Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

Blogg

 

Jeg har tatt et litt drastisk valg med hjemmesiden i kveld..

Jeg er så heldig å få være med på å skrive innholdet til NHKs nettsider (www.norskhamsterklubb.no) og viser til denne i større grad enn veiledningene på min egen nettside. Det er ingen ting som står på NHKs nettsider som jeg ikke kan stå for, og som registrert oppdretter hos NHK føler jeg det er viktigere å fremme foreningens budskap fremfor min egen oppdretterstatus. Da føles det for meg, å ha samme informasjonen i eget språk og på egen hjemmeside, som litt unødvendig og “smør på flesk”.

I denne forbindelse har jeg bestemt meg for å fjerne samtlige faner, og slå sammen noen andre. Ved å rydde og fjerne mange sider tror og håper jeg at min oppdretterside blir lettere for meg på sikt å vedlikeholde, samt at jeg heller kan bruke den tiden og energien på å bidra til NHKs nettsider. Nå har jeg samlet all basic info om stell og hold under tre “Caresheets”, inndelt etter arter. Jeg jobber med å forenkle disse, slik at de inneholder akkurat det som er nødvendig for kjøperne å vite ved anskaffelse.

Syrisk: http://hamsterhiet.com/?page_id=16013

Dverg: http://hamsterhiet.com/?page_id=10851

Mus: http://hamsterhiet.com/?page_id=16056

 

For både de som vurderer anskaffelse av hamster..
og for de som allerede har fått hamsteren i hus!

Jeg bruker mye tid på å svare på de samme tingene, både ved veiledning under levering og i etterkant på mail. Derfor har jeg nå samlet de aller mest spurte spørsmålene på ett og samme sted, i håp om at du lettere finner svar på det du lurer på!

Skrevet av Hannah M. Hegge v. Hamsterhiet, basert på egne erfaringer og preferanser, samt NHK’s retningslinjer. Oppdateres fortløpende. Mangler det noen spørsmål? Send meg de til hamsterhiet@hotmail.com!

 


 

Hva er forventet levetid?

 • Syrisk gullhamster: Jeg pleier å si at alt over 2 år er bonustid, i gjennomsnitt 2-3 år.
 • Campbells og vinterhvit: Alt over 1,5 år er bonustid, i gjennomsnitt 1,5-2,5 år.
 • Mus: Alt over 1 år er bonustid, i gjennomsnitt 1-2år.

 

Er de nattdyr?

Nei, hamstere er skumringsdyr og mest våkne ved soloppgang og solnedgang. Hovedsakelig er de ikke våkne natten igjennom, ei heller på dagtid. Unntak finnes naturligvis, men du skal ikke kjøpe en hamster i håp om at akkurat denne er unntaket fra regelen.
Campbells er den arten som noen ganger kan våkne på dagtid. De har ganske høyt driv, på godt og vondt, og lærer seg fort at mennesker er nøkkelen for å få komme ut av buret og våkner når de hører folk.
Vinterhvite er generelt lite fremme i buret, men tar ikke skade av å bli vekket i ny og ne for en løpetur utenfor buret.
Hamstere er også sesongdyr. De er mye mer og lenger aktive på sommerhalvåret, og endrer våkentiden sin ofte med dagslyset. På sommeren kan de våkne kl. 17 og vinteren kan det godt hende man ikke ser snurten av de før etter midnatt.

 

Kan jeg vekke hamsteren min?

Jeg har ikke for vane å anbefale kjøperne mine å vekke hamsteren. Er det helt nødvendig, så tar de ikke skade av det en  gang innimellom. For eksempel ved sykdom eller medisinering, forflytning eller burvask. Ved vekking av hamsteren er det viktig å trå varsomt. Krafse litt i underlaget eller legge inn godluktende mat i buret.
Vinterhvite, fordi de er så late av natur, må i ekstremt late periode vekkes for utetid. Hadde det vært opp til dem så hadde de gått i vinterhi hele året rundt. De har lett for å bli fete. Når de først er ute så er det fart i dem, det er hovedsakelig i buret de er treige.

 

Kan jeg snu døgnet dens?

Nei, dette er ikke noe du skal prøve på. Jeg vet at noen har lykkes med dette; å forvirre hamsteren ved å endre tilgangen på dagslys. Dette synes jeg er undøvendig stress å påføre en hamster, som i verste fall kan resultere i nedsatt livskvalitet. At hamstere kan sove lenge og mer ila. vinterhalvåret er en faktor du må ta hensyn til før du anskaffer deg hamster. Derfor pleier jeg alltid å si at hamstere er familiedyr, og ikke dyr som ene og alene skal være til glede for barn. Hvis barna har lagt seg før hamsteren rekker å våkne må det ikke være noen belastning for foreldrene å trå til med hamsterkos og stell.

 

Kan jeg reise bort en helg?

Hamsteren din klarer seg fra fredag til søndag med kun tilsyn av for eksempel en nabo eller bestemor. Små dyr har kort sykeforløp og mye kan skje på 24t dersom den skulle være så uheldig å bli syk. Sørg derfor alltid for at hamsteren har tilsyn når du selv er bortreist, og legg igjen all nødvendig veterinærinformasjon til dyrepasseren itilfellet bjørnefelle. Om den har et stort nok bur som er godt utstyrt så trenger den ikke lang utetid og avanserte porsjoner med ferskmat. Men noen må se til at allmenntilstanden er bra og at praktiske ting (vannflasken fungerer, hamsteren ikke har rømt, lufte ut av rommet) er i orden.

 

Kan jeg ta med hamsteren på hytta?

Dette er en vurderingssak. Alder, helse og hvorvidt hamsteren er miljøtrygg burde være noen faktorer å vurdere, samt hvor lenge det er snakk om og type reisevei til hytta. En sprek og frisk hamster, som er helt trygg på dere, kan godt være med på hytta. Er det snakk om en uke, lang eller vanskelig reisevei, så spørs det om det er best å la den være hjemme med kun tilsyn. Kjører dere bil og skal være på hytta i 2+ uker, så kan det være like greit å ta den med. På hytta kan dere ha et mindre feriebur, for eksempel en samla-kasse (65l syrisk gullhamster, 45l dverghamster og mus) fra IKEA. Av erfaring så pleier hyttetilværelsen å være stille og rolig, og hamsteren får ofte mer oppmerksomhet og lenger utetid som veier opp for noe mindre burplass. Det beste er naturligvis om dere har mulighet til å pakke hele buret med dere i bilen, slik at hamsteren får sitt kjente miljø med seg på ferie.

 

Hvordan transporterer jeg hamsteren min?

I et reisebur eller en plastboks. Det viktigste er at den er romslig og godt ventilert. Hamsteren skal ha tilgang på vann (gjerne agurk) og mat, og reiseburet skal kun være utstyrt med strø og masse redemateriale. Unngå sovehus og matskål i reiseburet, for vi vil ikke at hamsteren skal ha noe å slå hodet eller ryggen på dersom bilen, toget eller flyet møter en bump. Sett reiseburet et stødig sted på gulv eller i et sete med sikkerhetsbelte. La hamsteren få mest mulig fred og ro under turen, og se forsiktig til den ca. annenhver time. Ofte blir de slitne av mye lyder og bevegelser og responderer med å sove seg igjennom hele turen. Ikke ta den opp underveis, med mindre den viser tegn på sykdom.

 

Kan de bo i par eller grupper?

 • Syrisk gullhamster:
  er en art som aldri skal holdes i par eller grupper. De er solitære og begynner å sloss med kullsøknene mellom 6 og 10 uker i alder. I naturen møtes de 15-60min for paring, og dette er det eneste unntaket. Møtes to syriske gullhamstere av samme kjønn, eller motsatt kjønn men at hunnen ikke har løpetid, så vil de sloss til døden eller til den ene er smart nok og rask nok til å flykte.
 • Campbells dverghamster og hannmus:
  Noen ganger kan campbells bo sammen i par eller små grupper av samme kjønn. Jeg selger de ikke i par om man ikke har mulighet til å ha to store bur dersom det skulle skjære seg. Hvis det skulle skjære seg så er det helt uaktuelt at omplassering skal være et tema grunnet plassmangel. Det samme gjelder hannmus, de går ikke alltid sammen over tid og det er ingen garantier.
 • Hunnmus:
  Går fint i par, men bedre i små grupper 3-4stk. Husk at jo flere dyr pr. bur, jo større bur må du sette av plass til.
 • Vinterhvite:
  Her har det mye å si med linjer. De linjene vi har i Norge i dag er hovedsakelig fra Danmark. De er ikke avlet for å være flokksmarte. I Sverige derimot har de linjer som alltid skal holdes i par eller små grupper. Ønsker du flere vinterhvite i samme bur anbefaler jeg deg å sjekke ut mulighetene for import fra Sverige.
 • Roborovski:
  Dette er ikke en art jeg avler på, men jeg føler at jeg må ha den med likevel. Roboer er den eneste arten vi har i Norge som skal få mulighet til å bo i par, aller helst gruppe. De er av natur veldig art-sosiale og flokksmarte. Dette er dog ikke en art som lett lar seg temme, så det kan godt hende du må belage deg på å ha en gjeng med titte-på-dyr for å unngå å påføre dem unødig stress.

 

Er ungene fra Hamsterhiet tamme?

Jeg håndterer ungene daglig fra dag 12, alle artene jeg avler på. Samt miljøpreger jeg de så godt jeg kan (forskjellig typer; underlag, huslyder, lukter, mat, løpegård, håndtering). Ingen av hamsterungene får reise før jeg synes at de er klare for det. Samtidig kan jeg dessverre ikke garantere for hvordan de forskjellige ungene takler miljøskifter. Ofte bruker de også litt tid på å tilvenne seg nye menneskehender. Det er ganske typisk at ved levering så sitter hamsterungene nydelig og pent i fanget mitt, og med det samme de blir satt i ukjente hender så blir kroppsspråket veldig uforutsigbart. Det tar litt tid å bli kjent, noen bruker et døgn andre bruker en ukes tid. Det er en tilvenningssak for både eier og hamster, som heldigvis pleier å gå relativt fort og smertefritt for begge parter.

 

Den skal ha en uke i fred og ro før vi kan håndtere den, sant?

Nei! Dette er veldig viktig med hamstere fra dyrebutikk, men mindre viktig når det gjelder hamstere fra privat oppdretter. Hamstere fra dyrebutikk kommer ofte fra masseoppdrettere eller også kjent som smådyrfabrikker. De har ikke blitt mye håndtert eller miljøpreget, og avlen har ikke vært selektiv mtp. helse og lynne. De har større sjanse for å ha med seg smittsomme sykdommer eller utvikle stress-sykdommer. Derfor vil en hamster fra dyrebutikk ha behov for mer ro og forsiktig tilnærming i et sånt drastisk miljøskifte.
Hamsterunger fra meg skal få et døgn i fred og ro. Du kan gjerne snakke med den og gi den godbiter. Står den på to og vil ut kan du gjerne tilby den armen din som klatrestativ ut av buret. Vil den ut samme kvelden du har hentet den hjem, så kan den selvsagt få lov til det! Det første døgnet skal alt foregå på dens premisser, og du skal ikke begynne å pushe den før det har gått 24t. Du skal heller ikke vente for lenge med å håndtere den. Hamsterungene er vandt med å bli løftet på, i og utenfor buret, herfra. Det er bare fint om dere viderefører dette i dens nye hjem. Husk alltid å ha tålmodige og stødige hender.
Synes du det er skummelt eller vanskelig å løfte den ut av buret kan du for eksempel bruke en heis (kopp, skål, krukke, tunell). Fisk den oppi, dekk til åpningen med den ene hånden og løft ut med den andre. Vær obs på at dette kun er for å få hamsteren ut av buret. Den må få mulighet til å være i menneskehender daglig, og denne metoden skal ikke være en erstatning for håndtering men kun et alternativ for usikre hamsterunger eller usikre hamstereiere for å få hamsteren ut av buret på en trygg og forsvarlig måte.

 

Løpehjul til hamsterunger?

Hamsterungen skal ikke ha løpehjul i buret før den er mellom 4 og 6mnd gammel. Den må være helt trygg på dere, og dere må være helt trygg på den. Den kan gjerne få løpe alt fra ½ til 4t i løpehjul i en løpegård hver kveld, men den skal ikke ha fri tilgang på hjulet i buret. Hamstere, unger spesielt, lar seg lett stresse opp ved miljøskifter og da bygger kroppen opp mye adrenalin. Om den får fri tilgang til løpehjul kan den bruke det som en «escape route», som er med på helle bensin på adrenalin-bålet. For mye belastning på en fortvoksende kropp er heller ikke for bra og hamstere vet dessverre ikke sitt eget beste eller når de burde stoppe.

 

Løpeball?

Personlig synes jeg at det er vanskelig å se om hamsteren faktisk liker å løpe i ball, eller om den løper rundt fordi den er stresset. De får ikke brukt alle sansene sine i en løpeball og bruken av en slik vil kun være godt for mosjonering. Utetid skal ikke bare være for fysisk aktivitet, men også stimulere de mentalt ved å oppleve nye gjenstander og steder. Til dette trenger de syn, værhår og hørsel, samt er de avhengige av å kunne bevege seg fritt. Velger du å bruke en løpeball er det viktig at det ikke går på bekostning av annen utetid. 10-15min 2-3gg i uken burde holde, forutsatt at hamsteren får 20-30min med fri utforskning itillegg.

 

Spøkelsesperiode?

Hamstere er lettstressede dyr og unge hamstere er mer utsatt for å oppleve «spøkelsesperioder». Disse periodene kan vare alt fra 2 til 8 dager og kan minne litt om spøkelsesperioder som noen hundevalper opplever. Da blir hamsterungen plutselig redd for ting den ikke en gang lot merke til dagen før, de kan skjelve, legge seg på rygg, skvetter lett og spiller død. Jeg pleier å anbefale kjøperne mine å fortsette håndteringen som vanlig, men med litt ekstra varsomhet og stabilitet i hendene. Det er ekstra viktig at dere igjennom slike perioder har stødige hender! Har du uerfarne og noe usikre barn så kan det være lurt at de får vente med håndteringen til spøkelsesperioden er over, slik at hamsterungen ikke forbinder barnas håndtering med vond usikkerhet. Hamsterungen må få komme ut hver dag, også i disse periodene.

 

Skriker i søvne?

Det er ikke uvanlig at hamstere drømmer, og spesielt hamsterunger i miljøskiftet kan drømme intenst og skrike under søvnen. La den i så fall være i fred og få våkne av seg selv.

 

Hann eller hunn?

Dette finnes det ikke noe godt svar på. Mange kjøpere virker overbevist om at det ene kjønnet er roligere enn det andre, og de er ikke alltid enig med hverandre om hvilket kjønn som er “best”. Min generelle oppfatning er at det har mye å gjøre med linjer, samt miljøpreging både i tiden hos oppdretter og i sitt nye hjem.

 • Syrisk gullhamster:
  Hanner er smalere og slankere i kroppsformen. Jeg synes generelt hanner har litt høyere driv og eventyrlyst. De er mindre interessert i mat, og derfor også mindre mottakelige for godbitbestikkelser. De er ganske enkle sammensatt og motiveres i all hovedsak av å få komme ut av buret for å utforske. Hunner er tyngre og bredere i kroppen, og generelt mer matorienterte. De kan ha mindre behov for utforskning, men er heldigvis mer mottakelige for smisk i form av godbiter. Hunner kan ha mindre driv (aktivitetsbehov og eventyrlyst). Jeg har derimot hatt hanner som har vært verdens største puddinger, og hunner som har vært de verste duracell’ene. Ingen regler uten unntak. Langhårete hanner får lange slør langs siden av kroppen. Langhårete hunner får jevnt over fluffy pels, ca. dobbelt så lang som en korthåret hamster, og kanskje noen lenger tuster i rumpa.
 • Campbells:
  Hanner kan være noe slankere i kroppsformen. Hunner har mer tendenser til å utvikle territoriell atferd, og knytter seg i større grad til sitt hus og hjem. Hanner går ofte bedre sammen i par eller små grupper enn det hunner gjør.
 • Vinterhvite: Lite forskjell, både i eksteriør og atferd.
 • Mus: Hanner kan være noe mer aktive og territorielle. Hunner noe mildere i lynnet og hakket mer flokksmarte enn han ner.

 

Selger du bur og utstyr, eller lager på bestilling?

Nei, dessverre. Dette må dere stå for selv. Jeg har skrevet et innlegg om hvordan man mekker bur her:
www.hamsterhiet.com/?p=12760

 

Toalett eller badesand?

Hamstere bruker sand til å rense pelsen sin fri fra oljer. Samtidig bruker de samme sanden til å tisse i. At hamsteren ikke skiller på dosand og badesand forvirrer mange kjøpere, noe jeg godt kan forstå. Du kan velge å ha én do og ett sandbad, men da kan det være vanskelig å få hamsteren til å tisse bare ett av stedene og det er aldri noen garanti for at den velger doen som tisseplass og sandbadet som stelleplass. Det beste er å ha én do som funker til begge deler og da er det viktig å velge riktig type sand til å ha i doen. En god dosand tar lukt og fukt, og en god badesand støver nok (men ikke for mye!). Chinchillasand og sandkassesand gir pelsen et godt bad, men tar null fukt og begynner å lukte etter bare noen dager. Kattesand, slik av hvite krystallperler, tar all lukt og fukt men er ikke duganes som badesand. Finn en kattesand som ikke klumper! Feks. CatSan, eller andre typer av andre merker som ligner.

 

Hamsteren min bæsjer ikke i doen!

Nei, det er litt mye å forvente dessverre. De bæsjer når de må, der de er. Det er ikke farlig, bæsjen tørker fort og blir hard. Det viktigste er at hamsteren tisser i doen, siden det er der all fukten ligger og skaper bakterievekst. Husk å skifte doen ukentlig!

 

Hvilke grønnsaker kan jeg gi hamsteren min?

Det er ikke noe jeg kan skrive som er bedre beskrevet enn det som står her:
www.norskhamsterklubb.no/laererikt/kosthold/

 

Hva er det min hamsterunge liker best av mat?

Det kan jeg dessverre ikke svare på. Når hamsterungene er hos meg så deler de bur med kullsøsknene sine, og da er det konstant krangling om maten. Selvom de har blitt servert mer enn nok ferskmat så vil de alltid ha den biten bror eller søster knasker på. Hva akkurat din hamster liker best å spise må dere finne ut av sammen, og det er en super måte å bli bedre kjent på! På generell basis så pleier de å foretrekke solsikkefrø, babymat, kokt egg, brokkoli og grønne salater (grønnkål, grønne deler av salat og spinat). Agurk og gulrot er noe av det kjedeligste de vet om.

 

Jeg spår en noe hektisk tid i møte og flytter derfor mer og mer over til facebook. Alle infosider vil oppdateres som vanlig og fortløpende, slik at alle ventelister og kulloversikter til stadighet er korrekte. Men her på bloggen vil det komme innlegg noe sporadisk. Alle bilder og underveisoppdateringer om nåværende og kommende kull vil altså komme på vår facebookside fremover, med et og annet innlegg her på bloggen. Jeg lager mapper for de forskjellige kullene på facebook og vil linke til hvert kull sin mappe her på nettsiden. Se i menyen ovenfor for å finne aktuelle kull, kullplaner, ventelister og kjøpsinformasjon!

Galleri
Kull 58
Syrisk gullhamster

Galleri
H-kull
Campbells dverghamster

 

 

 

Kaninene
Kaninene våre kan virkelig ikke være foruten hverandre. Det hele startet med Lenin, men fordi han var noe tilbakeholden valgte vi å finne en partner til han. Da var det viktig å finne en kanin som var rake motsetningen, som kunne luske han ut av sitt lille skall. Og det ble jo selvsagt Symra, en babykanin som med sine søsken ble gitt bort gratis på finn.no. Det skal sies at hun har gjort en strålende jobb! Mer utadvendt, sosial og sprudlene kanin enn Symra skal man lete lenge etter.
Jeg er stor fan av Marit Emilie Buseths arbeid for kaniner, og jeg følger Den store kaninbokas etiske retningslinjer for hold av kaniner. Dvs. at mine kaniner er frittgående innekaniner. De har fått tilrettelagt stor boltreplass både inne og ute. På denne måten får de mulighet til å hoppe fritt fra seg på hamsterrommet (14kvd), gangen og på kjøkkenet. Kaninene har alltid tilgang på høy, også får de anbefalt dose med pellets (Oxbow). De får selvsagt også et variert utvalg av frukt og grønt i anbefalte doser, noe de setter stor pris på. Begge kaninene er dotrente, hvilket vil si at de tisser og bæsjer kun i toalettene de har fått inni husene sine – og det gjør rengjøringen mye enklere for oss.

 

Lkenin
Født: 27.08.2010
Kjønn: Hann
Art: Dvergvedder løvehode blanding
Farge: Otter isabella
Avlsdyktig: Nei, kastrert.

Personlighet:
Lenin er vår lille vaktmester som passer på alt og alle. Han er en rolig sjel, som ivirg pysler med sitt på sidelinjen. Han kan bli småsnurt om man skulle finne på å blande seg, eller endre på noe. Lenin brenner for sin store kjærlighet, Symra, og steller veldig pent med henne. Han ble en helt ny kanin, livlig og utadvendt, etter hun flyttet inn. En engels tålmodighet, et enormt hjerte, og til tider en surpomp.

 

 

Skkymra
Født:
02.03.2011
Kjønn: Hunn
Art: Dvergvedder løvehode blanding
Farge: Madagaskar
Avlsdyktig: Nei, kastrert.

Personlighet:
Symra er en bestemt frøken som ikke bare vet hvordan hun vil ha ting, men også hvordan hun skal få det. Sprettert, matvrak og livsnyter – og hun kan noen ganger skravle hull i hodet på oss. Symra er den som kommer først opp for en godbit, eller den som hopper opp på ryggen din når du i et uoppmerksomt øyeblikk satte deg på huk. Symra har alltid et øre rett opp, og et rett ned. Kjempe søtt!

 

 

 

 

Torkel

Skkktamtavlenavn: Polarvargens Det Finaste Jag Har
Kallenavn: Tork, Snorkel, Torkelshmorkel.

Oppdretter: Ann Lundgren, Polarvargen, SE.
Rase:
Samojedhund
Kjønn:
Hannhund
Født:
21.02.2013
HD: C
AD: OK

Torkel er som samojeder flest, men likevel helt unik. Han er livsnyter til det fulle, og en gledespreder som lyser opp ikke bare våre, men også våre venner og families liv. Med alle følelsene utenpå kroppen er ingen dag kjedelig med ham. Torkel er sta som en geitebukk, på godt og vondt. Dette gjør at han har meget god arbeidslyst. Det sies at samojeden er verdens vakreste brukshund, og det kan vi skrive under på. Itillegg til kos, selskap og fotomodell bruker vi han også som turkamerat i skog og mark. Vi går mye i nærområdet, samt på på sørlands- og fjellhytter i ferier. Vi sykler vi mye med ham, både på vanlig sykkel med springer og kickbike med han i front. Han jobber helt enormt bra, og stortrives i fart!

 

 

Ragnar

oiuhygfdStamtavlenavn: Aatelinas Peps Chubby Hubby
Kallenavn: Ragnis, Ragnarshmagnar.

Oppdretter: Elina Wanhatalo, Aatelinas, SE.
Rase:
Samojedhund
Kjønn:
Hannhund
Født:
26.04.2017
HD: For ung
AD: For ung

Ragnar er en stor, tøff og robust valp som gir enormt mye av seg selv! Han er smart og lærer fort, samt har han allerede en god avknapp både ute og inne. Vi gleder oss enormt til å følge han videre! Mer informasjon kommer senere!

 

 

 

 

 


kkkkkTarantella
Dette er dyr som ikke skal håndteres, av hensyn til dem. Samt er det er dyr som ikke tar mye plass, og som ikke krever enormt mye stell. Det er veldig spennende å følge utviklingen, og de er meget vakre å se på med sine mange flotte farger.

Navn: Turte
Kallenavn: Trulte, Trulterulte, Trultis
Art: Chromatopelma cyaneopubescens “Green Bottleblue”
Kjønn: Hunn
Stadie: Juvenile
Beinspenn: 11 cm

Turte er bare veldig søt. Litt sky, som er typisk for denne arten. Men det er helt ålreit for meg som er ganske fersk på tarantellaer. Hun er en bakkelevende tarantella, som stort sett holder seg inne i hulen sin. På kveldstid kommer hun gjerne ut fra hulen og viser seg i sine vakre farger. Da sitter hun på stokken sin, strekker litt på bena og knasker på en melorm. Det er utrolig moro å se henne vokse masse for hver uke, og jeg gleder meg til hun blir en stor og flott dame.

 

19756679_10158932139735585_2067838108657194653_n 20216244_10159000543640585_565362836_o aaaa bbb aaaaaa sss DSC_8195 12310594_953024744778273_5276814116141167392_n aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa b (3)bb (2)fffffffffkkk (8)aaa

 

 • Jeg kan tenke meg å bli hamster oppretter når jeg blir litt eldre, har du noen tips?
  Bruk god tid på å planlegge! Alt fra valg av bur til valg av avlsdyr. Begynn å spare allerede nå, for det koster mye. Spesielt i starten, ettersom man må kjøpe inn til alt i startfasen og går naturligvis i kraftig minus. Tenk grundig igjennom hvilket ansvar det er å sette liv til verden. Barn under 13 år bør vente med å avle til de blir voksne nok til å forstå hva ansvaret innebærer. Barn under 18 år bør avle i samarbeid med en voksen. Still deg også disse spørsmålene; har jeg tid? råd? plass? kunnskap? erfaring? tilgang på bil?

 

 • Er det noe research elns jeg kan gjøre nå, mens jeg venter?
  Når man avler så tar man på seg et ansvar for å sørge for at hamsterungene får den beste starten på livet som overhode mulig. Det gjelder genetisk (helse og lynne), sosialisering (temming og miljøtrening) og valg av kjøpere. Derfor kan det være lurt å følge råd fra noen erfarne hamsteroppdrettere før man velger å sette kull. Samt lese om genetikk og sette seg inn i avlsveiledninger.

 

 • Og hvordan er du sikker på at hamstrene får et godt hjem, og at du finner et hjem til alle sammen?
  Jeg er aldri i tvil om at jeg finner hjem til alle. I verste fall så får noen av ungene være her noen uker ekstra. Men det dukker alltid opp gode hjem på et eller annet tidspunkt. Man må bare være innstilt på at man må ha mulighet til å ha dem over leveringsklar dato. Jeg er heldig å bo i Oslo. Bare i Oslo er det et godt marked, men markedet strekker seg også langt utover hovedstaden. Det er lett å komme seg hit med både kollektiv og bil, og folk er villige til å reise langt. Bor man ikke sentralt til bør man kanskje påberegne seg ekstra tid for å få solgt ungene, og ikke sette veldig mange kull årlig.Én av tre henvendelser jeg får går ikke igjennom. Jeg stiller veldig strenge krav til kjøperne mine, og underveis i samtalen er det mange som faller fra. Det hender at noen nekter å bytte et alt for lite bur, eller at de har kjøpt Syrisk hamster fra dyrebutikk de siste ni månedene. Da kan jeg dessverre ikke selge hamsterunge til vedkommende. Samt har jeg ila. de siste fem årene bygget meg opp et godt nettverk. Kjøpere kommer tilbake for hamster nr. to, tre og fire. Samt har jeg fantastiske kjøpere og fôrverter som videresender nye fantastiske og dedikerte kjøpere til meg.

 

 • Har du en annen jobb enn oppdrettet?
  Først og fremst så må det nevnes at oppdrettet ikke er en jobb. Det er mye arbeid med det, ja! Men ettersom inntektene er lavere enn utgiftene, så kan det ikke regnes som noe annet enn en hobby. Jeg er utdannet faglærer i formgivningsfag, og jobber nå på aktivitetsskole. Der får jeg prøvd meg ut faglig med tredje klasse, og stortrives med det!

 

 • Hva fikk deg til å falle slik for hamstere og å bestemme deg for at dette var et dyr du ville jobbe med?
  Jeg er overbevist om at dyr kan bidra positivt på menneskers psyke. Det fikk jeg selv erfare med min første hamster, Pusekatt. Han var en langhåret silvergrey gutt som ble kjøpt i dyrebutikk da jeg var femten. Kort tid etter hadde jeg en kjempetøff periode hvor jeg slet veldig med angst. Jeg lærte fort at uansett hvor lite et dyr er, så kan man finne utrolig mye trøst i det. Det er en drivkraft i seg selv å ta vare på dyr, og det gir masse mestringsfølelse. Da Pusekatt døde etterlot han seg et kjempestort tomrom, og det var uten tvil noe som manglet. Kort tid etter bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle være uten pelsdyr igjen. Det var da vi kjøpte Hamsternes Årolilja, en langhåret cream jente, som var den første og viktigste byggestenen til Hamsterhiet oppdrett.

 

 • Hvorfor har du bare så å si ensfargede hamstere og ikke hamstere med forskjellige mønstre også?
  Jeg har avlet på flere farge- og mønstergener ila. de drøye fem årene jeg har drevet Hamsterhiet. Deriblant sortbasert, gult og viltfarget, samt med Dominant spot og Banded. Nå har jeg heller valgt å fokusere på en spesiell fargeretning. Kvantitet er ikke nødvendigvis kvalitet. Jeg vil heller snevre inn alternativene, slik at resultatet blir bra. Skal man jobbe med for eksempel Dominant spot må man velge avlsdyrene med omhu, slik at man ikke får dårlig tegnede avkom. Avkom med for mange eller for få flekker. Altså, skal man gjøre det så må man gjøre det ordentlig. Samt tror jeg det handler litt om preferanser. Jeg liker veldig godt de fargene som jeg avler på nå. Creambasert med Silvergrey, Umbrous, Cinnamon og Satin.

 

 • Hvilket kamera bruker du til å ta bilder?
  Nikon D40, D80 og D5000, med macrolinse, ekstern blitz og sportsmodus. Jeg har flere linser og annet stæsj liggende, men jeg skriver bare opp det som jeg bruker for å ta bilder av hamsterne med.

 

 • Får du noen gang dratt på ferie/tatt deg fri hjemmefra?
  Vi er så heldige å ha svigers i etasjen under, ettersom vi leier leiligheten av dem. Derfor kan vi reise bort en helg i ny og ne, og vite at dyrene blir tatt godt vare på. Svigermor er dreven hamster- og kaninpasser. Jeg er ikke spesielt glad i å fly, men tar meg gjerne noen dager på hytta enten i fjellet eller på Sørlandet. Samt har jeg tatt fire turer med danskebåten til København ila. det siste året. For to somre siden tok vi en lang campinghelg til Gekås Ullared i Sverige med en vennegjeng. Når jeg tenker meg om, så har jeg flydd til både Sapporo og Kiel. Selv om jeg ikke akkurat liker flyturen, så var det moro å få oppleve nye land og kulturer. Neste gang jeg skal tvinge meg selv i et fly så blir det for å oppleve Disney world i Orlando.

 

 • Hvilken leke/utstyr har du erfart er den mest populære blant hamstere? (Se bort i fra hjul)
  Jeg har laget hjernetrimleker av doruller, melogvann og sunne godbiter, som alle hamsterne syntes var superstas! Samt har jeg noen hengeleker egentlig beregnet for fulger i buret til Viking og Skyr, som de elsker. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd de kom til å bruke de overhode, ettersom det er ment for at fugler skal sitte på dem. De dingler og er ustabile, så jeg hadde ikke sett for meg at hamsterne syntes de var noe morsomme å leke på. Men gutta klatrer på dem, hopper over og kryper under. Utrolig moro å se! Jeg kjøpte også denne husken på ebay, som jeg tenkte de ikke kom til å bruke. Igjen ble jeg overrasket. Så det trenger med andre ord ikke koste all verden. Men har man likevel lyst til å bruke litt penger på leker kan jeg varmt anbefale en godisball, en klatreleke eller en hengekøye. Forskjellige typer tuneller er også populært hos oss, men da må man være obs på at de kan bli brukt som sovehus.

 

 • Hvor lenge kan du se for deg at du fortsetter med hamsteroppdrett? Hva kunne evt. vært grunnen for at du gir deg?
  Jeg tenker at så lenge vi bor her så kommer jeg til å fortsette i samme tempo. Men drømmen er å etterhvert å kjøpe et stort hus på landet, og jeg tenker at det i overgangen vil være naturlig med en pause. Jeg kan ikke se for meg å slutte helt, men at antall kull årlig avhenger av hvor vi bor og hvor mye som skjer på hjemmefronten. Det er mye jobb å sette kull, så det vil kreve litt planlegging og tilrettelegging om jeg skal få gjort det samtidig som en flytteprosess eller oppussing av hus. Med mindre matfar eller meg selv plutselig blir alvorlig syke, så kommer Hamsterhiet til å bestå.

 

 • Kan du beskrive hvordan en “perfekt” hamster for deg kan være? Utseende, farge, personlighet osv :)
  Jeg er utrolig svak for store hanner, med godt Satin-skinn og lang pels! En Silvercopper eller Brown eared Silversable, kanskje? En kald og mørk Silvermink Satin er heller ikke å forakte. Jeg er utrolig svak for Orion, som vi kjøpte fra DK i høst. Han er stor og robust i kroppen, tykk i pelsen og den mest bedagelige gutten jeg har vært borti. Han ligner litt på Max Smekker fra Sesam stasjon. En snill, god og stor bamse. Selvom jeg kulle ønske han var litt mer ivrig på damene, haha..

 

ooorionnOrion <3

 

Det er ganske lenge siden jeg har kjørt spørsmålsrunde her på bloggen!
Spør om hva som helst; om hamsterne, kaninene, meg og oppdrettet. Så skal jeg svare så godt og utfyllende som jeg kan! Kanskje du har noen spesielle bloggønsker, bildeønsker eller lignende? Det er selvsagt bare å komme med disse også! Jeg håper på mange spennende, morsomme og utfordrende spørsmål! Legg spørsmålene ved i kommentarfeltet under, eller send meg de på mail, hamsterhiet@hotmail.com.
Spørsmålsrunden avsluttes en gang ila. uken som kommer.

bbbbbbb-1024x680

 

 

Jeg sitter med inntrykket av at jeg skifter design her på nettsidene unødvendig ofte. Helt til jeg sjekket når jeg lagde forrige design, og det var jo for et halvt år siden! Da syntes jeg det var greit å bytte. Igjen. Jeg var nemlig møkk lei det skarpe grå-rosa designet jeg lagde i Desember 2012, og satt derfor sammen et litt lettere design denne gangen.

Det gjenstår litt småplukk enda, før det er 100% ferdigstilt. Arkiv og kategori oversikten er bla. noe av det som må fikses. Dette kan ta litt tid, og kommer av at jeg venter på svar fra support-chat’en. Som forøvrig ikke har svart meg på to døgn! Imellomtiden vil nettsiden være noe vanskelig å navigere seg rundt på. Nettopp fordi jeg ikke finner igjen dropdown menyen min.. Men, som skrevet, jeg jobber med saken!

Det er Varg og Ronja som er redigert inn i headeren denne gangen. Det er planlagt å få satt inn en annen hamsterunge etterhvert, istedenfor Varg. En med en annen farge, for å vise et lite fargespekter i headeren. Jeg må bare vente til Kull 28 blir store nok først!

Haha, designet har faktisk fått navn. Det er første gang! Jeg har blitt kaffeavhengig. Rettere sagt cappuchinoavhengig. Etter tre kopper cappuchino og litt for mange timer arbeid med designet ble navnet Minkachino. Fordi vi har to mink’er i headeren, og jeg elsker cappuchino.

Jeg har allerede fått mange fine kommentarer på det nye designet! Det er veldig koselig å lese, og tusen takk for det!

minkheader4

 

På lørdag var Emíl og jeg, ifølge med min far og søster, i Sverige for å hente et etterlengtet nytt familiemedlem. Nemlig denne valpen jeg har nevnt et par ganger her på bloggen. Vi tok en langtur til Stora Skedvi i Sverige og til Ann med Polarvargen kennel. Her fikk vi med oss en åtte uker gammel Samojed hannvalp, som har fått navnet Torkel.

Det er ikke mye jeg kommer til å skrive om Torkel på denne bloggen. Men som en del av familien må han jo selvsagt introduseres! Han har vært så heldig å få sin helt egen blogg, som du kan finne her; Torkelsdagbok.wordpress.com

Velkommen hjem kjære Torkel, Polarvargens Det Finaste Jag har. Nå er du offisielt norsk og Osloborger, som en av veldig få Samojeder! <3

s Søt<3

 

Et lite rop fra meg
Jeg tenkte bare å skrive en liten direkte beskjed til mine fantastiske lesere. Altså, ikke for å smiske eller for å klage. Men jeg vil at dere skal vite at jeg setter utrolig stor pris på alle som er innom bloggen og titter, leser og kommenterer. Likevel hadde det vært veldig hyggelig å høre fra dere. Jeg får stadig spørsmål om jeg kan skrive forskjellige blogginnlegg, da hovedsakelig om hvordan det går med våre hamsterunger og kull. Men jeg skulle gjerne fått litt flere tilbakemeldinger og kommentarer til det jeg skriver i innleggene mine. Det er jo tross alt dere som inspirerer meg til å gjøre det beste jeg kan her på bloggen!

Så mitt lille rop lyder som følger; Har du noe på hjertet, så vil jeg mer enn gjerne høre det! Smått og stort. Ikke vær sjenerte i kommentarfeltene på bloggen, for jeg blir så veldig glad for alle kommentarene jeg får!

Også må jeg selvsagt ikke glemme å takke de få som jevnlig kommenterer her på bloggen. Tusen takk for alle de fine kommentarene dere gir meg!

 

Hamsterhiet har lenge hatt en side på Facebook. På denne siden kan en hver som ønsker det, like og følge oss og vår hverdag. Der kommer det ofte oppdateringer, morsomme bilder og mye annet moro som ikke blir vist her på bloggen. Der kan man også få en sniktitt på paringer, underveisoppdateringer på svangerskap og fødsler. Fra nå av vil det bli få innlegg på bloggen om paringer og underveidsoppdateringer. Rett og slett fordi det er så dumt å jobbe lenge med et blogginnlegg, for at det så skal vise seg at kullet ikke overlever – slik som det ble med Sagas forrige kull. Facebook er for meg mer tilgjengelig – derfor svarer jeg også fortere på facebook enn på bloggkommentarer og e-mail.

Facebook siden vår har nå rundet 300 likes, noe jeg er storfornøyd med! Tusen takk til alle som følger oss, det setter vi kjempe stor pris på!

fbLegg meg gjerne til som venn på min Hamsterhiet-Facebook-profil også. Det er her jeg samler alle mine hamster-relaterte venner, for å kunne holde kontakten med mine tidligere kjøpere og andre hamsterentusiaster.

 

Endringer
Fra i dag av gjør vi store endringer i omplassering og feriepass-delen av Hamsterhiet. Tidligere var omplassering og feriepass-delen av Hamsterhiet mer omfattende og flere kunne benytte seg av mulighetene. Nå har vi grunnet plass og tidsmangel kun mulighet til å tilby dette til hamstere avlet opp her i Hamsterhiet. “Omplassering og feriepass”-siden vil derfor ikke lenger vises som et tilbud under “Til salgs” i menyen ovenfor. Det ligger en link på siden “Kjøpsinformasjon“, som inneholder info til våre nåværende og aktuelle kjøpere.

For en stund siden renoverte jeg også kjøpskriteriene våre, og lagde en mer omfattende og innholdsrik side for de som ønsker å kjøpe hamsterunge fra oss. Ta gjerne en titt på siden “Kjøpsinformasjon” under “Til salgs” i menyen ovenfor.

 

Spørsmålsrunde!
Nå er det lenge siden siste spørsmålsrunde, derfor kjører jeg en nå som jeg har god bloggplass og mye tid for hånden. Spør om hva som helst; om hamsterne, kaninene, meg og oppdrettet. Så skal jeg svare så godt og utfyllende som jeg kan! Kanskje du har noen spesielle bloggønsker, bildeønsker eller lignende? Det er selvsagt bare å komme med disse også! Jeg håper på mange spennende, morsomme og utfordrende spørsmål! Spørsmål og kommentarer jeg finner upassende vil bli slettet.

Nb! jeg har ingen hast med å avslutte spørsmålsrunden. Men regner ikke med at den får holde på lenger enn til Uke 8.

dd copy

Dersom du har spørsmål som angår din hamster, eller andre spørsmål om stell, helse, håndtering etc, kan dette sendes til meg på mail: Hamsterhiet@hotmail.com. 

 

Nytt design!
Da har jeg endelig(!) fått mekket et nytt design til bloggen. Jeg har så og si hatt null inspirasjon, så å få til dette tok omlag tre uker. Jeg har laget hele 6 forskjellige design, og valget falt altså på dette. Nå er det altså helt ferdig, og jeg er i grunn ganske fornød! Vi har fått inn litt flere farger denne gangen, og som alltid så følger jo designet årstidene. Det skaper jo stemning, og jeg elsker høsten! Jeg kommer nok til å gå tilbake til det forrige designet en gang, da jeg så veldig fornøyd med det.

Før

Etter

Hva synes du?

 

JULIE SPØR:

Har du noe favoritt hamster bilde? Isåfall, hvilket?:)
Jeg har mange favorittbilder.. Dette er bare ett av de! Veslemøy<3

Hvor mange hamstere har du plass til?
Nå med den nye løsningen har vi plass til tolv fastboende, i hvert sitt Ferplast Tris bur. Samt får vi også plass til fire helplastbur, eller Ferplast Duo bur. Det er også muligheter for å sette både helplastbur og Duo-bur oppå Tris-burene dersom det skulle bli trangt og nødvendig med mer plass.

Hva gjør du med de hamsterne som er pensjonerte?
Koser med dem, skjemmer de bort og lar de nyte sine siste måneder her på jorden.

Skal du skaffe en ny avlshann?:D Isåfall, Hvilken farge og mønster ønsker du at han skal være?
Det er planen! Han skal helst være helt lik Saga, Blonde Satin langhåret. Kanskje Lille Laban fra Kull 20?

Har du noen gang blitt bitt av en hamster? isåfall, hvem? :o
Ja, det har jeg! Årolilja bet meg flere ganger, da hun kunne være noe sær og egen. Nanna har bitt meg én gang, da var hun høygravid og full av hormoner. Ellerså hender det jeg blir smakt på av hamsterunger, uten å få vondt eller sår. Det er jo en del av temmeprosessen, og at de smaker på fingre er jo en måte for de å utforske på.

Hva kalles mønsteret og fargen på en dalmatiner hamster? :)
Det kan være en Black Dominant spot hamster. Mønsteret Dominant spot kommer jo i alle farger, ikke bare Black. Så i hamsterverdenen kan man lage skikkelig fargerike “dalmantiner hamstere”, hehe..

Hvem er den eldste hamsteren du har nå?
Det er Aslak Antonssønn, som blir hele to år 8 august!

Er Ivory fargen hvit? Altså har den f.eks Wh genet?:)
Ivory fargen kan se hvit ut for mange, men den er i grunn ikke helt hvit. Den kan beskrives som elfenbenshvit, da den har et hint av en varm tone i seg. Jeg kaller ofte Ivory Dominant spot-hamstere for White, da disse ser helt hvite ut. Men dette er mer et kallenavn enn en faktisk betegnelse. Dersom en Ivory-hamster får Wh-genet vil den bli Ivory Roan. Ikke Ivory med hvitfarget mage. Fordi når Cream-baserte farger får Wh-genet blir de Roan-mønstret.

Den ene hamster gutten jeg har er Cream og Oldefaren hans er Snorre. Kan Cream gutten min produsere Silver Grey unger da? :)
Nei, han kan ikke lage Silver grey unger helt selv, for han har ikke dette genet. Han må isåfall pares med en frøken som er Silver grey (evt Silver black, Silver dove etc). Silver grey er et dominant gen. Hvilket vil si at en hamster som ikke er Silver grey (evt også Silver black, Silver dove etc), er heller ikke bærer av genet. Også er vel Snorre morfar til Hamsterhusets Apollo, ikke oldefar (?).

 

THEA OG MALENE SPØR:

Hvor gammel ble den eldste hamsteren du har hatt i hamsterhiet?
Det var nok Anton, som ble 2 år og 2 månder gammel.

Hva er antallet på det største kullet du har hatt ?
Det var Kull 16 som bestod av hele femten(!) unger.

Hvor lenge har du hatt kaniner og hvor mange?

Vi fikk Lenin i desember 2010, og et halvt år etter fikk vi Symra. Ellers så hadde jeg kanin med familien da jeg var liten, som jeg husker ganske lite av. Jeg mener å huske at det var to stk. Kaffe som var sort og brun, en skikkelig svær kaningutt som alltid stakk av.. Også Snøball(?) som var helt hvit med blå øyne, kjempe liten og nydelig.

 

HELLE SUSANNE SPØR:

Hvorfor begynte du med hamstere?
Jeg fikk min første Syriske hamster i 2008, og falt helt pladask for han! Og etter han døde fra meg klarte jeg jo ikke la være å anskaffe ny. Hamstere er fantastiske dyr, og jeg hadde nok allerede da blitt hektet..

Hvorfor begynte du med hamsteroppdrett?
Da Pusekatthamster døde så angret jeg noe voldsomt på at jeg ikke fikk bragt genene hans videre. Jeg ville veldig gjerne ha flere hamstere, og kunne ikke tenke meg noe mer koselig og vakkert enn å se de vokse opp fra å være én cm lange. Derfor gikk jeg til anskaffelse av to nye avlsdyr, fikk det kullet jeg ønsket meg og beholdt Aslak. Men jeg ble skikkelig hektet, og klarte ikke stoppe der, som i utgangspunktet var planen. Oppdrettet økte, vi anskaffet flere avlsdyr og fikk mange flere kull!

Og hvorfor valgte du å registrere deg som oppdretter? og ta prøven?
Jeg ønsket å bevise ovenfor meg selv at jeg kunne klare å ta den prøven. Det var viktig for meg å få en bekreftelse på at dette var noe jeg kunne bli god på, og prøven var første steg på vei mot dette. Selvsagt var det også fordi jeg ønsket å ta oppdrettet mitt opp et hakk, slik at det ikke lenger var et «hobbyoppdrett», men at kjøpere og andre oppdrettere tok meg og Hamsterhiet mer seriøst.

 

DYREHIET SPØR:

Har du tenkt til å avle kaniner etterhvert?
Jeg har hatt veldig lyst til å sette et kull på Symra, før hun evt kastreres. Men dette begynner å bli ganske sent da hun allerede har rundet året. Dessuten finnes det så utrolig mange kaninunger og voksne kaniner der ute som ikke har permanente hjem. Dette har ikke jeg lyst til å bidra til.

Tar du imot kaninpass?
Ja det gjør jeg.

Hvilken hamster er du mest glad i?
Det er veldig vanskelig å velge bare én! Det er ingen tvil om at Årolilja var mammas lille spesielle engel, og hadde/har en helt egen plass i hjertet mitt. Men nå som hun er borte har nok sønnen hennes, Aslak Antonssønn, tatt over. Det kommer av at han har vært hos oss hele sitt liv, og vi har virkelig fått god tid til å knytte bånd.

Hvilken hamster er best i avl i hamsterhiet?
Hmm, det er vanskelig å si altså.. Vi bruker bare avlsdyktige hamstere hos oss, som er friske, med gode gener og godt gemytt. Sånn utover gemytt og helse, så egner de seg usedvanlig godt på hver sin måte. Veslemøy og Solmyra har jo særegne pelsgener, og lager unger med helt vannvittig pels. Aslak har laget noen helt fantastiske barn, som er like vakre som de er snille og gode. Samt har Veslemøy og Saga en veldig sterke og sprudlende personligheter som er utrolig moro å bringe videre.

 

HEIDI SPØR:

Hva er favorittfargene dine på hamster?
Jeg klarer ikke bestemme meg helt, hehe.. Ivory og Blonde (ReSg) er nok de fargene jeg liker best.

Hvilke mønster i pelsen på hamster liker du best?
Jeg liker best hamstere uten mønster jeg, helfarget og agouti!

Kunne du tenkt deg en tortoishell hamster, og brukt i avl?
Nei, det kunne jeg i grunn ikke. Jeg har ingen interesse av å satse på Tort. Jeg prøvde det da vi fikk Arn, fordi jeg falt helt pladask for fargen til Arn. Helfarget Yellow, så nydelig! Men Tort er rett og slett ikke et mønster jeg synes er spennende å avle med. Så når Arn døde brått fra oss valgte jeg å legge ned Tort-avdelingen min..

Hvor mange år tror du at du kommer til å avle på hamster?

Oj, det vet jeg ikke! Jeg vil gjerne drive Hamsterhiet så lenge det lar seg gjøre. Men jeg vet jo ikke hva fremtiden bringer. Det kommer litt an på markedet og livssituasjon, tenker jeg. Men jeg håper og tror at Hamsterhiet vil bestå i mange år fremover, i større eller mindre grad.

Hvor mange kull tror du att du får i år?
Om jeg regner riktig, og alt går etter planen, så vil forhåpentligvis Veslemøy og Solmyra få to til før de pensjoneres. Og Saga vil få to i år, og ett neste år. Så vi planlegger seks kull til i 2012! Da er vi på Hamsterhiets Kull 26 før nyttår.

Hvor mange hamstere har du hatt på det meste på en gang, inkludert voksne og unger?
Jeg tror det må være for noen uker siden, da jeg hadde hele tre kull i hus. Da hadde jeg jo 14 (Kull 20) + 13 (Kull 19) + 7 (kull 18) + 8 (fastboende) = 42. Så det var jo en del hamsterstumper!

Hvordan går det me kaninene, trives de ute?
Ja! De trives kjempe godt, spesielt nå som sommeren er på vei. Ellers har de det bare bra og nyter kanintilværelsen i Kåresvei.

Hvordan er det og ha hamster i forvert?
Å ha hamster hos fôrvert er veldig kjekt, synes jeg. Det er en grei løsning om man ikke har plass, tid eller egnede partnere til hamsteren. Når jeg setter hunnhamstere ut på fôrvertavtaler så ønsker jeg at de skal bli brukt i avl hos fôrvert, da jeg dessverre ikke har mulighet for det selv. Hanner fordi jeg kanskje ikke kommer til å bruke han så flittig i avl, men likevel trenger å låne han et par ganger. Da får jeg jo tilgang på og bragt de ønskede genene videre. Samt får noen andre også muligheten til å nyte de fantastiske hamsternes selskap.

Silver dove og silver black, hvordan ser vi om vi har det? Er de bare lysere enn vanlig dove og black?
Ja, da har hamsteren et tynt lag med sølv-aktig farge i pelsen. Hamsteren får et slags sølvskjær som kan skimtes i lyset.

 

HEDDA SPØR:

Har du favouritt hamstere eller er du like glad i alle uansett utsene?
Egentlig så synes jeg at Saga er den vakreste hamsteren på hele jordkloden, hehe.. Men jeg er ikke noe mer glad i noen på grunnlag av utseendet. Men jeg skal ærlig innrømme at noen får litt større plass i hjertet på grunnlag av personlighet, men ikke utseende.

Når fikk du din første hamster?
Jeg fikk min første hamster til min elleveårsdag! En dverghamster som fikk navnet Snusmumrrikken.

Når fant du ut at du ville starte med oppdrett?
Det var rundt den første tiden jeg fikk mitt første kull, i august 2010! Før dette hadde jeg planer om å avle litt for moro skyld, men ikke å starte oppdrett.

Når du eksempel “gir bort” hamsterne dine etter de har fått noen kull hos deg, blir du ikke veldig lei deg av å gi bort hamsterne dine!?

Det kommer litt an på.. Jeg har satt noen ut på fôr, hvis det er det du mener med å gi bort? Å sette en hamster ut på fôr er ikke like tungt som å permanent omplassere de. For da har jeg som regel forberedt meg på at hamsteren skal flytte til en fôrvert siden den dagen jeg fikk den. Det er selvsagt trist, for jeg knytter jo bånd med alle hamsterne som er innom Hamsterhiet. Men jeg er også ganske kresen på hvem som får være fôrverter til mine hamstere. Så det er en trygghet og en trøst at jeg vet at de får det godt. Når det gjelder å omplassere permanent, er dette mye verre.. Det er ikke noe jeg gjorde fordi jeg er lei av de, eller fordi de ikke kan brukes i avl lenger. Men hovedsakelig fordi jeg følte at de fikk det bedre i sine eldre dager hos noen av mine nære venner eller familiemedlemmer.

 

JANE SPØR:

Hvorfor startet du med hamster oppdrett?
Da Pusekatthamster døde så angret jeg noe voldsomt på at jeg ikke fikk bragt genene hans videre. Jeg ville veldig gjerne ha flere hamstere, og kunne ikke tenke meg noe mer koselig og vakkert enn å se de vokse opp fra å være én cm lange. Derfor gikk jeg til anskaffelse av to nye avlsdyr, fikk det kullet jeg ønsket meg og beholdt Aslak. Men jeg ble skikkelig hektet, og klarte ikke stoppe der, som i utgangspunktet var planen. Oppdrettet økte, vi anskaffet flere avlsdyr og fikk mange flere kull!

Har du noen gang slitt med å selge hamsterunger?
Ja, det har jeg. Det hender jeg sitter igjen med noen unger over leveringsklar dato. Nå for eksempel, har jeg igjen mange unger fra Kull 19! Det er som regel vanskelig å selge hamsterunger på sommeren.

Hvor lenge siden startet du med oppdrett?
Vi fikk vårt første kull 08.08.2010, og har vært registrert i NHF siden 27.12.2010.

Hva het din første hamster, og hvordan så den ut?
Min første hamster var en grå Campbell’s dverghamsterhann som bar navnet Snusmumrikken.

Har du noen gang vurdert å gi opp oppdrettet?
Jeg har vel aldri tenkt tanken om å legge det helt ned. Men tanken på å redusere det kraftig har slått meg flere ganger. Men det har aldri blitt noe av.

Hva fikk deg til å avle på hamster istedet for andre dyr?
Det var ikke slik at jeg en dag bare bestemte meg for å avle på noe. Jeg bestemte meg for å avle på hamstere fordi jeg allerede da hadde forelsket meg i den dyrearten. Hamstere er jo ganske praktisk. De tar ikke så stor plass (selv om de å drive oppdrett på hamster krever mye plass!), samt er de suverene og populære kjæledyr. Men aller viktigst, de er jo så utrolig søte, morsomme og spennende! Så tanken på å avle på andre dyr var uinteressant og tanken slo meg ikke en gang, hehe..

 

BERTINE SPØR:

Hamsteren min sikler hvorfor?
Ikke godt å si, hun er vel litt grisete av seg da? Eller veldig matglad, hehe..

Kan en hamster få unger når den er over ett år?
Hanner kan pare seg livet ut, i de fleste tilfeller. Så lenge han er frisk og rask! Hunner blir sterile ved 12-14 mnd. Hunner kan derfor ikke få kull når de er over et år, selvom de har fått kull før.

Hvor ofte kommer SGLG fargene?
Hmmm, det er jeg ikke helt sikker på. Jeg har bare sett at det har skjedd hos Hamsterdeg én gang, og hun skulle ha vært den første til å avle frem SgLg fra bunnen av.

Hvor stor kan en hamster bli?
Syriske hamstere kan bli ganske store! Hunner blir større enn hanner, som regel. Og en normal-vekt er på mellom 140-180, men selv har jeg opplevd at Nanna Lokesdatter veide så mye som 229 for noen månder tilbake. Ikke helt sunt for henne da, så hun ble satt til å trene av seg alt fettet, hehe.. De kan også bli 15-20 cm lange.

 

HAMSTERGLEDE SPØR:

Har du noen tips om hva man skal se etter i en eventuell framtidig fôrvert, dersom du ikke kjenner personen fra før?
Når jeg ser etter fôrverter, så er det viktig for meg at jeg har en god tone med personen. Spesielt mtp at dette er en person jeg skal ha kontakt med i fremtiden. Da må jeg kunne føle at det er lett å kommunisere, og at den personen er immøtekommende. Slik at fremtidige avtaler ikke blir vanskelige å gjennomføre. Selvsagt må mulig fôrvert være inneforstått med hva det vil si å ha hamster og kunne gi hamsteren et godt og verdig liv. Derfor synes jeg det er ganske praktisk med venner og familie som fôrverter! Også må fôrvert bo slik til at det er lett å komme seg til og fra.

Drømme hamsteren din? Farge, mønster og hårlag?
I disse dager er jeg veldig besatt av to farger, også er det vanskelig å si helt sikkert. Fordi det er veldig mange pene mønstre, deriblandt Dominant spot, som i noen farger og som ligger riktig skaper en særegenhet hos hamsteren. Og det liker jeg! Men om jeg må velge, så blir det vel Black eyed og Red eyed Ivory Satin Lh, og Red eyed Silver grey Satin Lh.

Hvilke tanker har du om framtiden til oppdretter etter du er ferdig med utdannelsen din?
Jeg tenker at jeg ikke vet hva fremtiden bringer. Det kommer litt an på markedet og livssituasjon. Men jeg håper og tror at Hamsterhiet vil bestå i mange år fremover, i større eller mindre grad. Når jeg er ferdig med utdanningen min og forhåpentligvis får meg en jobb, så vil ikke hverdagen være så ubalansert som den er nå. Og da ser jeg for meg at det er lettere å drive oppdrett.

Skal du beholde noen avkom av Solmyra og Veslemøy?
Ja, jeg må jo nesten det! Etter å ha sett hvor fantastisk flott pels, størrelse og ikke minst gemytt det er på avkommene deres, så må jeg nok beholde noen og sette noen ut på fôr. Slike vakre gener kan jeg ikke la gå til spille! Foreløpig vet jeg ikke hvor mange som evt skal beholdes eller ut på fôravtale. Det kommer litt an på hva som dukker opp tenker jeg.

Er du redd for at du blir nødt til å selge noen av hamsterungene dine til dyrebutikken? Eller planlegger du å beholde alle til de blir solgt, uansett alder?
Ja, veldig redd! Det er absolutt ikke noe jeg ønsker å benytte meg av. Heller ikke noe jeg planlegger å gjøre.. Men jeg har vært igjennom den type frustrasjon tidligere, og vet at det er veldig slitsomt. Jeg skal ha de her så lenge som det lar seg gjøre, og samtidig gjøre mitt ytterste for å finne fremtidige og varige hjem til de alle.

 

HAMSTER SPØR:

Hva liker du med å ha hamstere?
De har så store personligheter, i små kropper. Det er en utrolig spennende og lærerik dyreart. Ikke bare som kjæledyr, men også å drive oppdrett på. De passer også døgnrytmen min fantastisk bra. Jeg kommer hjem i fire tiden, og da får jeg noen timer til å slappe av etter skolen før de våkner og vil ha oppmerksomhet.

lager du eget bur ?
Nei, jeg kjøper som regel nytt eller brukt Ferplast Tris. Men det går an å lage bur ut av plastesker, vet jeg.

kan du ramse opp noe hamstere ikke tåler av mat?
Mandler, Løk, Hvitløk, rå Poteter, grønne Tomater og Tomatblader, Sjokolade og annet menneske-godis, Bønner, Erter, Melk, Kål, Rabarbara, Fluer, Krokus, Laubær, Revebjelle, Selsnepe, Hestekastanjer, Klematis, Krokus, Torskemunn, Svineblom, Smørblomst, Eikeblader, Bulmeurt, Liljekonvall, Belladonna, Liguster.