Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

Blogg

 

Jeg har tatt et litt drastisk valg med hjemmesiden i kveld..

Jeg er så heldig å få være med på å skrive innholdet til NHKs nettsider (www.norskhamsterklubb.no) og viser til denne i større grad enn veiledningene på min egen nettside. Det er ingen ting som står på NHKs nettsider som jeg ikke kan stå for, og som registrert oppdretter hos NHK føler jeg det er viktigere å fremme foreningens budskap fremfor min egen oppdretterstatus. Da føles det for meg, å ha samme informasjonen i eget språk og på egen hjemmeside, som litt unødvendig og “smør på flesk”.

I denne forbindelse har jeg bestemt meg for å fjerne samtlige faner, og slå sammen noen andre. Ved å rydde og fjerne mange sider tror og håper jeg at min oppdretterside blir lettere for meg på sikt å vedlikeholde, samt at jeg heller kan bruke den tiden og energien på å bidra til NHKs nettsider. Nå har jeg samlet all basic info om stell og hold under tre “Caresheets”, inndelt etter arter. Jeg jobber med å forenkle disse, slik at de inneholder akkurat det som er nødvendig for kjøperne å vite ved anskaffelse.

Syrisk: http://hamsterhiet.com/?page_id=16013

Dverg: http://hamsterhiet.com/?page_id=10851

Mus: http://hamsterhiet.com/?page_id=16056

 

For både de som vurderer anskaffelse av hamster..
og for de som allerede har fått hamsteren i hus!

Jeg bruker mye tid på å svare på de samme tingene, både ved veiledning under levering og i etterkant på mail. Derfor har jeg nå samlet de aller mest spurte spørsmålene på ett og samme sted, i håp om at du lettere finner svar på det du lurer på!

Skrevet av Hannah M. Hegge v. Hamsterhiet, basert på egne erfaringer og preferanser, samt NHK’s retningslinjer. Oppdateres fortløpende. Mangler det noen spørsmål? Send meg de til hamsterhiet@hotmail.com!

 


 

Hva er forventet levetid?

 • Syrisk gullhamster: Jeg pleier å si at alt over 2 år er bonustid, i gjennomsnitt 2-3 år.
 • Campbells og vinterhvit: Alt over 1,5 år er bonustid, i gjennomsnitt 1,5-2,5 år.
 • Mus: Alt over 1 år er bonustid, i gjennomsnitt 1-2år.

 

Er de nattdyr?

Nei, hamstere er skumringsdyr og mest våkne ved soloppgang og solnedgang. Hovedsakelig er de ikke våkne natten igjennom, ei heller på dagtid. Unntak finnes naturligvis, men du skal ikke kjøpe en hamster i håp om at akkurat denne er unntaket fra regelen.
Campbells er den arten som noen ganger kan våkne på dagtid. De har ganske høyt driv, på godt og vondt, og lærer seg fort at mennesker er nøkkelen for å få komme ut av buret og våkner når de hører folk.
Vinterhvite er generelt lite fremme i buret, men tar ikke skade av å bli vekket i ny og ne for en løpetur utenfor buret.
Hamstere er også sesongdyr. De er mye mer og lenger aktive på sommerhalvåret, og endrer våkentiden sin ofte med dagslyset. På sommeren kan de våkne kl. 17 og vinteren kan det godt hende man ikke ser snurten av de før etter midnatt.

 

Kan jeg vekke hamsteren min?

Jeg har ikke for vane å anbefale kjøperne mine å vekke hamsteren. Er det helt nødvendig, så tar de ikke skade av det en  gang innimellom. For eksempel ved sykdom eller medisinering, forflytning eller burvask. Ved vekking av hamsteren er det viktig å trå varsomt. Krafse litt i underlaget eller legge inn godluktende mat i buret.
Vinterhvite, fordi de er så late av natur, må i ekstremt late periode vekkes for utetid. Hadde det vært opp til dem så hadde de gått i vinterhi hele året rundt. De har lett for å bli fete. Når de først er ute så er det fart i dem, det er hovedsakelig i buret de er treige.

 

Kan jeg snu døgnet dens?

Nei, dette er ikke noe du skal prøve på. Jeg vet at noen har lykkes med dette; å forvirre hamsteren ved å endre tilgangen på dagslys. Dette synes jeg er undøvendig stress å påføre en hamster, som i verste fall kan resultere i nedsatt livskvalitet. At hamstere kan sove lenge og mer ila. vinterhalvåret er en faktor du må ta hensyn til før du anskaffer deg hamster. Derfor pleier jeg alltid å si at hamstere er familiedyr, og ikke dyr som ene og alene skal være til glede for barn. Hvis barna har lagt seg før hamsteren rekker å våkne må det ikke være noen belastning for foreldrene å trå til med hamsterkos og stell.

 

Kan jeg reise bort en helg?

Hamsteren din klarer seg fra fredag til søndag med kun tilsyn av for eksempel en nabo eller bestemor. Små dyr har kort sykeforløp og mye kan skje på 24t dersom den skulle være så uheldig å bli syk. Sørg derfor alltid for at hamsteren har tilsyn når du selv er bortreist, og legg igjen all nødvendig veterinærinformasjon til dyrepasseren itilfellet bjørnefelle. Om den har et stort nok bur som er godt utstyrt så trenger den ikke lang utetid og avanserte porsjoner med ferskmat. Men noen må se til at allmenntilstanden er bra og at praktiske ting (vannflasken fungerer, hamsteren ikke har rømt, lufte ut av rommet) er i orden.

 

Kan jeg ta med hamsteren på hytta?

Dette er en vurderingssak. Alder, helse og hvorvidt hamsteren er miljøtrygg burde være noen faktorer å vurdere, samt hvor lenge det er snakk om og type reisevei til hytta. En sprek og frisk hamster, som er helt trygg på dere, kan godt være med på hytta. Er det snakk om en uke, lang eller vanskelig reisevei, så spørs det om det er best å la den være hjemme med kun tilsyn. Kjører dere bil og skal være på hytta i 2+ uker, så kan det være like greit å ta den med. På hytta kan dere ha et mindre feriebur, for eksempel en samla-kasse (65l syrisk gullhamster, 45l dverghamster og mus) fra IKEA. Av erfaring så pleier hyttetilværelsen å være stille og rolig, og hamsteren får ofte mer oppmerksomhet og lenger utetid som veier opp for noe mindre burplass. Det beste er naturligvis om dere har mulighet til å pakke hele buret med dere i bilen, slik at hamsteren får sitt kjente miljø med seg på ferie.

 

Hvordan transporterer jeg hamsteren min?

I et reisebur eller en plastboks. Det viktigste er at den er romslig og godt ventilert. Hamsteren skal ha tilgang på vann (gjerne agurk) og mat, og reiseburet skal kun være utstyrt med strø og masse redemateriale. Unngå sovehus og matskål i reiseburet, for vi vil ikke at hamsteren skal ha noe å slå hodet eller ryggen på dersom bilen, toget eller flyet møter en bump. Sett reiseburet et stødig sted på gulv eller i et sete med sikkerhetsbelte. La hamsteren få mest mulig fred og ro under turen, og se forsiktig til den ca. annenhver time. Ofte blir de slitne av mye lyder og bevegelser og responderer med å sove seg igjennom hele turen. Ikke ta den opp underveis, med mindre den viser tegn på sykdom.

 

Kan de bo i par eller grupper?

 • Syrisk gullhamster:
  er en art som aldri skal holdes i par eller grupper. De er solitære og begynner å sloss med kullsøknene mellom 6 og 10 uker i alder. I naturen møtes de 15-60min for paring, og dette er det eneste unntaket. Møtes to syriske gullhamstere av samme kjønn, eller motsatt kjønn men at hunnen ikke har løpetid, så vil de sloss til døden eller til den ene er smart nok og rask nok til å flykte.
 • Campbells dverghamster og hannmus:
  Noen ganger kan campbells bo sammen i par eller små grupper av samme kjønn. Jeg selger de ikke i par om man ikke har mulighet til å ha to store bur dersom det skulle skjære seg. Hvis det skulle skjære seg så er det helt uaktuelt at omplassering skal være et tema grunnet plassmangel. Det samme gjelder hannmus, de går ikke alltid sammen over tid og det er ingen garantier.
 • Hunnmus:
  Går fint i par, men bedre i små grupper 3-4stk. Husk at jo flere dyr pr. bur, jo større bur må du sette av plass til.
 • Vinterhvite:
  Her har det mye å si med linjer. De linjene vi har i Norge i dag er hovedsakelig fra Danmark. De er ikke avlet for å være flokksmarte. I Sverige derimot har de linjer som alltid skal holdes i par eller små grupper. Ønsker du flere vinterhvite i samme bur anbefaler jeg deg å sjekke ut mulighetene for import fra Sverige.
 • Roborovski:
  Dette er ikke en art jeg avler på, men jeg føler at jeg må ha den med likevel. Roboer er den eneste arten vi har i Norge som skal få mulighet til å bo i par, aller helst gruppe. De er av natur veldig art-sosiale og flokksmarte. Dette er dog ikke en art som lett lar seg temme, så det kan godt hende du må belage deg på å ha en gjeng med titte-på-dyr for å unngå å påføre dem unødig stress.

 

Er ungene fra Hamsterhiet tamme?

Jeg håndterer ungene daglig fra dag 12, alle artene jeg avler på. Samt miljøpreger jeg de så godt jeg kan (forskjellig typer; underlag, huslyder, lukter, mat, løpegård, håndtering). Ingen av hamsterungene får reise før jeg synes at de er klare for det. Samtidig kan jeg dessverre ikke garantere for hvordan de forskjellige ungene takler miljøskifter. Ofte bruker de også litt tid på å tilvenne seg nye menneskehender. Det er ganske typisk at ved levering så sitter hamsterungene nydelig og pent i fanget mitt, og med det samme de blir satt i ukjente hender så blir kroppsspråket veldig uforutsigbart. Det tar litt tid å bli kjent, noen bruker et døgn andre bruker en ukes tid. Det er en tilvenningssak for både eier og hamster, som heldigvis pleier å gå relativt fort og smertefritt for begge parter.

 

Kan vi komme på besøk?

Jeg tar ikke imot uforpliktende besøk, dessverre. Jeg skulle ønske jeg hadde kapasitet til det, for jeg synes det er supergøy å ha hamsterinteresserte folk på besøk. Men jeg kan dessverre ikke gjøre unntak, da det spiser for mye av tiden min med hamsterne.

 

Når er hamsterungene leveringsklare?

Ifølge Mattilsynet skal hamsterunger være minst fem uker gamle ved flytt. Dette er den alderen jeg tar utgangspunkt i når jeg setter leveringsklar dato, men ofte(!) utsetter jeg leveringsklar dato en uke om jeg føler for det. Jeg kan være litt hønemor når det gjelder hamsterungene, og føler det er bedre å vente en uke for mye enn å sende de fra meg for tidlig. Det kan komme av flere grunner; mental utvikling og teming, vekt og størrelse, søskendynamikk – for å nevne noe.

 

Må den hete stamtavlenavnet etter flytt?

Nei, selvsagt ikke! Jeg må registrere hamsterungene med navn i NHKs stambok, og da blir det ofte lange, forvirrende og/eller merkelige navn. Hos de syriske går jeg etter vilkårlige temaet og velger alt fra latinske navn på norske vekster, til navn som finnes i de forskjellige avdelingene på IKEA. Dverghamsterne får navn etter alfabetet. Stamtavlenavnet kan dessverre ikke endres, men hva du velger å kalle hamsteren din etter flytt og til hverdags er helt opp til deg. Det er veldig få som velger å beholde stamtavlenavnet som hamsterens kjælenavn.

 

Den skal ha en uke i fred og ro før vi kan håndtere den, sant?

Nei! Dette er veldig viktig med hamstere fra dyrebutikk, men mindre viktig når det gjelder hamstere fra privat oppdretter. Hamstere fra dyrebutikk kommer ofte fra masseoppdrettere eller også kjent som smådyrfabrikker. De har ikke blitt mye håndtert eller miljøpreget, og avlen har ikke vært selektiv mtp. helse og lynne. De har større sjanse for å ha med seg smittsomme sykdommer eller utvikle stress-sykdommer. Derfor vil en hamster fra dyrebutikk ha behov for mer ro og forsiktig tilnærming i et sånt drastisk miljøskifte.
Hamsterunger fra meg skal få et døgn i fred og ro. Du kan gjerne snakke med den og gi den godbiter. Står den på to og vil ut kan du gjerne tilby den armen din som klatrestativ ut av buret. Vil den ut samme kvelden du har hentet den hjem, så kan den selvsagt få lov til det! Det første døgnet skal alt foregå på dens premisser, og du skal ikke begynne å pushe den før det har gått 24t. Du skal heller ikke vente for lenge med å håndtere den. Hamsterungene er vandt med å bli løftet på, i og utenfor buret, herfra. Det er bare fint om dere viderefører dette i dens nye hjem. Husk alltid å ha tålmodige og stødige hender.
Synes du det er skummelt eller vanskelig å løfte den ut av buret kan du for eksempel bruke en heis (kopp, skål, krukke, tunell). Fisk den oppi, dekk til åpningen med den ene hånden og løft ut med den andre. Vær obs på at dette kun er for å få hamsteren ut av buret. Den må få mulighet til å være i menneskehender daglig, og denne metoden skal ikke være en erstatning for håndtering men kun et alternativ for usikre hamsterunger eller usikre hamstereiere for å få hamsteren ut av buret på en trygg og forsvarlig måte.

 

Løpehjul til hamsterunger?

Hamsterungen skal ikke ha løpehjul i buret før den er mellom 4 og 6mnd gammel. Den må være helt trygg på dere, og dere må være helt trygg på den. Den kan gjerne få løpe alt fra ½ til 4t i løpehjul i en løpegård hver kveld, men den skal ikke ha fri tilgang på hjulet i buret. Hamstere, unger spesielt, lar seg lett stresse opp ved miljøskifter og da bygger kroppen opp mye adrenalin. Om den får fri tilgang til løpehjul kan den bruke det som en «escape route», som er med på helle bensin på adrenalin-bålet. For mye belastning på en fortvoksende kropp er heller ikke for bra og hamstere vet dessverre ikke sitt eget beste eller når de burde stoppe.

 

Løpeball?

Personlig synes jeg at det er vanskelig å se om hamsteren faktisk liker å løpe i ball, eller om den løper rundt fordi den er stresset. De får ikke brukt alle sansene sine i en løpeball og bruken av en slik vil kun være godt for mosjonering. Utetid skal ikke bare være for fysisk aktivitet, men også stimulere de mentalt ved å oppleve nye gjenstander og steder. Til dette trenger de syn, værhår og hørsel, samt er de avhengige av å kunne bevege seg fritt. Velger du å bruke en løpeball er det viktig at det ikke går på bekostning av annen utetid. 10-15min 2-3gg i uken burde holde, forutsatt at hamsteren får 20-30min med fri utforskning itillegg.

 

Spøkelsesperiode?

Hamstere er lettstressede dyr og unge hamstere er mer utsatt for å oppleve «spøkelsesperioder». Disse periodene kan vare alt fra 2 til 8 dager og kan minne litt om spøkelsesperioder som noen hundevalper opplever. Da blir hamsterungen plutselig redd for ting den ikke en gang lot merke til dagen før, de kan skjelve, legge seg på rygg, skvetter lett og spiller død. Jeg pleier å anbefale kjøperne mine å fortsette håndteringen som vanlig, men med litt ekstra varsomhet og stabilitet i hendene. Det er ekstra viktig at dere igjennom slike perioder har stødige hender! Har du uerfarne og noe usikre barn så kan det være lurt at de får vente med håndteringen til spøkelsesperioden er over, slik at hamsterungen ikke forbinder barnas håndtering med vond usikkerhet. Hamsterungen må få komme ut hver dag, også i disse periodene.

 

Skriker i søvne?

Det er ikke uvanlig at hamstere drømmer, og spesielt hamsterunger i miljøskiftet kan drømme intenst og skrike under søvnen. La den i så fall være i fred og få våkne av seg selv.

 

Hann eller hunn?

Dette finnes det ikke noe godt svar på. Mange kjøpere virker overbevist om at det ene kjønnet er roligere enn det andre, og de er ikke alltid enig med hverandre om hvilket kjønn som er “best”. Min generelle oppfatning er at det har mye å gjøre med linjer, samt miljøpreging både i tiden hos oppdretter og i sitt nye hjem.

 • Syrisk gullhamster:
  Hanner er smalere og slankere i kroppsformen. Jeg synes generelt hanner har litt høyere driv og eventyrlyst. De er mindre interessert i mat, og derfor også mindre mottakelige for godbitbestikkelser. De er ganske enkle sammensatt og motiveres i all hovedsak av å få komme ut av buret for å utforske. Hunner er tyngre og bredere i kroppen, og generelt mer matorienterte. De kan ha mindre behov for utforskning, men er heldigvis mer mottakelige for smisk i form av godbiter. Hunner kan ha mindre driv (aktivitetsbehov og eventyrlyst). Jeg har derimot hatt hanner som har vært verdens største puddinger, og hunner som har vært de verste duracell’ene. Ingen regler uten unntak. Langhårete hanner får lange slør langs siden av kroppen. Langhårete hunner får jevnt over fluffy pels, ca. dobbelt så lang som en korthåret hamster, og kanskje noen lenger tuster i rumpa.
 • Campbells:
  Hanner kan være noe slankere i kroppsformen. Hunner har mer tendenser til å utvikle territoriell atferd, og knytter seg i større grad til sitt hus og hjem. Hanner går ofte bedre sammen i par eller små grupper enn det hunner gjør.
 • Vinterhvite: Lite forskjell, både i eksteriør og atferd.
 • Mus: Hanner kan være noe mer aktive og territorielle. Hunner noe mildere i lynnet og hakket mer flokksmarte enn han ner.

 

Selger du bur og utstyr, eller lager på bestilling?

Nei, dessverre. Dette må dere stå for selv. Jeg har skrevet et innlegg om hvordan man mekker bur her:
www.hamsterhiet.com/?p=12760

 

Toalett eller badesand?

Hamstere bruker sand til å rense pelsen sin fri fra oljer. Samtidig bruker de samme sanden til å tisse i. At hamsteren ikke skiller på dosand og badesand forvirrer mange kjøpere, noe jeg godt kan forstå. Du kan velge å ha én do og ett sandbad, men da kan det være vanskelig å få hamsteren til å tisse bare ett av stedene og det er aldri noen garanti for at den velger doen som tisseplass og sandbadet som stelleplass. Det beste er å ha én do som funker til begge deler og da er det viktig å velge riktig type sand til å ha i doen. En god dosand tar lukt og fukt, og en god badesand støver nok (men ikke for mye!). Chinchillasand og sandkassesand gir pelsen et godt bad, men tar null fukt og begynner å lukte etter bare noen dager. Kattesand, slik av hvite krystallperler, tar all lukt og fukt men er ikke duganes som badesand. Finn en kattesand som ikke klumper! Feks. CatSan, eller andre typer av andre merker som ligner.

 

Hamsteren min bæsjer ikke i doen!

Nei, det er litt mye å forvente dessverre. De bæsjer når de må, der de er. Det er ikke farlig, bæsjen tørker fort og blir hard. Det viktigste er at hamsteren tisser i doen, siden det er der all fukten ligger og skaper bakterievekst. Husk å skifte doen ukentlig!

 

Hvilke grønnsaker kan jeg gi hamsteren min?

Det er ikke noe jeg kan skrive som er bedre beskrevet enn det som står her:
www.norskhamsterklubb.no/laererikt/kosthold/

 

Hva er det min hamsterunge liker best av mat?

Det kan jeg dessverre ikke svare på. Når hamsterungene er hos meg så deler de bur med kullsøsknene sine, og da er det konstant krangling om maten. Selvom de har blitt servert mer enn nok ferskmat så vil de alltid ha den biten bror eller søster knasker på. Hva akkurat din hamster liker best å spise må dere finne ut av sammen, og det er en super måte å bli bedre kjent på! På generell basis så pleier de å foretrekke solsikkefrø, babymat, kokt egg, brokkoli og grønne salater (grønnkål, grønne deler av salat og spinat). Agurk og gulrot er noe av det kjedeligste de vet om.

 

Jeg spår en noe hektisk tid i møte og flytter derfor mer og mer over til facebook. Alle infosider vil oppdateres som vanlig og fortløpende, slik at alle ventelister og kulloversikter til stadighet er korrekte. Men her på bloggen vil det komme innlegg noe sporadisk. Alle bilder og underveisoppdateringer om nåværende og kommende kull vil altså komme på vår facebookside fremover, med et og annet innlegg her på bloggen. Jeg lager mapper for de forskjellige kullene på facebook og vil linke til hvert kull sin mappe her på nettsiden. Se i menyen ovenfor for å finne aktuelle kull, kullplaner, ventelister og kjøpsinformasjon!

Galleri
Kull 58
Syrisk gullhamster

Galleri
H-kull
Campbells dverghamster

 

 

 

Torkel

Skkktamtavlenavn: Polarvargens Det Finaste Jag Har
Kallenavn: Snorklis, Snorkel, Torkelshmorkel.

Oppdretter: Ann Lundgren, Polarvargen, SE.
Rase:
Samojedhund
Kjønn:
Hannhund
Født:
21.02.2013
HD: C
AD: OK

Torkel er som samojeder flest, men likevel helt unik. Han er livsnyter til det fulle, og en gledespreder som lyser opp ikke bare våre, men også våre venner og families liv. Med alle følelsene utenpå kroppen er ingen dag kjedelig med ham. Torkel er sta som en geitebukk, på godt og vondt. Dette gjør at han har meget god arbeidslyst. Det sies at samojeden er verdens vakreste brukshund, og det kan vi skrive under på. Itillegg til kos, selskap og fotomodell bruker vi han også som turkamerat i skog og mark. Vi går mye i nærområdet, samt på på sørlands- og fjellhytter i ferier. Vi sykler vi mye med ham, både på vanlig sykkel med springer og kickbike med han i front. Han jobber helt enormt bra, og stortrives i fart!

 

 

Ragnar

Untitled-1 copyStamtavlenavn: Aatelinas Peps Chubby Hubby
Kallenavn: Nannis, Ragnis, Ragnarshmagnar.

Oppdretter: Elina Wanhatalo, Aatelinas, SE.
Rase:
Samojedhund
Kjønn:
Hannhund
Født:
26.04.2017
HD: For ung
AD: For ung

Ragnar er en stor, tøff og robust hund som gir enormt mye av seg selv! Han er smart og lærer fort, samt har han en god avknapp både ute og inne. Nannis’en og mammis’en er nærmest uatskillelige! Ragnar elsker nemlig å ligge på fanget, gi gratis fotspa og bli klødd på magen. Han er kanskje den mest hengivne og menneskeglade samojeden jeg har vært borti! Aldri sur, bare ren lykke og livsglede – alltid!

 

 

Odin

Chinchilla, Angora

oiuygtfdKallenavn: Poodin, Odinshmodin, Odin MusseMuffe Frankie.
Fenotyper:
White velvet Royal Persian Angora
Født: Februar 2018
Kjønn: Hann

Odin kom til oss våren 2018, spesialimportert av en råflink Belgisk oppdretter. Nå er vår chinchilla-erfaring nokså snever enda, men jeg er overbevist om at Odin må være den perfekte chinchilla’en. Både utenpå og inni! Han er så robust, eventyrlysten, vakker og morsom. Skulle ikke forundre meg om det med tiden blir kommer en liten kjæreste i hus til han..

 

 

 

 

 

 

Lkenin

Kanin, Dvergvedder løvehode blanding

Født: 27.08.2010
Kjønn: Hann
Farge: Otter isabella

Lenin er vår lille vaktmester som passer på alt og alle. Han er en rolig sjel, som ivirg pysler med sitt på sidelinjen. Han kan bli småsnurt om man skulle finne på å blande seg, eller endre på noe. Lenin brenner for sin store kjærlighet, Symra, og steller veldig pent med henne. Han ble en helt ny kanin, livlig og utadvendt, etter hun flyttet inn. En engels tålmodighet, et enormt hjerte, og til tider en surpomp.

 

Våre kaniner er dotrente, kastrerte og frittgående innekaniner, som bor i kjelleretasjen med base i trappeoppgangen. Samt har de en løpegård ute som brukes på dagtid på sommerhalvåret.

 

Skkymra

Kanin, Dvergvedder løvehode blanding

Født: 02.03.2011
Kjønn: Hunn
Farge: Madagaskar

Symra er en bestemt frøken som ikke bare vet hvordan hun vil ha ting, men også hvordan hun skal få det. Sprettert, matvrak og livsnyter – og hun kan noen ganger skravle hull i hodet på oss. Symra er den som kommer først opp for en godbit, eller den som hopper opp på ryggen din når du i et uoppmerksomt øyeblikk satte deg på huk. Symra har alltid et øre rett opp, og et rett ned. Kjempe søtt!

 

 

 

Katla

kijhgvcxzdfghuioSkjeggagam, Pogona viticeps

Kallenavn: Katlis
Farge: Red coral het hypo trans
Kjønn: Hunn
Klekket: 2017

Katla er en fargerik dame, både utenpå og inni! Hun elsker ruccola og brokkoli mer enn alt, og kommer nærmest flygende bort når det settes inn ferskmat til henne. Hun misliker sterkt når det blir vasket i terrariet hennes, men elsker å jakte på larver og kakkerlakker til middag. Hun liker også å leke kamuflasje på stokken midt i terrariet hvor hun bruker mesteparten av tiden sin på å sole seg under spesiallamper og lys.

 

 

Turte

iuyggfdTarantella
Chromatopelma cyaneopubescens “Green Bottleblue”

Kallenavn: Trulte, Trulterulte, Trultis
Kjønn: Hunn
Klekket: 2015

Turte er bare veldig søt. Litt sky, som er typisk for denne arten. Men det er helt ålreit for meg som er ganske fersk på tarantellaer. Hun er en bakkelevende tarantella, som stort sett holder seg inne i hulen sin. På kveldstid kommer hun gjerne ut fra hulen og viser seg i sine vakre farger. Da sitter hun på stokken sin, strekker litt på bena og knasker på en melorm. Dette er dyr som ikke skal håndteres, av hensyn til dem. Samt er det er dyr som ikke tar mye plass, og som ikke krever enormt mye stell. Det er veldig spennende å følge utviklingen, og de er meget vakre å se på med sine mange flotte farger.

 

 

19756679_10158932139735585_2067838108657194653_n 20216244_10159000543640585_565362836_o aaaa bbb aaaaaa sss DSC_8195 12310594_953024744778273_5276814116141167392_n aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa b (3)bb (2)fffffffffkkk (8)aa

 

 • Jeg kan tenke meg å bli hamster oppretter når jeg blir litt eldre, har du noen tips?
  Bruk god tid på å planlegge! Alt fra valg av bur til valg av avlsdyr. Begynn å spare allerede nå, for det koster mye. Spesielt i starten, ettersom man må kjøpe inn til alt i startfasen og går naturligvis i kraftig minus. Tenk grundig igjennom hvilket ansvar det er å sette liv til verden. Barn under 13 år bør vente med å avle til de blir voksne nok til å forstå hva ansvaret innebærer. Barn under 18 år bør avle i samarbeid med en voksen. Still deg også disse spørsmålene; har jeg tid? råd? plass? kunnskap? erfaring? tilgang på bil?

 

 • Er det noe research elns jeg kan gjøre nå, mens jeg venter?
  Når man avler så tar man på seg et ansvar for å sørge for at hamsterungene får den beste starten på livet som overhode mulig. Det gjelder genetisk (helse og lynne), sosialisering (temming og miljøtrening) og valg av kjøpere. Derfor kan det være lurt å følge råd fra noen erfarne hamsteroppdrettere før man velger å sette kull. Samt lese om genetikk og sette seg inn i avlsveiledninger.

 

 • Og hvordan er du sikker på at hamstrene får et godt hjem, og at du finner et hjem til alle sammen?
  Jeg er aldri i tvil om at jeg finner hjem til alle. I verste fall så får noen av ungene være her noen uker ekstra. Men det dukker alltid opp gode hjem på et eller annet tidspunkt. Man må bare være innstilt på at man må ha mulighet til å ha dem over leveringsklar dato. Jeg er heldig å bo i Oslo. Bare i Oslo er det et godt marked, men markedet strekker seg også langt utover hovedstaden. Det er lett å komme seg hit med både kollektiv og bil, og folk er villige til å reise langt. Bor man ikke sentralt til bør man kanskje påberegne seg ekstra tid for å få solgt ungene, og ikke sette veldig mange kull årlig.Én av tre henvendelser jeg får går ikke igjennom. Jeg stiller veldig strenge krav til kjøperne mine, og underveis i samtalen er det mange som faller fra. Det hender at noen nekter å bytte et alt for lite bur, eller at de har kjøpt Syrisk hamster fra dyrebutikk de siste ni månedene. Da kan jeg dessverre ikke selge hamsterunge til vedkommende. Samt har jeg ila. de siste fem årene bygget meg opp et godt nettverk. Kjøpere kommer tilbake for hamster nr. to, tre og fire. Samt har jeg fantastiske kjøpere og fôrverter som videresender nye fantastiske og dedikerte kjøpere til meg.

 

 • Har du en annen jobb enn oppdrettet?
  Først og fremst så må det nevnes at oppdrettet ikke er en jobb. Det er mye arbeid med det, ja! Men ettersom inntektene er lavere enn utgiftene, så kan det ikke regnes som noe annet enn en hobby. Jeg er utdannet faglærer i formgivningsfag, og jobber nå på aktivitetsskole. Der får jeg prøvd meg ut faglig med tredje klasse, og stortrives med det!

 

 • Hva fikk deg til å falle slik for hamstere og å bestemme deg for at dette var et dyr du ville jobbe med?
  Jeg er overbevist om at dyr kan bidra positivt på menneskers psyke. Det fikk jeg selv erfare med min første hamster, Pusekatt. Han var en langhåret silvergrey gutt som ble kjøpt i dyrebutikk da jeg var femten. Kort tid etter hadde jeg en kjempetøff periode hvor jeg slet veldig med angst. Jeg lærte fort at uansett hvor lite et dyr er, så kan man finne utrolig mye trøst i det. Det er en drivkraft i seg selv å ta vare på dyr, og det gir masse mestringsfølelse. Da Pusekatt døde etterlot han seg et kjempestort tomrom, og det var uten tvil noe som manglet. Kort tid etter bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle være uten pelsdyr igjen. Det var da vi kjøpte Hamsternes Årolilja, en langhåret cream jente, som var den første og viktigste byggestenen til Hamsterhiet oppdrett.

 

 • Hvorfor har du bare så å si ensfargede hamstere og ikke hamstere med forskjellige mønstre også?
  Jeg har avlet på flere farge- og mønstergener ila. de drøye fem årene jeg har drevet Hamsterhiet. Deriblant sortbasert, gult og viltfarget, samt med Dominant spot og Banded. Nå har jeg heller valgt å fokusere på en spesiell fargeretning. Kvantitet er ikke nødvendigvis kvalitet. Jeg vil heller snevre inn alternativene, slik at resultatet blir bra. Skal man jobbe med for eksempel Dominant spot må man velge avlsdyrene med omhu, slik at man ikke får dårlig tegnede avkom. Avkom med for mange eller for få flekker. Altså, skal man gjøre det så må man gjøre det ordentlig. Samt tror jeg det handler litt om preferanser. Jeg liker veldig godt de fargene som jeg avler på nå. Creambasert med Silvergrey, Umbrous, Cinnamon og Satin.

 

 • Hvilket kamera bruker du til å ta bilder?
  Nikon D40, D80 og D5000, med macrolinse, ekstern blitz og sportsmodus. Jeg har flere linser og annet stæsj liggende, men jeg skriver bare opp det som jeg bruker for å ta bilder av hamsterne med.

 

 • Får du noen gang dratt på ferie/tatt deg fri hjemmefra?
  Vi er så heldige å ha svigers i etasjen under, ettersom vi leier leiligheten av dem. Derfor kan vi reise bort en helg i ny og ne, og vite at dyrene blir tatt godt vare på. Svigermor er dreven hamster- og kaninpasser. Jeg er ikke spesielt glad i å fly, men tar meg gjerne noen dager på hytta enten i fjellet eller på Sørlandet. Samt har jeg tatt fire turer med danskebåten til København ila. det siste året. For to somre siden tok vi en lang campinghelg til Gekås Ullared i Sverige med en vennegjeng. Når jeg tenker meg om, så har jeg flydd til både Sapporo og Kiel. Selv om jeg ikke akkurat liker flyturen, så var det moro å få oppleve nye land og kulturer. Neste gang jeg skal tvinge meg selv i et fly så blir det for å oppleve Disney world i Orlando.

 

 • Hvilken leke/utstyr har du erfart er den mest populære blant hamstere? (Se bort i fra hjul)
  Jeg har laget hjernetrimleker av doruller, melogvann og sunne godbiter, som alle hamsterne syntes var superstas! Samt har jeg noen hengeleker egentlig beregnet for fulger i buret til Viking og Skyr, som de elsker. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd de kom til å bruke de overhode, ettersom det er ment for at fugler skal sitte på dem. De dingler og er ustabile, så jeg hadde ikke sett for meg at hamsterne syntes de var noe morsomme å leke på. Men gutta klatrer på dem, hopper over og kryper under. Utrolig moro å se! Jeg kjøpte også denne husken på ebay, som jeg tenkte de ikke kom til å bruke. Igjen ble jeg overrasket. Så det trenger med andre ord ikke koste all verden. Men har man likevel lyst til å bruke litt penger på leker kan jeg varmt anbefale en godisball, en klatreleke eller en hengekøye. Forskjellige typer tuneller er også populært hos oss, men da må man være obs på at de kan bli brukt som sovehus.

 

 • Hvor lenge kan du se for deg at du fortsetter med hamsteroppdrett? Hva kunne evt. vært grunnen for at du gir deg?
  Jeg tenker at så lenge vi bor her så kommer jeg til å fortsette i samme tempo. Men drømmen er å etterhvert å kjøpe et stort hus på landet, og jeg tenker at det i overgangen vil være naturlig med en pause. Jeg kan ikke se for meg å slutte helt, men at antall kull årlig avhenger av hvor vi bor og hvor mye som skjer på hjemmefronten. Det er mye jobb å sette kull, så det vil kreve litt planlegging og tilrettelegging om jeg skal få gjort det samtidig som en flytteprosess eller oppussing av hus. Med mindre matfar eller meg selv plutselig blir alvorlig syke, så kommer Hamsterhiet til å bestå.

 

 • Kan du beskrive hvordan en “perfekt” hamster for deg kan være? Utseende, farge, personlighet osv :)
  Jeg er utrolig svak for store hanner, med godt Satin-skinn og lang pels! En Silvercopper eller Brown eared Silversable, kanskje? En kald og mørk Silvermink Satin er heller ikke å forakte. Jeg er utrolig svak for Orion, som vi kjøpte fra DK i høst. Han er stor og robust i kroppen, tykk i pelsen og den mest bedagelige gutten jeg har vært borti. Han ligner litt på Max Smekker fra Sesam stasjon. En snill, god og stor bamse. Selvom jeg kulle ønske han var litt mer ivrig på damene, haha..

 

ooorionnOrion <3