Godt nytt år!

 

Nyttårsblogg!Snapchat-1iuyg659974771 copyjhj
Selvom jeg jo egentlig har sluttet å blogge her på hjemmesiden så klarte jeg ikke la være å skrive et nyttårsinnlegg. Det har jo blitt en liten tradisjon her på bloggen, og det føler jeg meg ikke helt klar for å gi slipp på.

Å slutte å blogge har vært en eneste stor positiv overraskelse. Jeg tok det valget ettersom jeg følte behov for å prioritere hjernekapasiteten. Samtidig var det et valg jeg tok det med en klump i magen. Det viste seg fort å fungere mye bedre enn jeg først trodde, og jeg føler ikke jeg går glipp av noe etter at jeg flyttet alle kulloppdateringer til facebook-siden vår.

 

 

 

 

Menneskenes 2017
Dette halvåret har jeg vært mye syk og tilnærmet helt borte fra jobb. Fordi jeg ikke har vært fysisk syk og kroppen har fungert normalt har det vært deilig å ha hamsterne, kaninene, hundene, dragen og tarantellaen å stelle for. Ellers tror jeg at jeg hadde gått på veggen!

Denne julen har jeg ikke hatt noe som helst julestemning. All ekstra tid jeg har hatt etter behandling, dyrestell og husarbeid har gått til å pusse opp huset. For ja, vi har kjøpt oss hus! Etter ni år som kjærester og syv år som samboere har vi fått en lenge etterlengtet drøm i oppfyllelse. 9/11-17 tok vi over et hus på 201 kvd bruttoareal på Gan ved Fetsund. Med utsikt over et sjarmerende kapell, skog, vann og dyrket jord og én eneste nabo i umiddelbar nærhet og en gigantisk opparbeidet og beplantet hage. Huset trenger en del oppgradering før vi kan flytte ordentlig inn. Vi har bla. måttet lekte ut og isolere noen vegger, samt male gammelt tregulv, legge store mengder parkett og sette inn nytt kjøkken. I kjelleren skal vi ordne til et digert og et mindre rom til hamsterne og kaninene. Vi har store planer!

Som alle år har vi ønsket flere hamstere velkomne til Hiet. Men dette året har vi også ønsket to nye dyr velkomne som ikke er hamstere, Skjeggagamen Katla (aka minidrage) og samojedvalpen Aatelinas Peps Chubby Hubby “Ragnar”. Det å ha valp igjen er veldig rart og samtidig fantastisk. Det er moro å se at to hunder av samme rase (og slekt, for Torkel er Ragnar sin onkel faktisk!) være vidt forskjellige. Ragnar er så full av livsglede, selvsikkerhet og matlyst, helt fri for unoter og helt perfekt på alle måter. Selvom storebror Torkel innimellom blir sliten av å ha en tenåringsvalp i hus, så er det ingen tvil om at Ragnar bringer frem det beste så vel som det verste i ham.

Matfar fikk i februar voksenjobb etter 1,5 år arbeidssøkende og i september gikk han fra midlertidig til fast stilling. Det er stor stas! Han trives og er kjempeflink, og vi er veldig stolte av han!

26234666_10159740398435585_532440716_n

 

 

 

 

Syrisk gullhamster 2017
Vi har fått gleden av å ønske velkommen til flere importer i år. Hunner; Picus Aino (Golden LH) fra Finnland, Lilliputs Herja (Sable Roan KH) og Brambleberries Bram “Brama” (Golden Umb Satin LH) fra England, Eyos Widowmaker “Frøya” (Sable LH) fra Sverige og Philippos Nea (Mink KH) fra Nederland. Samt har vi ønsket velkommen til de flotte hannene Le Terrier De Sheldon Breizh “Breik” (Golden LH) fra Frankrike, Hamstery Doux Amours Edward “Evar” (Golden LH) fra Nederland, Vallmos Jaido “Thorbjørn” (Brown eared Silversable LH) fra Sverige.
Innenlands har vi ønsket velkommen til Fraglebergets Nashi (Ivory Satin KH), Pegasus’ Tobis “Blåne” (Blue LH), Bjørnulf (Golden LH), Furry Hamsters Adaline “Ada” (Ivory Satin KH). Ada er barnebarnet til Eyos Because Of Love “Ulla”, som var helt spesiell for meg. Det er stas!

Ila. dette året har vi hatt totalt tolv kull med syriske hamsterunger. Kull 53 tom. 64.

Jeg har sittet å kvernet på hvordan jeg skal beskrive avlsåret på Syrisk gullhamster hos Hamsterhiet i 2017. For å være helt ærlig har det vært noe vanskelig. Vi opplevde flere tilfeller av svellmage og noen tilfeller hvor hamstermor har hatt dårlig morsinstinkt. Det har vært store frafall i kull og jeg har måttet ta flere avlsdyr fra 2016 ut av avl. Det er kjedelig og leit, og ikke minst; vanvittig demotiverende. Jeg har skrevet om utfordringene med svellmage tidligere; hvor dramatisk det er når det står på, hvor uforutsigbart det er, hvor vanskelig det er å spore opp, og hvordan det til tross for enormt godt forarbeid til stadighet dukker opp.

Derfor ønsker jeg heller å la det ligge, og heller skrive om de fine tingene!

  • Da mamma-Frøya ikke helt fant seg til rette i morsrollen valgte jeg å flaske opp ungene hennes. Jeg fikk et skikkelig selvtillitsboost da jeg klarte å redde de tre siste hamsterungene, som vokste seg store, flotte og fine. Alle tre ungene gikk til videre avl. Én av ungene ble boende her, den andre ble satt ut på fôravtale og den tredje gikk til Øyfjellet oppdrett nordpå.
  • Kort tid etter fikk Nea et nydelig kull med Grom. Ungene ble så milde og fine, akkurat som foreldrene. Jeg var så fornøyd med dette kullet at jeg valgte å beholde to av ungene selv og sette én ut på fôravtale.
  • Deretter fulgte det et stort kull hos Aino som ble paret med Evar, som jeg ikke valgte å beholde fra. Men fordi flere av ungene ble solgt til avl hos andre oppdrettere så føltes det greit å la være denne gangen.
  • Vår fantastiske fôrvert Marlene tilbød seg å låne ut Hamsterhiets Katania Spurvasdatter (Cream LH) til et andre kull hos oss. Hun fikk et kull tidlig i 2017, hvor alle ungene dessverre døde. Én unge levde lenge nok til at vi knyttet oss til henne. Vi valgte derfor å telle med kullet og gi henne navn, Hamsterhiets Lille Lykke Lea Kataniasdatter, Kull 57. Katania fikk et nytt kull her med Bjørnulf, Kull 63. Tre friske og robuste unger. Urdar (Caramel LH, var uheldig å få noe surret rundt foten som liten, som jeg klarte mot alle odds å redde) fikk bli boende her. Hvergelmir (Golden LH) gikk på fôr til Marlene, og Mimes (Cream LH) flyttet til Furry Hamsters i Bergen.

Totalt dette året har vi beholdt fem hamsterunger til videre avl. Hamsterhiets; Ruska Frøyasdatter (Cream LH) fra Kull 58, Noranorway Neasdatter (Red eyed Caramel LH) og Norønna Neasdatter (Mink LH) fra Kull 59, Eráiah Herjasdatter (Golden Umb Whitebellied KH) fra Kull 60 og Urdar Bjørnulfsønn fra Kull 63.
Samt har vi satt ut på fôr; Hamsterhiets Runar Evarsønn (Sable LH), Einarr Breikssønn (Sable Roan KH), Fjellreven Gromsønn (Mink Satin LH), Pegasus Zigge (Yellowblue KH), Pegasus Verre enn Minken (Rusk KH) og Fraglebergets Sjokolade (Sable LH).

26197186_10159740441475585_1866465971_n 26241022_10159740441565585_1570600896_n

 

 

 

 

Campbells dverghamster 2017
Dette året har vært et supert år for Campbells’ene!
Vi har ønsket noen importer velkomne fra Danmark dette året. Cricetos Big Mama “Yvse” (Opal hunn), Kwo’s Toulouse “Njord” (Blue fawn hann), Kwo’s Accipiter poliogaster “Hvidr” (Albino hann), Kwo’s Amy Farrah Fowler “Fridr”(Albino Satin hunn), Kwo’s Strix woodfordii “Holtan” (Red eyed Lilac hann), Kwo’s Pica nuttalli “Håvar” (Beige hann) og Kwo’s Dendrocygna bicolor “Herleif” (Sandy hann).
Dessverre mistet vi Njord, Hvidr og Fridr alt for tidlig. Guttene sovnet begge stille inn og rakk aldri bringe slekta videre. Fridr fikk bli mamma til K-kullet før vi valgte å la henne slippe hos veterinæren grunnet en nevrologisk lidelse. Dette året har vi også tatt farvel med Nightangels Yummy Fudge “Moria” (Argente hunn), Kwo’s Palau “Urk” (Sandy hann), Nightangels Yoda “Troll” (Argente Satin hann), Ulvmoses Jinx Macron “Arn” (Agouti Satin) og Nightangels Yummy Caramel “Soria” (Agouti hunn). Sov godt alle mine fine engler. Savnet er enormt!
Når ikke alt går på skinner med kullene på de syriske hamsterne så er det en trøst at Campbellsene er så enkle å avle på. De formerer seg som ugress! Det har hittil ikke vært noe problem å sette de sammen for paring og de to ukene avlsparene er samboere så går alt fredelig for seg. De blir gravide fort, lager store kull og får meget robuste unger.
Dette året har vi fått til hele ni kull med renartede Campbells dverghamstere, Hamsterhiets Kull CD-E1 tom. CD-M1. Tilsammen 58 nydelige hamsterunger! Av disse har vi beholdt ni unger i oppdrettet og satt én ut på fôravtale. Første beholderen i 2017 var Era Irkasdatter fra E-kullet, som dessverre døde av uviss grunn i alt for tidlig alder. Fra F-kullet, som ble født på selveste kvinnedagen, beholdt vi intet mindre enn tre unger; Fager Carasdatter, Fabel Kenzosønn og Falk Kenzosønn. Fabel og Falk bor og trives fortsatt sammen! Deretter fikk Gribb Trollsønn Fra G-kullet, Hufsa Yvsesdatter fra H-kullet, Isa Fagersdatter fra I-kullet, Jaja Dragasdatter fra J-kullet og Leira Yvsesdatter fra L-kullet bli boende. Planen er også å beholde en unge fra M- og N-kullet, men det er enda uvisst hvem av ungene vi faller pladask for. Harsk Falksønn ble satt ut på fôr til en nydelig familie i Oslo som tar veldig godt vare på han. Han skal få komme tilbake til oss for en paring veldig snart, og vi gleder oss til å se han igjen!

26241064_10159740398360585_1960972141_n

 

 

 

 

Vinterhvite 2017
Dette året har vi så smått begynt å avle på Vinterhvite dverghamstere også. Det blir et lite og spennende prosjekt!
Våre to første avlsdyr ble importert fra Danmark. Kwo’s Locustella timorensis “Frost” (Pearl Saphire hann) og Kwo’s Niltava vivida “Polara” (Agouti hunn). Like etterpå ønsket vi også Pegasus Sofia “Tufsla” (Agouti hunn) og Pegasus Roza “Vifsla” (Agouti Pearl hunn) velkommen til oss. Tufsla og Vifsla er to av veldig få renartede norskfødte vinterhvite, og det er naturligvis veldig stas!
Første kull med vinterhvite ble forsinket med fire måneder fordi jeg skilte Frost og Polara for tidlig i samboerskapet. Ikke visste jeg at Vinterhvite er mye seigere å få til å pare seg enn det Campbells er. Jeg lærte på den harde måten og ved neste forsøk lot jeg de gå sammen til jeg kunne se bebiskuler på magen til Polara. Jeg fulgte med på dem som en hauk og skilte de ikke før jeg var 100% sikker på at det ville komme unger. Det gjorde det! 17. Desember fødte Polara Hamsterhiets Kull WW-A1, fire friske og spreke unger, to Agouti og to Agouti Pearl.

26234063_10159740398295585_106039957_n

 

 

 

 

Hvil i fred!
Thor, Ulla, Varga, Blondie, Lille Lykke Lea, Njord, Fridr, Hvidr, Urk, Soria, Moria, Arn og Era.

26197061_10159740597850585_775082195_n

 

 

 

 

Hamsterhiets 2018
Jeg skriver i år som jeg skrev på dette tiden i fjor; Selvom motivasjonen ikke er helt på plass akkurat nå, så håper og tror jeg at den kommer tilbake snart. Jeg skal iallefall ikke gi meg før jeg har prøvd og gitt mitt beste.

Flytting; Det blir helt fantastisk å flytte inn i nytt hus. Nytt år, nytt hus, ny start! Vi håper å flytte inn i slutten av januar. Jeg er spent på hvordan dyrene, spesielt hamsterne, tar overgangen til nytt hus. Ikke minst, om det går fint å flytte de. Heldigvis er det ikke langt å kjøre. Det tar en liten halvtime å kjøre til det nye huset fra Oslo. Jeg tror og håper at den lille ekstra reiseveien ikke har så mye å si.

Syriske; Vi ser frem til at våre helt egne frøkner Norønna, Nora og Eráiah skal bli mammaer for første gang! Herja, Nea, Brama, Aino, Ruska og Frøya skal få sine andre kull. Vi håper at Nashi, Thorbjørn, Urdar og Glør skal få bli førstegangspappaer, og at Blåne og Evar får muligheten til å bli andregangspappaer.

Campbells; Jeg kommer ikke til å slutte å avle på Campbells med det første. Etterspørselen er ikke spesielt stor og noen ganger kan jeg sitte med unger lenge over leveringsklar dato. Men jeg lever i håpet om at flere vil oppdage hvor fantastisk denne arten er. De er morsomme, sosiale og superlivlige! Kosefaktoren er kanskje ikke så høy, men de kompanserer med masse god underholdning og det finnes ikke en kjedelig dag med Campbells i hus. Jeg ser spesielt frem til at ungene til Hufsa og Isa vokser seg store, samt å velge meg ut en eller flere som skal få bli værende hos oss for å bringe slekta videre. Jeg tror og håper at den gode grooven, med vakre dyr og store kull, skal fortsette inn i 2018!

Vinterhvite; Flere kull og avlsdyr står på kalenderen for Hamsterhiets vinterhvite dverghamstere i 2018!
Vi ser frem til flere kull med vinterhvite i 2018! Frost er i skrivende stund samboer med Tufsla, så vi håper på noen nyttårsunger der. Samt kommer det noen nye importer veldig snart som jeg gleder meg til å bli kjent med! Det blir moro å starte egne linjer og avle videre på vinterhvite fra Hamsterhiet. Jeg håper at flere oppdrettere vil avle på disse, slik at jeg har noen å samarbeide med på sikt. Etterspørselen er umulig å mette, vinterhvite er nemlig superpopulære hos kjæledyrseiere!

Importer; Ja, jeg kan allerede nå avsløre at det blir noen importer ila. 2018. Allerede i Januar skal det komme noen nye avlsdyr fra Danmark og Sverige til oss. Samt skal jeg reise til Exoknaag i Houten i April, som er en ypperlig mulighet for import. Exoknaag er en diger smådyrmesse og utstilling i Nederland hvor oppdrettere fra hele Europa møtes.

Pensjonister; Den første dagen i 2018 fylte Hamsterhiets Trym Vikingsønn hele to år. Han kom til verden en halv time inn i det nye året for nøyaktig to år siden. Jeg husker det som om det var i går! Trym sliter med nyrene sine, og vi vet ikke hvor lenge vi har ham. Vi nyter derfor hver eneste dag med verdens fineste, snilleste og vakreste syriske hamstermann. Breik, Grom, Hegra og Spurva (syriske), samt Draga, Cara og Irka (Campbells), begynner også å dra på månedene. Ingen av de er i dårlig form heldigvis. De er alle meget spreke pensjonister og vi tror og håper at vi får ha dem en lang stund til!

Feriepass; Dette året vil vi gjøre som i fjor, kun tilby feriepass til fôrverthamstere. Fôrverter betaler naturligvis ikke for pass.

Priser; Foreløpig blir prisen uforandret (400kr, uansett art), med forbehold om at jeg kan øke senere, ettersom jeg prøver å følge markedet så godt som jeg kan. Sånn som det ligger an nå så gikk jeg kraftig i minus det siste halvåret og det har vært veldig tøft å få alt til å gå rundt. Å gå litt i minus er ikke uvanlig og å gå i null er det beste jeg kan håpe på. Hamsterne må ha mat, strø og veterinær uansett, og det passer derfor alltid dårlig med store frafall i kullene.

26551141_10159740914615585_60320919_n
Våre unge avlsdyr som vil prege Hamsterhiets 2018!
Fem bilder er lånt av Silverhöjdens hamsteruppfödning (Linnea W.) og Blueberrys hamsteropdræt (Anna W. M.)

Hamsterhiet ønsker med dette godt nytt år!

Author: hamsterhiet.com