HAMSTERHIET

 

Hannah M. Hegge
1903 Gan i Lillestrøm

 

Syrisk gullhamster siden 2010
Campbells dverghamster siden 2016

 

Registrert oppdrett i Norsk Hamsterklubb:
www.norskhamsterklubb.nohttps://www.pineclubgolf.com/best-electrical-push-carts/

 

Med hovedfokus på dyrevelferd i mitt avlsarbeid ønsker jeg å bidra til å bedre hamsterens status i Norge!

KONTAKT

 
Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp? Send meg en mail!

 

Hamsterhiet@hotmail.com

SOCIAL MEDIA

 

På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg! Blogg-delen her på nettsiden er lagt ned.

 

KLIKK HER FOR Å FØLGE HAMSTERHIET PÅ INSTAGRAM!

 

www.hamsterhiet.com
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

 

Opphavsrett
Alle bilder som blir fotografert av meg, tilhører meg. Ønsker du å låne bilder må du ta kontakt på mail slik at jeg kan sende deg et vannmerket bilde. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Hamsterhiet oppdrett

1 2 3 15

 

 

I tradisjonens tro skal jeg skrive litt om året som har vært og året som kommer. For å markere overgangen fra 2019 til 2020!

 


 

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR!

Vår julefeiring har vært fantastisk i år også! Her i hus feirer vi ikke mange høytider, men i juletiden går jeg totalt bananas! Jeg bare elsker julefeiringen!

 


 

2019
Takk for et fantastisk år

 

I år har Hamsterhiet hatt totalt 17 kull.

❤ Totalt 110 hamsterhietunger ❤

 

8 kull
(88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95)
med Syrisk gullhamster
Totalt 61 Syrisk gullhamsterunger

 

9 kull
(Ø1, Å1, A2, B2, C2, D2, E2, F2 og G2)
Campbells dverghamster
Totalt 49 Campbells dverghamsterunger

 

Hamsterhiets kull i 2019 er en stor kontrast fra 2018, hvor vi oppfostret hhv. 23 kull med Syrisk gullhamster og 13 kull med Campbells dverghamster. Det var ikke noe jeg planla så nøye, og handler mer om forskjellige tilfeldigheter. Hunner som er vanskelige å finne løpetid på, hanner som ikke helt skjønner hvordan de skal pare seg, tiden som renner ut for enkelte avlsdyr, dårlig tidspunkt for å sette kull (midt på sommeren for eksempel, da pleier jeg å ta en lang pause). Det er aldri slik at jeg planlegger å sette 5 eller 23 kull på en art ila. et år, og jeg setter meg aldri noen mål om verken store eller små mengder kull. Det blir som det blir, og jeg planlegger kull utifra hva jeg ønsker å oppnå med en paring. Det så være seg å forbedre en spesifikk linje estetisk (farge, pels, størrelse, type), eller om jeg ønsker å videreføre et spesifikt foreldrepars bedagelige lynne.

 

❤ Beholdere 2019

Fra kullene i 2019 har jeg beholdt mange fine og lovende Hamsterhiet-unger! Det er så leit å ta farvel med hamsterunger som reiser til nye hjem. Det stikker litt i hjertet hver gang jeg tar farvel.. Da er det en kjempetrøst at jeg kan sniffe litt ekstra på beholderne mine.

Syrisk gullhamster
Fra vårens kull beholdt jeg frøknene Dilla, Tulla og Elvira. Disse jentene skal på nyåret få sine siste kull og pensjoneres. Fra vårens kull satte jeg også Hamsterhiets Skyflyer ByFrostig på fôravtale. Fra høstens kull beholdt jeg frøknene Snødís, Rulla og Everina, samt herremannen Endor. Med Everina og Endor fikk jeg reddet Satin-linjen min – noe som var stor stas!

Campbells dverghamster
Fra vårens kull beholdt jeg to vakre frøkner, Åsne og Bønna, samt herremannen Bikkar. Bønna døde dessverre altfor ung, etter en akutt forstoppelse. Fra høsten og vinterens kull beholdt jeg frøknene Eyhra, Fryda og Freya, samt herremannen Draug.

 

På denne tiden for et år siden hadde jeg nylig bestemt meg for å avslutte oppdrettet på Vinterhvit dverghamster og fansymusene. En avgjørelse jeg lever veldig godt med et år senere, og ikke angrer på et sekund. Det blir lenge til jeg eventuelt starter opp igjen med disse to artene. I skrivende stund har jeg ingen planer eller ønsker om å starte opp igjen med nye avlsdyr og linjer. Jeg ser heller ikke for meg at det kommer til å skje i den nåværende femårsplanen min for Hamsterhiet. Denne avgjørelsen tok jeg til fordel for å kunne fokusere i større grad på mine to hjertearter, Syrisk gullhamster og Campbells dverghamster. Jeg kuttet noen få linjer på sistnevnte arter også (Albino og Beige hos Campbells og Blue/Diluted hos Gullhamster), slik at jeg lettere kan forbedre de linjene jeg sitter igjen med nå.

Dette året har dermed gått til å ta vare på en hel haug med pensjonister, og i skrivende stund sitter vi igjen med fire Vinterhvite dverghamstere og fem mus, itillegg til både aktive og pensjonerte dyr av de to artene jeg fortsatt aktivt avler på. Pensjonistene er gamle og slitne, men til tross for dette så er de godt hold og humør. Samt er det ingen som er syke og krever noe ekstra oppfølging akkurat nå – selvom dette fort kan endre seg. Dagene og ukene i dette året har båret preg av en del pensjoniststell; sjekke flere ganger daglig, følge opp enkelte hos veterinær og ikke minst; ta farvel når deres tid var inne.

 

Hvil i fred

Noen uker og dager har vært preget av mye sykdom og død. Dette er fryktelig trist og det oppleves som tunge dager som krever mye av meg følelsesmessig. Dette er definitivt baksiden av medaljen.

Syrisk gullhamster. Campbells dverghamster. Vinterhvit dverghamster. Fansymus.
Bianca, Krulla, Osius, Estaban, Rota, Drops, Ovira, Ruska, Zoey, Bluebird, Snøfrid, Bluemoon. Ludvig, Hvergelmir.
Bo, Nanna, Magnor, Bella, Elly, Jaja, Hufsa, Falk, Marna, Leira, Bønna, Tottys, Ferina, Farris, Ranja.
Fluddis, Bark, Ember, Is, Frost.
Eywa, Pandora, Glede, Mysteria, Eytukan, Vilje, Neytiri.

 

 

Det koster litt å holde linjer gående, og det er uunngåelig å importere nytt blod. Dette året har jeg nok en gang vært så heldig å få kjøpe avlsdyr av andre flinke oppdrettere. Jeg føler meg så beæret over at de stoler på meg med de fine hamsterne sine, og jeg gleder meg stort til å se hva 2019-importene vil bidra med til linjene mine i 2020.

❤ Velkommen til Hamsterhiet

Mapilamis (SE) Doktor Ernst, Cream Longhaired.
Cantata’s (SE) Space Sparkles, Caramel Shorthaired.
BBeauty’s (NL) Beamer, Silvergrey Shorthaired.
BBeauty’s (NL) Electro “Tro”, Cinnamon Satin Shorthaired.
Eevee’s (NL) Ragarokk, Cream Longhaired.
Mapilamis (SE) Sky, SilvergreyLonghaired.
Mapilamis (SE) Teriala, IvoryLonghaired.
Frozen (SE) Kameryn ENG “Errys”, Agouti.
Frozen (SE) Gem, Agouti Platinum.
Frozen (SE) Falax “Blåfrost”, Blue Platinum.
Frozen (SE) Emar, Opal.
Frozen (SE) Hebo Grey, Grey.
Silverlown’s (FR) Kitsune, Agouti Satin.
Frozen (SE) Falany “Nya”, Black Satin.

 

 

❤ 2020

Jeg er så grådig spent på hva de nyeste beholderne og importene mine vil by på i året som kommer! Da tenker jeg naturligvis ikke utelukkende på kull og hamsterunger, men også hvordan de utvikler seg i lynne og eksteriør, samt hvilke personligheter de har.

Etter et år med bare langhårede kull i Gullhamster-avdelingen skal det bli spennende med litt korthåret nå. Tre av de nyeste import-hannene mine er nemlig korthårede! To av de har sjanse for å bære på genet for langhåret, og en av de gjør definitivt ikke det. Tanken er å på sikt avle slik at linjene blir utelukkende langhårede igjen, men det er ikke meg imot å ha noen kull med korthårede unger imellomtiden. Fargefokuset blir det samme; Cream med og uten Silver, Umbrous, Brown eared, Roan og Satin. Samt blir en del viltbaserte farger også; Golden, Silvergrey, Cinnamon, Rust.

I Campbells-avdelingen vil jeg holde fokus på Satin. Jeg har en del import-hanner som ikke bærer på genet for Satin, så  jeg regner med at det blir noen kull og ledd som blir non-satin, men bærere. Det er helt ålreit egentlig, for det gir meg mulighet til å velge de fineste bærer-ungene til det leddet der det faktisk dukker opp Satin. Også er det jo veldig fint med variasjon! Hovedsakelig avler jeg mot sortøyde farger (Agouti, Opal, Sandy, Lilac fawn, med og uten Satin, Wavy og Platinum), men rødøyde farger vil også dukke opp. Ikke fordi jeg ikke liker rødøyde farger – for jeg elsker dem! Men det er veldig kjedelig å sitte med hamsterunger lenge over leveringsklar dato, fordi kjøpere ikke klarer å la være å dømme de rødøyde ungene på utseende.

Jeg vet allerede nå at jeg kommer til å søke fôrverter til hanner fra vårens kull. En fôravtale vil si at hamsteren er i eie av fôrvert, men oppdretter har avlsrettigheter. Som takk for samarbeidet får fôrvert gratis feriepass her i Hiet.

Kunne du tenke deg å være fôrvert for en Hamsterhiet-hamster?
Les mer om fôravtalen her!

 

God jul og godt nytt år ønskes til deg fra alle oss i

I tradisjonens tro skal jeg skrive litt om året som har vært og året som kommer. For å markere overgangen fra 2018 til 2019!

Vår julefeiring har vært riktig så spesiell i år. Det er første gang vi har feiret jul i nytt hus, og det er første gang vi har arrangert julefeiringen. Julestemningen har vært på topp og julemagien har vært helt upåklagelig. Samtidig har vi fått kjenne på hvor stressende det kan være å skulle være vert og vertinne i eget hus, med alt det som det innebærer. Moro, spennende, stressende og meget travelt.

 


 

2018
Takk for et fantastisk år

I år har Hamsterhiet hatt 23 kull med syrisk gullhamster, 13 kull med campbells dverghamster, 6 kull med vinterhvit dverghamster og 8 kull med mus.

 

Det største kullet med syrisk gullhamster var på tolv unger, det minste kullet bestod kun av to unger, totalt 160 hamsterunger.

 

Det største kullet med campbells dverghamster var på seks unger, det minste kullet bestod av én enkelt unge, totalt 58 hamsterunger.

 

Det største kullet med vinterhvit dverghamster var på hele syv hamsterunger, og det minste kullet bestod av to unger, totalt 28 hamsterunger.

 

Det største kullet med musunger var på elleve unger, og det minste kullet bestod av én enkelt unge. Lille musefrøkna i dette kullet manglet halve halen sin, men var dobbelt så stor som jevnaldrende musunger. En skikkelig plugg!

 

November 2017 tok vi over det nye huset vårt på Gan, men det var ikke før i Juni at hamsterrommet i kjelleren stod klart og vi kunne flytte inn. Da gikk hamsterne fra å dele 9kvd med våre to frittgående innekaniner til å få 16kvd helt for seg selv. Kaninene fikk mellomgangen man ankommer før hamsterrommet i kjelleren, og 9kvd helt for seg selv. Alle firbente i kjelleren storkoser seg der nede, og bikkjene storkoser seg i resten av huset og i den digre hagen!

 

I April reiste jeg for første gang til ExoKnaag i Nederland. Med meg hadde jeg Marita v. Furryhamsters og en haug hamstere som skulle flytte utenlands. Vi stakk innom en diger dyrebutikk i Kiel, vi sov på fansy hotell og hadde koselig svensk reiseselskap nesten hele turen. Jeg kom hjem igjen med masse snasent dyreutstyr og selvsagt flere nye dyr. Mus, Campbells, syriske gullhamstere og en nydelig angora-chinchilla. Det er en tur jeg sent vil glemme og jeg gleder meg allerede til neste gang!

 


 

2019
året som kommer

Noen år setter jeg mange kull, og andre år blir det færre. 2018 har vært et helt sinnsykt travelt år, hvor kullene har kommet slag i slag. Det har vært gøy, lærerikt og til tider mye jobb. 2019 blir ikke et slikt år. Mange av mine kjøpere har belaget seg på at det kommer nye kull her rett rundt hjørnet, planlagt utifra dette og går nå på en smell. Spesielt kjøpere som skal gå til anskaffelse av vinterhvit dvergamster. Jeg har skrevet det før og jeg skriver det igjen: de ungene jeg har ledig for salg nå er de ungene jeg har ledig for salg frem til senvinter og vår 2019.

Klikk HER for å se til-salgs-mappen.
Den oppdateres fortløpende!

I 2019 kommer jeg til å ha hovedfokus på syriske gullhamstere, samt ha noen linjer med campbells.
Mus og vinterhvite dverghamstere utgår dessverre helt, og dette skjer omgående.

Det å avle vinterhvite har vært veldig koselig. Det er en koselig art, men ikke en superspennende art. Hverken genetisk eller atferdsmessig. Jeg ser lite til mine WW i buret og må daglig dukke inn for å se til at de lever og for å nærmest tvinge de ut i løpegård. Samt har de vært kjempevanskelige å avle på, med lang paringstid og små kull. Selv om etterspørselen på denne arten har vært god, så føler jeg ikke samme lidenskap for denne arten som jeg gjør for campbells og syrisk.

Å avle mus har vært moro fra ende til annen! Så mange spennende farger, hårlag og mønstre. Så mange morsomme, sprudlende og livlige personligheter. Dette er en dyreart jeg rett og slett digger! Men dessverre har det seg slik at det er utrolig få kjæledyrseiere som har fått opp øynene for dem. Jeg har prøvd med mitt museoppdrett å vise hvor kule disse dyrene er, men uten hell. Musemiljøet i Norge og Skandinavia er uhorvelig lite. Derfor har jeg valgt å gi meg kun et drøyt halvt år siden jeg startet.

Hvilke to arter jeg skulle kutte helt ut var ikke åpenbart i begynnelsen. Nå som valget er tatt er jeg trygg på at det er det riktige. Jeg makter ikke å opprettholde linjer på så mange forskjellige arter. Vi er så få oppdrettere i Norge og for å unngå å måtte importere hvert kvartal må jeg ha ganske mange avlsdyr her hjemme for å unngå linjekryssing. Det koster meg for mye tid, energi og penger å holde liv i oppdrettet i den skalaen jeg har holdt på i 2018, at jeg ikke ønsker å fortsette slik i 2019. Jeg håper at ved å snu hovedfokuset mitt på kun to arter at det vil føles mer overkommelig.

De siste to-tre årene har jeg nok følt et visst ansvar å opprettholde spesielt dverghamsterartene slik at foreningen, Norsk Hamsterklubb, kan vise til å ha alle artene presentert innenlands. Samtidig som jeg har syntes at det er kjempemoro, så har dverghamsteravlen også blitt drevet av en ansvarsfølelse. Nå har vi omsider fått en til registrert oppdretter på Campbells og Vinterhvite, så da føler jeg ikke samme behovet for å ha like mange linjer på disse artene som tidligere.

Jeg planlegger IKKE flere kull med Vinterhvit dverghamster.

Jeg har skrevet det lenge og ved flere anledninger at jeg skal slutte med vinterhvite på ubestemt tid. Det er ikke snakk om et par uker eller måneder, men mest sannsynlig er det snakk om flere år.

I helgen reiste Ara til sitt nye pensjonisthjem og Henna reiste til sitt foralltidhjem som den siste ledige ungen jeg hadde for salg. Bark har jeg, etter å ha søkt etter et pensjonisthjem til han kjempelenge, slettet fra annonsen og til-tilsalgs-mappen. Han blir et år neste mnd, og har da nådd maxalder for hva jeg synes er ok for omplassering av eldre dverghamstere.

Den eneste som avler rene WW i Norge nå er Ulricke v. HamsterGlede i Bergen. Jeg vet ikke hvordan avlsplanene hennes med WW ser ut, men jeg vet at hun ikke har mer enn ett avlspar hjemme hos seg og at WW ikke er hovedfokuset hennes. Er det kun WW som er av interesse for deg så er altså Ulricke den du må snakke med.

Alternativt er det ogdå mange flinke oppdrettere i nabolandene.

Jeg kommer fortsatt til å avle på Campbells dverghamster.

 

For både de som vurderer anskaffelse av hamster..
og for de som allerede har fått hamsteren i hus!

Jeg bruker mye tid på å svare på de samme tingene, både ved veiledning under levering og i etterkant på mail. Derfor har jeg nå samlet de aller mest spurte spørsmålene på ett og samme sted, i håp om at du lettere finner svar på det du lurer på!

Skrevet av Hannah M. Hegge v. Hamsterhiet, basert på egne erfaringer og preferanser, samt NHK’s retningslinjer. Oppdateres fortløpende. Mangler det noen spørsmål? Send meg de til hamsterhiet@hotmail.com!

 


 

Hva er forventet levetid?

 • Syrisk gullhamster: Jeg pleier å si at alt over 2 år er bonustid, i gjennomsnitt 2-3 år.
 • Campbells dverghamster: Alt over 1,5 år er bonustid, i gjennomsnitt 1,5-2,5 år.

 

Er de nattdyr?

Nei, hamstere er skumringsdyr og mest våkne ved soloppgang og solnedgang. Hovedsakelig er de ikke våkne natten igjennom, ei heller på dagtid. Unntak finnes naturligvis, men du skal ikke kjøpe en hamster i håp om at akkurat denne er unntaket fra regelen.
Campbells er den arten som noen ganger kan våkne på dagtid. De har ganske høyt driv, på godt og vondt, og lærer seg fort at mennesker er nøkkelen for å få komme ut av buret og våkner når de hører folk.
Hamstere er også sesongdyr. De er mye mer og lenger aktive på sommerhalvåret, og endrer våkentiden sin ofte med dagslyset. På sommeren kan de våkne kl. 17 og vinteren kan det godt hende man ikke ser snurten av de før etter midnatt.

 

Kan jeg vekke hamsteren min?

Jeg har ikke for vane å anbefale kjøperne mine å vekke hamsteren. Er det helt nødvendig, så tar de ikke skade av det en  gang innimellom. For eksempel ved nødvendig håndtering som medisinering, kloklipp, veterinærbesøk eller burvask. Ved vekking av hamsteren er det viktig å trå varsomt. Krafse litt i underlaget eller legge inn godluktende mat i buret.

 

Kan jeg snu døgnet dens?

Nei, dette er ikke noe du skal prøve på. Jeg vet at noen har lykkes med dette; å forvirre hamsteren ved å endre tilgangen på dagslys. Dette synes jeg er undøvendig stress å påføre en hamster, som i verste fall kan resultere i nedsatt livskvalitet. At hamstere kan sove lenge og mer ila. vinterhalvåret er en faktor du må ta hensyn til før du anskaffer deg hamster. Derfor pleier jeg alltid å si at hamstere er familiedyr, og ikke dyr som ene og alene skal være til glede for barn. Hvis barna har lagt seg før hamsteren rekker å våkne må det ikke være noen belastning for foreldrene å trå til med hamsterkos og stell.

 

Kan jeg reise bort en helg?

Hamsteren din klarer seg fra fredag til søndag med kun tilsyn av for eksempel en nabo eller bestemor. Små dyr har kort sykeforløp og mye kan skje på 24t dersom den skulle være så uheldig å bli syk. Sørg derfor alltid for at hamsteren har tilsyn når du selv er bortreist, og legg igjen all nødvendig veterinærinformasjon til dyrepasseren itilfellet bjørnefelle. Om den har et stort nok bur som er godt utstyrt så trenger den ikke lang utetid og avanserte porsjoner med ferskmat. Men noen må se til at allmenntilstanden er bra og at praktiske ting (vannflasken fungerer, hamsteren ikke har rømt, lufte ut av rommet) er i orden.

 

Kan jeg ta med hamsteren på hytta?

Dette er en vurderingssak. Alder, helse og hvorvidt hamsteren er miljøtrygg burde være noen faktorer å vurdere, samt hvor lenge det er snakk om og type reisevei til hytta. En sprek og frisk hamster, som er helt trygg på dere, kan godt være med på hytta. Er det snakk om en uke, lang eller vanskelig reisevei, så spørs det om det er best å la den være hjemme med kun tilsyn. Kjører dere bil og skal være på hytta i 2+ uker, så kan det være like greit å ta den med. På hytta kan dere ha et mindre feriebur, for eksempel en samla-kasse (65l syrisk gullhamster, 45l dverghamster) fra IKEA. Av erfaring så pleier hyttetilværelsen å være stille og rolig, og hamsteren får ofte mer oppmerksomhet og lenger utetid som veier opp for noe mindre burplass. Det beste er naturligvis om dere har mulighet til å pakke hele buret med dere i bilen, slik at hamsteren får sitt kjente miljø med seg på ferie.

 

Hvordan transporterer jeg hamsteren min?

I et reisebur eller en plastboks. Det viktigste er at den er romslig og godt ventilert. Hamsteren skal ha tilgang på vann (gjerne agurk) og mat, og reiseburet skal kun være utstyrt med strø og masse redemateriale. Unngå sovehus og matskål i reiseburet, for vi vil ikke at hamsteren skal ha noe å slå hodet eller ryggen på dersom bilen, toget eller flyet møter en bump. Sett reiseburet et stødig sted på gulv eller i et sete med sikkerhetsbelte. La hamsteren få mest mulig fred og ro under turen, og se forsiktig til den ca. annenhver time. Ofte blir de slitne av mye lyder og bevegelser og responderer med å sove seg igjennom hele turen. Ikke ta den opp underveis, med mindre den viser tegn på sykdom.

 

Kan de bo i par eller grupper?

 • Syrisk gullhamster:
  er en art som aldri skal holdes i par eller grupper. De er solitære og begynner å sloss med kullsøknene mellom 6 og 10 uker i alder. I naturen møtes de 15-60min for paring, og dette er det eneste unntaket. Møtes to syriske gullhamstere av samme kjønn, eller motsatt kjønn men at hunnen ikke har løpetid, så vil de sloss til døden eller til den ene er smart nok og rask nok til å flykte.
 • Campbells dverghamster:
  Noen ganger kan campbells bo sammen i par eller små grupper av samme kjønn. Jeg selger de ikke i par om man ikke har mulighet til å ha to store bur dersom det skulle skjære seg. Hvis det skulle skjære seg så er det helt uaktuelt at omplassering skal være et tema grunnet plassmangel.

 

Er ungene fra Hamsterhiet tamme?

Jeg håndterer ungene daglig fra dag 12, alle artene jeg avler på. Samt miljøpreger jeg de så godt jeg kan (forskjellig typer; underlag, huslyder, lukter, mat, løpegård, håndtering). Ingen av hamsterungene får reise før jeg synes at de er klare for det. Samtidig kan jeg dessverre ikke garantere for hvordan de forskjellige ungene takler miljøskifter. Ofte bruker de også litt tid på å tilvenne seg nye menneskehender. Det er ganske typisk at ved levering så sitter hamsterungene nydelig og pent i fanget mitt, og med det samme de blir satt i ukjente hender så blir kroppsspråket veldig uforutsigbart. Det tar litt tid å bli kjent, noen bruker et døgn andre bruker en ukes tid. Det er en tilvenningssak for både eier og hamster, som heldigvis pleier å gå relativt fort og smertefritt for begge parter.

 

Kan vi komme på besøk?

Jeg tar ikke imot uforpliktende besøk, dessverre. Jeg skulle ønske jeg hadde kapasitet til det, for jeg synes det er supergøy å ha hamsterinteresserte folk på besøk. Men jeg kan dessverre ikke gjøre unntak, da det spiser for mye av tiden min med hamsterne.

 

Når er hamsterungene leveringsklare?

Ifølge Mattilsynet skal hamsterunger være minst fem uker gamle ved flytt. Dette er den alderen jeg tar utgangspunkt i når jeg setter leveringsklar dato, men ofte(!) utsetter jeg leveringsklar dato en uke om jeg føler for det. Jeg kan være litt hønemor når det gjelder hamsterungene, og føler det er bedre å vente en uke for mye enn å sende de fra meg for tidlig. Det kan komme av flere grunner; mental utvikling og teming, vekt og størrelse, søskendynamikk – for å nevne noe.

 

Må den hete stamtavlenavnet etter flytt?

Nei, selvsagt ikke! Jeg må registrere hamsterungene med navn i NHKs stambok, og da blir det ofte lange, forvirrende og/eller merkelige navn. Hos de syriske går jeg etter vilkårlige temaet og velger alt fra latinske navn på norske vekster, til navn som finnes i de forskjellige avdelingene på IKEA. Dverghamsterne får navn etter alfabetet. Stamtavlenavnet kan dessverre ikke endres, men hva du velger å kalle hamsteren din etter flytt og til hverdags er helt opp til deg. Det er veldig få som velger å beholde stamtavlenavnet som hamsterens kjælenavn.

 

Den skal ha en uke i fred og ro før vi kan håndtere den, sant?

Nei! Dette er veldig viktig med hamstere fra dyrebutikk, men mindre viktig når det gjelder hamstere fra privat oppdretter. Hamstere fra dyrebutikk kommer ofte fra masseoppdrettere eller også kjent som smådyrfabrikker. De har ikke blitt mye håndtert eller miljøpreget, og avlen har ikke vært selektiv mtp. helse og lynne. De har større sjanse for å ha med seg smittsomme sykdommer eller utvikle stress-sykdommer. Derfor vil en hamster fra dyrebutikk ha behov for mer ro og forsiktig tilnærming i et sånt drastisk miljøskifte.
Hamsterunger fra meg skal få et døgn i fred og ro. Du kan gjerne snakke med den og gi den godbiter. Står den på to og vil ut kan du gjerne tilby den armen din som klatrestativ ut av buret. Vil den ut samme kvelden du har hentet den hjem, så kan den selvsagt få lov til det! Det første døgnet skal alt foregå på dens premisser, og du skal ikke begynne å pushe den før det har gått 24t. Du skal heller ikke vente for lenge med å håndtere den. Hamsterungene er vandt med å bli løftet på, i og utenfor buret, herfra. Det er bare fint om dere viderefører dette i dens nye hjem. Husk alltid å ha tålmodige og stødige hender.
Synes du det er skummelt eller vanskelig å løfte den ut av buret kan du for eksempel bruke en heis (kopp, skål, krukke, tunell). Fisk den oppi, dekk til åpningen med den ene hånden og løft ut med den andre. Vær obs på at dette kun er for å få hamsteren ut av buret. Den må få mulighet til å være i menneskehender daglig, og denne metoden skal ikke være en erstatning for håndtering men kun et alternativ for usikre hamsterunger eller usikre hamstereiere for å få hamsteren ut av buret på en trygg og forsvarlig måte.

 

Løpehjul til hamsterunger?

Hamsterungen skal ikke ha løpehjul i buret før den er mellom 4 og 6mnd gammel. Den må være helt trygg på dere, og dere må være helt trygg på den. Den kan gjerne få løpe alt fra ½ til 4t i løpehjul i en løpegård hver kveld, men den skal ikke ha fri tilgang på hjulet i buret. Hamstere, unger spesielt, lar seg lett stresse opp ved miljøskifter og da bygger kroppen opp mye adrenalin. Om den får fri tilgang til løpehjul kan den bruke det som en «escape route», som er med på helle bensin på adrenalin-bålet. For mye belastning på en fortvoksende kropp er heller ikke for bra og hamstere vet dessverre ikke sitt eget beste eller når de burde stoppe.

 

Løpeball?

Personlig synes jeg at det er vanskelig å se om hamsteren faktisk liker å løpe i ball, eller om den løper rundt fordi den er stresset. De får ikke brukt alle sansene sine i en løpeball og bruken av en slik vil kun være godt for mosjonering. Utetid skal ikke bare være for fysisk aktivitet, men også stimulere de mentalt ved å oppleve nye gjenstander og steder. Til dette trenger de syn, værhår og hørsel, samt er de avhengige av å kunne bevege seg fritt. Velger du å bruke en løpeball er det viktig at det ikke går på bekostning av annen utetid. 10-15min 2-3gg i uken burde holde, forutsatt at hamsteren får 20-30min med fri utforskning itillegg.

 

Spøkelsesperiode?

Hamstere er lettstressede dyr og unge hamstere er mer utsatt for å oppleve «spøkelsesperioder». Disse periodene kan vare alt fra 2 til 8 dager og kan minne litt om spøkelsesperioder som noen hundevalper opplever. Da blir hamsterungen plutselig redd for ting den ikke en gang lot merke til dagen før, de kan skjelve, legge seg på rygg, skvetter lett og spiller død. Jeg pleier å anbefale kjøperne mine å fortsette håndteringen som vanlig, men med litt ekstra varsomhet og stabilitet i hendene. Det er ekstra viktig at dere igjennom slike perioder har stødige hender! Har du uerfarne og noe usikre barn så kan det være lurt at de får vente med håndteringen til spøkelsesperioden er over, slik at hamsterungen ikke forbinder barnas håndtering med vond usikkerhet. Hamsterungen må få komme ut hver dag, også i disse periodene.

 

Skriker i søvne?

Det er ikke uvanlig at hamstere drømmer, og spesielt hamsterunger i miljøskiftet kan drømme intenst og skrike under søvnen. La den i så fall være i fred og få våkne av seg selv.

 

Hann eller hunn?

Dette finnes det ikke noe godt svar på. Mange kjøpere virker overbevist om at det ene kjønnet er roligere enn det andre, og de er ikke alltid enig med hverandre om hvilket kjønn som er “best”. Min generelle oppfatning er at det har mye å gjøre med linjer, samt miljøpreging både i tiden hos oppdretter og i sitt nye hjem.

 • Syrisk gullhamster:
  Hanner er smalere og slankere i kroppsformen. Jeg synes generelt hanner har litt høyere driv og eventyrlyst. De er mindre interessert i mat, og derfor også mindre mottakelige for godbitbestikkelser. De er ganske enkle sammensatt og motiveres i all hovedsak av å få komme ut av buret for å utforske. Hunner er tyngre og bredere i kroppen, og generelt mer matorienterte. De kan ha mindre behov for utforskning, men er heldigvis mer mottakelige for smisk i form av godbiter. Hunner kan ha mindre driv (aktivitetsbehov og eventyrlyst). Jeg har derimot hatt hanner som har vært verdens største puddinger, og hunner som har vært de verste duracell’ene. Ingen regler uten unntak. Langhårete hanner får lange slør langs siden av kroppen. Langhårete hunner får jevnt over fluffy pels, ca. dobbelt så lang som en korthåret hamster, og kanskje noen lenger tuster i rumpa.
 • Campbells:
  Hanner kan være noe slankere i kroppsformen. Hunner har mer tendenser til å utvikle territoriell atferd, og knytter seg i større grad til sitt hus og hjem. Hanner går ofte bedre sammen i par eller små grupper enn det hunner gjør.

 

Selger du bur og utstyr, eller lager på bestilling?

Nei, dessverre. Dette må dere stå for selv. Jeg har skrevet et innlegg om hvordan man mekker bur her:
www.hamsterhiet.com/?p=12760

 

Toalett eller badesand?

Hamstere bruker sand til å rense pelsen sin fri fra oljer. Samtidig bruker de samme sanden til å tisse i. At hamsteren ikke skiller på dosand og badesand forvirrer mange kjøpere, noe jeg godt kan forstå. Du kan velge å ha én do og ett sandbad, men da kan det være vanskelig å få hamsteren til å tisse bare ett av stedene og det er aldri noen garanti for at den velger doen som tisseplass og sandbadet som stelleplass. Det beste er å ha én do som funker til begge deler og da er det viktig å velge riktig type sand til å ha i doen. En god dosand tar lukt og fukt, og en god badesand støver nok (men ikke for mye!). Chinchillasand og sandkassesand gir pelsen et godt bad, men tar null fukt og begynner å lukte etter bare noen dager. Kattesand, slik av hvite krystallperler, tar all lukt og fukt men er ikke duganes som badesand. Finn en kattesand som ikke klumper! Feks. CatSan, eller andre typer av andre merker som ligner.

 

Hamsteren min bæsjer ikke i doen!

Nei, det er litt mye å forvente dessverre. De bæsjer når de må, der de er. Det er ikke farlig, bæsjen tørker fort og blir hard. Det viktigste er at hamsteren tisser i doen, siden det er der all fukten ligger og skaper bakterievekst. Husk å skifte doen ukentlig!

 

Hvilke grønnsaker kan jeg gi hamsteren min?

Det er ikke noe jeg kan skrive som er bedre beskrevet enn det som står her:
www.norskhamsterklubb.no/laererikt/kosthold/

 

Hva er det min hamsterunge liker best av mat?

Det kan jeg dessverre ikke svare på. Når hamsterungene er hos meg så deler de bur med kullsøsknene sine, og da er det konstant krangling om maten. Selvom de har blitt servert mer enn nok ferskmat så vil de alltid ha den biten bror eller søster knasker på. Hva akkurat din hamster liker best å spise må dere finne ut av sammen, og det er en super måte å bli bedre kjent på! På generell basis så pleier de å foretrekke solsikkefrø, babymat, kokt egg, brokkoli og grønne salater (grønnkål, grønne deler av salat og spinat). Agurk og gulrot er noe av det kjedeligste de vet om.

 

Nå har den lille, morsomme og vakre vikingen min tatt turen over regnburebroen.

Mapilamis Cooper “Viking” har levd opp til navnet sitt. Hver dag har vært et eventyr for denne lille vikingen. Han har vært uredd, viljesterk og lysten på livet. Alle som har møtt han har falt pladask for hans vennlige, robuste og fantastiske vesen. Så mye personlighet i en så liten kropp! For Viking var en kar liten av vekst. Kort i kroppen, og akkurat innenfor minstekravet for avl med sine 130g. Men han har vært beviset på at gode ting kommer i små forpakninger!

Viking skulle blitt to år i August, men jeg rakk tidlig å forberede meg på at vi ikke fikk feire toårsdagen hans. Han ble tidlig gammel. Tegnene kom smygende på over flere uker. Han ble tynnere, mindre aktiv, og slet med demodex (hårsekkmidd, forekommer ofte hos eldre hamstere). Det var noen fine måneder vi fikk på slutten, og jeg er så takknemlig! Å vite at han snart ikke er mer og få muligheten til å kose han hver kveld er et privilegium jeg har skjønt at man ikke skal ta for gitt. Jeg har fått muligheten til å kose på ham hver kveld, takke for alt og ta farvel.

Jeg har en regel på at så lenge pensjonistene mine klarer å gå til og fra matskål, vannflaske og do, og så lenge de spiser godt, så skal de få leve. Selvom de tydelig er gamle og skrantne. Viking var en sånn gamlis som kom med en gang han hørte meg, selvom han bruke litt ekstra tid og energi på det. Han spiste og hamstret med stor iver, til tross for at den lille kroppen var sliten. Nå fulgte jeg han tett daglig de siste månedene, itilfellet formen hans skulle endre seg drastisk. Jeg var forberedt på å ta en hastetur til veterinær for å la han slippe, om jeg anså det som nødvendig. Heldigvis så slapp vi det. Tanken på å stresse han med en tur til veterinæren fikk det til å knyte seg i magen på meg. Viking sovnet stille inn i sovehuset sitt fredag 16. Juni. Han så veldig fredlig og tilfreds ut.

Viking fikk tre kull hos oss. Kull 43, 44 og 46, totalt 33 hamsterunger. Her har han også fått barnebarn, oldebarn og snart tippoldebarn. Fra ham har vi i oppdrettet datteren Hegra, sønnene Trym og Glør, samt barnebarna Snøspurv og Fjellerke.

Tusen takk for alle de fine stundene Vikingen min!
Du har gjort dagene både spennende og morsomme.
Du har gitt oss glede og underholdning.
Det blir vanvittig tomt her uten deg, og vi savner deg allerede.

Sov godt og drøm søtt.

Bilderesultat for hamsterhiet viking
<3

 

I utgangspunktet har jeg helt sluttet å annonsere her på bloggen når jeg har importert nye avlsdyr. Jeg har helt gått over til å gjøre det på facebook, og heller fokusere på kulloppdateringer her på hjemmesiden. Men nå som vi har fått inn en stor import følte jeg for å skrive litt likevel.

 

Cricetos Big Mama “Yvse”
bbCampbells dverghamster, hunn, Opal, Danmark.

Yvse ble født på lillejulaften og kom til oss i Januar. Hun er en yndig og søt liten frøken, som ikke minner om noen av de campbells som jeg har fra før av. Hun er litt mildere sammensatt og har meget tydelige feminine trekk.

Yvse nærmer seg paringsklar alder, og det er planlagt at hun snart skal få gå på date. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvem av gutta som skal få bli den heldige, så det får bli en overraskelse.

 

 

Eyos Widowmaker “Frøya”
a (6)Syrisk gullhamster, hunn, Sable LH, Sverige.

Frøya er en skikkelig atypisk svenske jeg tok tog i 26 timer for å hente. Hun har vært helt trygg fra første stund, og har vist seg å være ei frøken med masse futt og viljestyrke. Hun har litt pippi-langstrømpe-fakter, og er minst like sjarmerende!

Frøya nærmer seg også paringsklar alder og det er tenkt at hun skal få sitt første kull allerede før sommerferien. Jeg har ikke enda bestemt meg for hanne, så dette får også bli en overraskelse.

 

 

 

Tirsdag fikk vi hjem en liten haug til med importer. De har kommet langveisfra alle seks og jeg er helt forbløffet over at de har taklet reisen så godt som de har gjort. Med god hjelp fra andre oppdrettere i hele Europa har de kommet seg helskinnet fra England, Nederland, Finnland og Frakrike, og helt til lille Norge. Helt utrolig! De hadde litt mark i beina alle sammen da de kom hjem. Det var veldig godt å strekke på bena og utforske sine nye bur.

* Jeg har ikke fått stamtavlenavn på alle hamsterne enda, så noen er foreløpig navnløse.

 

Hamstery Doux Amour Edward “Evar”
Syrisk gullhamster, hann, Golden LH, Nederland.aaaaaa

Evar er drøye to måneder gammel og veier allerede 217g! Han blir nok en robust kar. Hittil virker han som en mild type, som er vanvittig snill og tålmodig. Hjertet mitt har nok smeltet litt for ham, må jeg innrømme.

 

 

 

 

Le Terrier De Sheldon Breizh “Breik”
aSyrisk gullhamster, hann, Golden LH, Frankrike.

Breik er en voksen gutt som har fått et kull hos sin tidligere eier. Han fyller et år i Juni, så vi får ha han en god stund til – heldigvis! Han er søt og snill, og selvom pelsen hans ikke er så veldig lang eller tykk så er han en liten god teddybjørn likevel! Snill type, som slo seg fort til ro hos oss.

 

 

 

 

Lilliputs ?
aaaaaaaSyrisk gullhamster, hunn, Sable Roan KH, England.

Det er veldig rart å ha korthåret igjen, men samtidig moro! Denne frøkna bærer heldigvis på genet for langhåret, så det bør ikke bli noe problem å fortsette avlen på det som er hovedfokuset her i Hamsterhiet. Det blir moro å jobbe skikkelig med Roan, og jeg gleder meg til å se hvordan ungene hennes blir. Hun har iallefall veldig god roan-avtegning, og jeg håper at ungene hennes også vil få det.

Hittil virker hun som en eventyrlysten og frempå jente, som samtidig er en rotekopp uten like! Jeg rydder i buret hennes flere ganger for dagen, og hun raserer det igjen kun få minutter senere.. Skikkelig bestemt og vet hvordan hun vil ha det.

 

 

Brambleberries Bram “Brama”
aaaaSyrisk gullhamster, hunn, Golden Satin LH, England.

Brama er en liten trollunge uten like! Samt har hun litt diva-nykker. Når vi blir venner tror jeg vi blir skikkelig gode venner. Vi er nemlig litt like, Brama og jeg. Men sånt er jo ikke gjort på en snau uke! Hun har et yndig ansikt og nydelig hode. Samt har hun meget bra satin, som jeg jo er så svak for!

 

 

 

 

Philippo’s ?
aaaaaaaaaaaaaaSyrisk gullhamster, hunn, Mink KH, Nederland.

Det er veldig rart å ha korthåret igjen, men samtidig moro! Denne frøkna bærer heldigvis også på genet for langhåret, så det bør ikke bli noe problem å fortsette avlen på det som er hovedfokuset.

Jeg var utrolig heldig med denne lille damen! Så mild og snill, tålmodig og medgjørlig. Samt er hun bare rålekker typemessig. Hode, kropp og pels; alt sitter som det skal!

 

 

Picus’ ?
aaaaaaaaaaaaaaaSyrisk gullhamster, hunn, Golden LH, Finnland.

Min aller første, og eneste, finne noen sinne! Denne frøkna er bare så robust og vakker, utenpå og inni.

 

 

 

 

 

Det skal bli moro å bli ordentlig kjent med dem, alle seks! Det vil komme flere bilderas av dem etterhvert. Jeg kan allerede nå avsløre at det kommer flere importer om ikke lenge. Så følg med på facebook-siden vår!

aa aaa aaaaa aaaaaaaa aaaaaaaaa aaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaa copy aa (5) aa (7) aaaaaaa aaaaaaaaaaac (2) cc (2) cccc ccccc

1 2 3 15