Godt nytt år, 2020!

 

 

I tradisjonens tro skal jeg skrive litt om året som har vært og året som kommer. For å markere overgangen fra 2019 til 2020!

 


 

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR!

Vår julefeiring har vært fantastisk i år også! Her i hus feirer vi ikke mange høytider, men i juletiden går jeg totalt bananas! Jeg bare elsker julefeiringen!

 


 

2019
Takk for et fantastisk år

 

I år har Hamsterhiet hatt totalt 17 kull.

❤ Totalt 110 hamsterhietunger ❤

 

8 kull
(88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95)
med Syrisk gullhamster
Totalt 61 Syrisk gullhamsterunger

 

9 kull
(Ø1, Å1, A2, B2, C2, D2, E2, F2 og G2)
Campbells dverghamster
Totalt 49 Campbells dverghamsterunger

 

Hamsterhiets kull i 2019 er en stor kontrast fra 2018, hvor vi oppfostret hhv. 23 kull med Syrisk gullhamster og 13 kull med Campbells dverghamster. Det var ikke noe jeg planla så nøye, og handler mer om forskjellige tilfeldigheter. Hunner som er vanskelige å finne løpetid på, hanner som ikke helt skjønner hvordan de skal pare seg, tiden som renner ut for enkelte avlsdyr, dårlig tidspunkt for å sette kull (midt på sommeren for eksempel, da pleier jeg å ta en lang pause). Det er aldri slik at jeg planlegger å sette 5 eller 23 kull på en art ila. et år, og jeg setter meg aldri noen mål om verken store eller små mengder kull. Det blir som det blir, og jeg planlegger kull utifra hva jeg ønsker å oppnå med en paring. Det så være seg å forbedre en spesifikk linje estetisk (farge, pels, størrelse, type), eller om jeg ønsker å videreføre et spesifikt foreldrepars bedagelige lynne.

 

❤ Beholdere 2019

Fra kullene i 2019 har jeg beholdt mange fine og lovende Hamsterhiet-unger! Det er så leit å ta farvel med hamsterunger som reiser til nye hjem. Det stikker litt i hjertet hver gang jeg tar farvel.. Da er det en kjempetrøst at jeg kan sniffe litt ekstra på beholderne mine.

Syrisk gullhamster
Fra vårens kull beholdt jeg frøknene Dilla, Tulla og Elvira. Disse jentene skal på nyåret få sine siste kull og pensjoneres. Fra vårens kull satte jeg også Hamsterhiets Skyflyer ByFrostig på fôravtale. Fra høstens kull beholdt jeg frøknene Snødís, Rulla og Everina, samt herremannen Endor. Med Everina og Endor fikk jeg reddet Satin-linjen min – noe som var stor stas!

Campbells dverghamster
Fra vårens kull beholdt jeg to vakre frøkner, Åsne og Bønna, samt herremannen Bikkar. Bønna døde dessverre altfor ung, etter en akutt forstoppelse. Fra høsten og vinterens kull beholdt jeg frøknene Eyhra, Fryda og Freya, samt herremannen Draug.

 

På denne tiden for et år siden hadde jeg nylig bestemt meg for å avslutte oppdrettet på Vinterhvit dverghamster og fansymusene. En avgjørelse jeg lever veldig godt med et år senere, og ikke angrer på et sekund. Det blir lenge til jeg eventuelt starter opp igjen med disse to artene. I skrivende stund har jeg ingen planer eller ønsker om å starte opp igjen med nye avlsdyr og linjer. Jeg ser heller ikke for meg at det kommer til å skje i den nåværende femårsplanen min for Hamsterhiet. Denne avgjørelsen tok jeg til fordel for å kunne fokusere i større grad på mine to hjertearter, Syrisk gullhamster og Campbells dverghamster. Jeg kuttet noen få linjer på sistnevnte arter også (Albino og Beige hos Campbells og Blue/Diluted hos Gullhamster), slik at jeg lettere kan forbedre de linjene jeg sitter igjen med nå.

Dette året har dermed gått til å ta vare på en hel haug med pensjonister, og i skrivende stund sitter vi igjen med fire Vinterhvite dverghamstere og fem mus, itillegg til både aktive og pensjonerte dyr av de to artene jeg fortsatt aktivt avler på. Pensjonistene er gamle og slitne, men til tross for dette så er de godt hold og humør. Samt er det ingen som er syke og krever noe ekstra oppfølging akkurat nå – selvom dette fort kan endre seg. Dagene og ukene i dette året har båret preg av en del pensjoniststell; sjekke flere ganger daglig, følge opp enkelte hos veterinær og ikke minst; ta farvel når deres tid var inne.

 

Hvil i fred

Noen uker og dager har vært preget av mye sykdom og død. Dette er fryktelig trist og det oppleves som tunge dager som krever mye av meg følelsesmessig. Dette er definitivt baksiden av medaljen.

Syrisk gullhamster. Campbells dverghamster. Vinterhvit dverghamster. Fansymus.
Bianca, Krulla, Osius, Estaban, Rota, Drops, Ovira, Ruska, Zoey, Bluebird, Snøfrid, Bluemoon. Ludvig, Hvergelmir.
Bo, Nanna, Magnor, Bella, Elly, Jaja, Hufsa, Falk, Marna, Leira, Bønna, Tottys, Ferina, Farris, Ranja.
Fluddis, Bark, Ember, Is, Frost.
Eywa, Pandora, Glede, Mysteria, Eytukan, Vilje, Neytiri.

 

 

Det koster litt å holde linjer gående, og det er uunngåelig å importere nytt blod. Dette året har jeg nok en gang vært så heldig å få kjøpe avlsdyr av andre flinke oppdrettere. Jeg føler meg så beæret over at de stoler på meg med de fine hamsterne sine, og jeg gleder meg stort til å se hva 2019-importene vil bidra med til linjene mine i 2020.

❤ Velkommen til Hamsterhiet

Mapilamis (SE) Doktor Ernst, Cream Longhaired.
Cantata’s (SE) Space Sparkles, Caramel Shorthaired.
BBeauty’s (NL) Beamer, Silvergrey Shorthaired.
BBeauty’s (NL) Electro “Tro”, Cinnamon Satin Shorthaired.
Eevee’s (NL) Ragarokk, Cream Longhaired.
Mapilamis (SE) Sky, SilvergreyLonghaired.
Mapilamis (SE) Teriala, IvoryLonghaired.
Frozen (SE) Kameryn ENG “Errys”, Agouti.
Frozen (SE) Gem, Agouti Platinum.
Frozen (SE) Falax “Blåfrost”, Blue Platinum.
Frozen (SE) Emar, Opal.
Frozen (SE) Hebo Grey, Grey.
Silverlown’s (FR) Kitsune, Agouti Satin.
Frozen (SE) Falany “Nya”, Black Satin.

 

 

❤ 2020

Jeg er så grådig spent på hva de nyeste beholderne og importene mine vil by på i året som kommer! Da tenker jeg naturligvis ikke utelukkende på kull og hamsterunger, men også hvordan de utvikler seg i lynne og eksteriør, samt hvilke personligheter de har.

Etter et år med bare langhårede kull i Gullhamster-avdelingen skal det bli spennende med litt korthåret nå. Tre av de nyeste import-hannene mine er nemlig korthårede! To av de har sjanse for å bære på genet for langhåret, og en av de gjør definitivt ikke det. Tanken er å på sikt avle slik at linjene blir utelukkende langhårede igjen, men det er ikke meg imot å ha noen kull med korthårede unger imellomtiden. Fargefokuset blir det samme; Cream med og uten Silver, Umbrous, Brown eared, Roan og Satin. Samt blir en del viltbaserte farger også; Golden, Silvergrey, Cinnamon, Rust.

I Campbells-avdelingen vil jeg holde fokus på Satin. Jeg har en del import-hanner som ikke bærer på genet for Satin, så  jeg regner med at det blir noen kull og ledd som blir non-satin, men bærere. Det er helt ålreit egentlig, for det gir meg mulighet til å velge de fineste bærer-ungene til det leddet der det faktisk dukker opp Satin. Også er det jo veldig fint med variasjon! Hovedsakelig avler jeg mot sortøyde farger (Agouti, Opal, Sandy, Lilac fawn, med og uten Satin, Wavy og Platinum), men rødøyde farger vil også dukke opp. Ikke fordi jeg ikke liker rødøyde farger – for jeg elsker dem! Men det er veldig kjedelig å sitte med hamsterunger lenge over leveringsklar dato, fordi kjøpere ikke klarer å la være å dømme de rødøyde ungene på utseende.

Jeg vet allerede nå at jeg kommer til å søke fôrverter til hanner fra vårens kull. En fôravtale vil si at hamsteren er i eie av fôrvert, men oppdretter har avlsrettigheter. Som takk for samarbeidet får fôrvert gratis feriepass her i Hiet.

Kunne du tenke deg å være fôrvert for en Hamsterhiet-hamster?
Les mer om fôravtalen her!

Author: hamsterhiet.com