Omplassering av hamster fra Hamsterhiet!

 

Jeg ønsker alltid beskjed dersom du skal omplassere en hamster fra Hamsterhiet!
Jeg synes det er fryktelig ergerlig å finne ut fra en tredjeperson eller ved andre tilfeldigheter at noen har omplassert en hamsterunge fra mitt oppdrett. Jeg ønsker å vite hvor hamsterunger fra mitt oppdrett befinner seg, og at de har det godt.

Naturligvis har jeg forståelse for at uventede ting kan oppstå og at det beste for hamsteren er å omplasseres. Som oppdretter selv kan jeg også godt forstå at man ikke har mulighet til å sitte med en ung og sprek hamster som ikke lenger passer inn i avlsplanene. Men jeg synes ikke det er så mye å be om at jeg får beskjed om hvor de havner! Min erfaring er ofte den at kjæledyrskjøpere er mye flinkere til å gi beskjed, enn det oppdrettere er. Hvis du av en eller annen grunn ikke kan avle på hamsteren fra meg likevel, så stoler jeg helt og holdent på at du klarer å finne et egnet hjem. Men jeg vil vite hvorfor du ikke ønsker å avle på den likevel, og jeg vil fortsatt vite hvor den havner.

Det er også fryktelig skuffende å plutselig se at hamsteren forsvinner sporløst fra oppdretters hjemmesider eller facebook-grupper, og dette gir meg en avsmak på å selge til oppdrettere ved senere anledninger. Jeg kan faktisk ikke vite om den har lidd en for tidlig død eller om den for eksempel har utviklet en defekt som gjør at den ikke lenger er forsvarlig å avle på. Uansett er dette informasjon som er viktig for mitt videre avlsarbeid!

2018 har vært et travelt år med mange kull her i Hamsterhiet, men jeg bryr meg fortsatt om hver eneste hamsterunge jeg leverer fra meg. Selv om jeg har levert fra meg mange unger sammenlagt i år, så betyr ikke det at jeg ikke strever etter å få oversikt eller har et ønske om en åpen dialog med kjøperne mine. Dette gjelder især andre oppdrettere, kjæledyrskjøpere er igjen mye flinkere på dette..

 

Til kjøpere innenlands;
Det er viktig for meg at dere vet at ingen av hamsterungene mine selges til avl med mindre en særskilt avtale er laget direkte med meg. Dette informerer jeg godt om ved kjøp, så det er ikke første gangen du som kjøper leser dette. Det er kjøper sitt ansvar at ny eier er informert om dette.

Jeg høres kanskje fryktelig streng og kontrollerende ut når jeg skriver dette. Men her er et skrekkeksempel på hva som kan skje når jeg ikke blir tilstrekkelig informert om ny kjøper:
I fjor ble en hamster fra meg, solgt herfra med avlsstopp grunnet svellmage (en grusom arvelig defekt), omplassert til en uregistrert og uetisk kjøkkenoppdretter i Oslo. Kjøkkenoppdretteren opererer under flere navn på mail og finn.no, så det var vanskelig for både hamstereier og oppdretter å vite hvem vedkommende egentlig var. Kjøper som omplasserte hamsteren videreformidlet dette med avl til ny eier.
Denne kjøkkenoppdretteren har, slik jeg ser på det, «forpestet» Østlandet med disse svellmagelinjene. Jeg måtte ta en hel linje av dyr ut av avl, samt måtte jeg med en bitter smak i munn pensjonere flere av mine egne avlsdyr. Det var et stort tap for meg! Hovedsakelig satt det en kjempedemper for avlsplanene mine, men også for Hamsterhiet økonomisk og for meg følelsesmessig. Men det var utvilsomt verdt det for å avle etisk og forsvarlig.
Nå er denne linjen altså fortsatt i avl, og som om ikke dét er kjipt nok så bruker vedkommende mitt oppdrett som et salgstriks for å få solgt ungene sine «pappahamster kommer fra seriøst oppdrett». Attpåtil selger vedkommende hamsterungene med alt for små og uegnede bur, som strider mot alt NHK jobber for. Det gjør vondt langt inni hjerterota å vite at barnebarna til mine kjære kjæledyr og avlsdyr må tilbringe livene sine i altfor små bur utstyrt med dårlig og for smått utstyr.

 

Vurderer du å omplassere en hamster fra Hamsterhiet?
Jeg hjelper til så godt jeg kan og strekker meg ekstra langt for mine unger. Akkurat nå kan jeg av helsemessige årsaker dessverre ikke ta inn omplasseringshamstere, selvom jeg alltid ønsker å ta de hjem igjen og omplassere dem selv. Men jeg hjelper til så godt jeg kan over nett, med alt fra info og annonseskriving, til annonsering på egne plattformer og tar konakt med nære oppdrettere for å høre om de kan være interesserte. Jeg har dere også i bakhodet om en aktuell kjøper dukker opp!

Author: hamsterhiet.com