Sist oppdatert 27/12-2019.


 

Syrisk gullhamster
Bilderesultat for hamsterhiet syriskDet er vanskelig å finne store nok plastkasser til Syrisk gullhamster. Det finnes bare to steder, som jeg vet om, hvor man fysisk kan kjøpe store nok kasser. IKEA og Biltema. Begge har et lokk som er enkelt å fikse til, ettersom det er flatt med stram og enkel utforming. Jeg har også bestilt store kasser fra USA på nett, hvor utvalget er en del større. Men dette kan være kostbart, og er mer lønnsomt dersom man skal ha flere bur.

 • IKEA Samla 130l
 • Biltema 145l

Jeg har også Smartstore 70 som sykebur/barnebur/eldrebolig, som jeg bruker til mine Syriske. Lokkene til smartstore har mange bølger i seg, så det er ekstra viktig å ha tunga rett i munn når man skjærer. Men intet er umulig!

Norsk Hamsterklubbs minstemål på bur for Syrisk hamster er 80 x 40 cm i grunnflate.

 

 

Dverghamster
aDet er enklere å finne plastkasser som egner seg til dverghamsterne, ettersom de er mindre i størrelse. Når en Samla 130l akkurat er passelig til en Syrisk gullhamster, vil det oppleves stort (og fantastisk!) for en dverghamster. Norsk Hamsterklubbs minstemål på bur for dverghamster er 60 x 40 cm i grunnflate. De har ikke noe behov for etasjer i forskjellige høyder, da de ikke er spesielt gode klatrere. Sats derfor heller på et bur med stort bunnareal og med muligheter for å legge i litt ekstra bunnmateriale. De kan derfor ofte også trives godt i en bedroller. De lave kassene har naturligvis ikke plass til luker i front. Men skal du mekke bur til dverghamster må du gå for et lavt bur eller et høyt bur med en bred luke i front. Jeg så iallefall stor forskjell på mine dverghamstere når jeg ikke lenger kom ovenfra med hånden.

 • IKEA Samla 130l
 • IKEA Samla bedroller 55l
 • Biltema 145l
 • Smartstore 70l

Til dvergene har jeg også Smartstore Bedroller 35 som sykebur/barnebur/eldrebolig, og den bruker samme lokk som Smartstore 70. Jeg har også IKEA Antonius-system som midlertidige bur til både Syriske (50l) og dvergene (25l). Men disse bruker jeg ikke med mindre det er helt krise og kun for korte perioder.

 

 

Det er ikke vanskelig..

Vi har fikset til flere forskjellige type plastkasser med både lokk og luker, hovedsakelig med stikksag. Deriblandt Smartstore, Samla og Antounius. Vi har brukt samme fremgangsmåte på alle typene, med gode resultater. Mange av lokkene kan gå på tvers av kasser, noe som er kjekt når man har hamstere av forskjellige størrelser, alder og behov. Det er uansett viktig å ha god nok ventilasjon. Ha gjerne netting i lokket itillegg til luke i front. Men velger du å gå for bare luke i fronten må den være stor nok.

Det er mye morsommere og mer givende om man har laget noe selv. Man får mestringsfølelse og man blir stolt. Enda mer når man ser hamsteren for første gang utforske buret med stor iver og glede.

Her er noen fremgangsmåter for å skjære i plast:

 • Loddepenn
  Smelter seg vei igjennom plasten, blir ingen skarpe kanter og plasten sprekker ikke opp. Kan ta litt tid, krever at du har en sterk og stødig hånd. Vær obs på at smeltet plast er supervarmt og drypper! Skal du skjære ut små luker eller bare lage ett bur er dette en fin metode å bruke! Loddepenn koster ikke mer enn en hundrelapp. Krever ingen form for motstand, men mye muskelkraft for å skjære og smelte seg vei igjennom plasten.
 • Dremel
  Har du en kraftig nok dremel med plast/metall-blad så går det så det suser! Dremel er et dyrt førstegangskjøp, men absolutt et verktøy alle burde ha i skuffen uansett. Vær obs på at skjæring i plast med dremmel kan få plasten til å sprute litt. Ha på deg langermet genser og vernebriller. Kantene blir stramme og fine, men kan smelte litt. Krever ingen form for motstand, og sprekker ikke plasten. Kan være lurt å borre hull i hjørner, slik at dremelen stopper i tide.
 • Stikksag
  Stikksag er den fremgangsmåten jeg synes gir finest resultat. Men også den fremgangsmåten som er mest komplisert. Du må ikke ha dårlig tid! Plasten kan lett sprekke, så det gjelder å planlegge godt! Skal du lage mange bur er denne måten den mest effektive, når man først får en rytme på det. Det er viktig at bladet på stikksaga er beregnet på plast eller harde tretyper. Bladet skal ikke rive i plasten når man skjærer. Det står spesifisert bakpå pakken når man kjøper blad hvorvidt bladet lager rifler når det skjærer – det skal det altså ikke gjøre, for å unngå sprekker. Hvis stikksagen din har en pvc-innstilling er dette et pluss. Vær også obs på at noen blader kan varme opp plasten når man skjærer, så den smelter tilbake igjen slik den var. Dette er en metode som krever motstand, ettersom stikksaga skaper vibrasjon i plasten som forårsaker sprekker. Ved lukemekking må man holde godt på kassen og ved mekking av lokk må man feste lokket i et bord med tvinger.

Netting
aNår du velger netting må du velge en med ikke for store masker og med tykke tråder. Hønsenetting har ikke tykke tråder, og hamsteren vil kunne gnage seg igjennom. Jula sin Axley-netting er super, med 1,3cm masker og tykke tråder.

Luker
Lukene jeg har brukt er deler av gamle hamsterbur som jeg har fått for en billig penge på loppis. Det er noe herk å klippe opp og sage nettingen i buret, men absolutt verdt det! Jeg ser at andre oppdrettere bruker løpegårdselementer som luker, og det fungerer minst like bra. Men dette krever at man får laget til en låsemekanisme.

 


 

Mekking av lokk

aaaGår du for ventilasjon i lokk får du også muligheter til å henge leker og hengekøyer i lokket, som gir bedre utnyttelse av plassen.

Du trenger…

 • Netting eller løpegårdelementer
 • Tusj
 • Drill
 • Knipetang
 • Stikksag
 • Kabelstrips
 • Tvinger

Slik gjør du det…

 • Mål én gang for mye, enn én gang for lite. Mål og tegn opp på lokket der du skal ha netting. Tegn opp med tusj slik at det er tydelig hvor du skal skjære. Når du skal skjære må du konsentrere deg om å holde stikksagen rett og da er man avhengig av å kunne følge en rett strek så man ikke trenger å beregne underveis. Det kan lønne seg allerede nå å klippe til nettingen, slik at du er helt sikker på at den passer. Sørg for å ha 1-2cm klaring. Nettingen må ha en liten ramme å ligge på, slik at du har noe å feste kabelstripsen i.
 • Drill hull i hvert hjørne, så har du plass til å komme nedi med stikksaga.
 • Lokket må spennes fast til et bord med tvinger. Du spenner det fast på ny hver gang du skal skifte side. Altså skal hele lokket bortsett fra den ene siden ligge på bordet. Lokkene er de som sprekker lettest. Når plasten beveger seg sprekker den fortere. Ikke dytt stikksagen hardt underveis i skjæringen, men jobb deg sakte fremover.
 • Når du har skåret ferdig alle fire sidene skal du sitte igjen med en tynn ramme. Legg den flatt og legg den ferdigskårede nettingen oppå. Bruk en stein eller noe annet tungt for å holde nettingen på plass dersom nødvendig. Tegn opp med tusj der du vil feste strips. Ta av nettingen og borr hull.
 • Strips fast nettingen til lokket. Nettingen skal ligge på toppen av lokket, slik at hamsteren ikke kan komme til skade.

aaKlikk for større bilder!

 


 

Mekking av luker

aaaaaLuker i front av plastkasseburet er superkjekt! Det gjør det lettere å håndtere hamsteren daglig, ettersom man ikke alltid trenger å løfte ned kassen og av lokket.

Du trenger…

 • Et gitterbur
 • Knipetang
 • Tusj
 • Drill
 • Kabelstrips

Slik gjør du det…

 • Klipp ut luken fra et gammelt hamsterbur. Ta gjerne med litt ekstra, slik at du har noe å feste vannflasken i.
 • Legg den på buret og tegn opp. Plasser luken 10 – 15cm fra bunnen, slik at du kan ha i et raust lag med bunnmateriale uten at det flyter over og ut.
 • Drill hull i hvert hjørne, så har du plass til å komme nedi med stikksaga.
 • Når man skjærer ut luker trenger man ikke å feste kassen til bordet. Kassen er så massiv i seg selv at plasten beveger seg minimalt. Men for sikkerhetsskyld kan det være lurt å være to. Én til å holde kassen og én til å skjære. Når plasten beveger seg sprekker den fortere. Ikke dytt stikksagen hardt underveis i skjæringen, men jobb deg sakte fremover.
 • Nå sitter du igjen med en kasse med et stort hull midt på den ene siden. Sett den ferdigskårede luken på, tegn opp hvor du vil ha stripsene, ta den av og borr hull.
 • Strips den på, og du er ferdig!

aaaa Klikk for større bilder!

 


 

Mekking av etasjer

aaaaaaaEtasjer er det letteste å lage, og det ser rålekkert ut! Bruk en hobbyplate, 2-4cm tykk.

Du trenger…

 • Blyant
 • Tusj
 • Stikksag
 • Hobbyplate i treverk
 • Drill
 • Skruer
 • Skrueskiver
 • Pussepapir

Slik gjør du det…

 • Planlegg og ta mål. Tegn opp på platen. Du kan ha så stor eller liten etasje du vil. Firkantet, rund eller bølgete. Én eller flere. Overlappende eller like høye. Kun fantasien setter grenser. Men ta høyde for at du skal ha plass til andre ting i buret, som løpehjul og toalett.
 • Skjær ut etasjen med stikksag.
 • Puss over kantene med sandpapir.
 • Marker med tusj der du ønsker å sette skruene, i kanten av platen som skal stå inntil veggen, ikke på flaten.
 • Drill hull der du tegnet.
 • Sett platen der den skal stå i kassen, finn hullene og marker dem utenpå kassen.
 • Drill hull i kassen.
 • Skru inn skrue med skrueskive, og du er ferdig!

aaaaaa Klikk for større bilder!

 


 Var det noe du ikke forsto eller noe som manglet? Send meg en mail på hamsterhiet@hotmail.com, så skal jeg skrive det inn i innlegget! :)


 

11138681_10155450365025585_7650210193373639687_n 11870702_894430573971024_6563372109665178811_n 12788849_10156697421325725_1688402010_o aaakkkkk12kkjhg copy mmmmm aIKEA Samla 130l, Syrisk hamster.

 

e eeIKEA Samla 55l bedroller, dverghamster.

 

bbbIKEA Antonius 25l, dverghamster.

 

20170102_225656-copyijhgbvSmartstore 70l

 


 

Svar på ofte stilte spørsmål:

 • Glasskrukkene: IKEA Förvar glasskrukke koster 19kr, i kjøkkenavd. Finnes tilsvarende i andre butikker, feks. Søstrene Grene og TGR.
 • Hvite hylleplater: IKEA Variera, finnes i to strl, kjønnenavd.
 • Hengekøyene: Enkelt å sy selv, om man er bare bittelitt god på symaskin. Lek med forskjellige tekstiler, farger og utforminger!
 • Løpediskene: I lave bur må man bruke løpedisker. Dverghamsterne må ha strl. M, 17-18cm diameter.
 • Hengende vannflasker: Ferplast Sippy, fåes hos alle dyrebutikker som fører Ferplast. Hvis ikke de har inne kan de bestille.
 • Flasker på stativ: Kjøpes på ebay, koster 20-40kr, og kommer i assorterte farger.

Det finnes mange måter å lage til kassebur på, bla. med loddepenn eller hårføner og tapetkniv. Vi har fikset til flere forskjellige type plastkasser med både lokk og luker, hovedsakelig med stikksag. Deriblandt Smartstore, Samla og Antounius. Vi har brukt samme fremgangsmåte på alle typene, med gode resultater. Mange av lokkene kan gå på tvers av kasser, noe som er kjekt når man har hamstere av forskjellige størrelser, alder og behov. Det er uansett viktig å ha god nok ventilasjon. Ha gjerne netting i lokket itillegg til luke i front. Men velger du å gå for bare luke i fronten må den være stor nok.

Author: hamsterhiet.com