Hamsterhiet.com

 

Image and video hosting by TinyPic

Hei og velkommen til Hamsterhiets hjemmeside!
 
Hamsterhiet har vært et aktivt oppdrett av hamster siden 2010, og ble godkjent oppdrett hos NHF i desember 2010. Våren 2016 fikk jeg, sammen med en gjeng dedikerte oppdrettere, muligheten å stifte en ny forening; Norsk Hamsterklubb. Der sitter jeg i styret, i avlsrådet og har oppdrettet registrert på Syrisk gullhamster, Campbells og Vinterhvit dverghamster.
 
Jeg har hovedfokus på dyrevelferd og ønsker med mitt arbeid å bedre hamsterens status i Norge.
 
Hjemmesiden oppdateres fortløpende, og all informasjon (spesielt kullinformasjon) skal til en hver tid være korrekt!

Kontakt

Ønsker du å kjøpe hamster, eller har du noen spørsmål om kjøp?
 
Hamsterhiet@hotmail.com

 

 
På facebook deler jeg mine tanker, erfaringer og opplevelser som hamsterentusiast, oppdretter og eier av Hamsterhiet, med bilder og innlegg!
 
Opphavsrett
Alle bilder på denne nettsiden blir tatt av meg, og tilhører meg. Ved lån av andres bilder vil jeg linke til kilden under bildet. Ønsker du å låne bilder skal du beholde vannmerkingen, og henvise til meg. Du får heller ikke lov til å redigere bildene, dersom jeg ikke har sagt noe annet. Overtredelse av disse kravene blir tatt alvorlig!

Norsk Hamsterklubb

Image and video hosting by TinyPic

 
Jeg følger Norsk Hamsterklubb (NHK) sine retningslinjer for hold og avl av hamster, og forventer at mine kjøpere gjør det samme. Om det så være seg oppdrettere eller barnefamilier. Les det som står skrevet på foreningens hjemmesider om hold og avl av hamster.

Kategorier
Arkiv

Innkjøp og utstyr

 

Tunge dager
Det er noen tunge dager i hiet, og jeg har derfor ikke vært så veldig på nett. Vi, spesielt jeg, savner fortsatt Dovra veldig. Det er helt merkelig å ikke ha henne her lenger.
Som om ikke dét var nok, så knakk Frost det ene bakbenet tvers av. Mammahjertet gjør så vondt! Vi har selvsagt vært hos veterinær og tatt røntgenbilde. Det bildet har jeg fått tre vurderinger på, og valget var enkelt men likevel skikkelig vanskelig. Eget innlegg kommer.

 

 

De lyse sommerdagene
DSC_50882For å få tankene på andre mer hyggelige saker har jeg gjort mye i hjemmet og hagen. Jeg har bla. vasket ned hele hamsterrommet og dets innhold, samt fikset og ryddet i utegården til kaninene. Jeg har også gjort noen småting på hjemmesidens design, og skrevet litt om på fôr- kjøps- og omplasseringsavtaler.

—>
Frost tester ut carefresh crinkles. Det var mer enn godkjent, han elsket det!

Vi har huset fullt av hamstere nå, med våre egne, ungene fra Kull 36, noen fôrvertfrøkner, og flere til feriepass. I skrivende stund har vi totalt femten hamstere her. Fra kl. 19 og til kl. 03 er det altså full rulle. Alle skal ut, alle skal ha kos og stell. Det er bare koselig for oss! Eget innlegg om de ferierende hamsterne kommer.

 

Kull 36
a (3)Vi har fortsatt fire unger igjen fra Kull 36, alle bor i hvert sitt bur. Jeg har vært så heldig og funnet en skikkelig ålreit og koselig fôrvertfamilie til Runa. Hun er helt fantastisk, den frøkna! Og hun fortjener en like fantastisk familie. Hun flytter mot slutten av sommeren, og jeg gleder meg allerede til at hun kommer tilbake hit mot nyttår for å bli mamma.
Det har også muligens funnet en familie til Reidar (på bildet). Men nå har det seg dessverre slik at han ikke kan reise før om noen uker, ettersom han har fått en bakterieinfeksjon på snuta. Vi har vært hos veterinær, fått medisin og salve, og har nå behandlet han i to uker. Han er heldigvis ved godt humør og ser ikke ut til å være plaget. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!
Råk er fortsatt også her. Han hadde et sår på haken, og hysterisk som jeg er så valgte jeg å behandle han med samme medisin og salve som Reidar. Nå er det heldigvis ikke slik at det Reidar har fått er smittsomt, men noe som har oppstått i forbindelse med stress i overgangen til nytt bur. Råk, eller Ludde som han skal hete, ser allerede helt fin ut igjen og flytter også mot slutten av sommeren.

 

Kull 37 og 38
aaHamsterhiets Stumpa (Kull 34, ReSilvergrey Lh, muligens Umb) og Snøhetta (Kull 35, Silversable Lh) har vært her allerede i noen uker, og begge er paret opp med Colour Point’s Ugli “Floki”, og vi håper på to ganske tette kull om en drøy ukes tid. Jeg vet ikke enda om paringene har vært vellykket, så det blir spennende å se!

Hamsterhiets Snøhetta Baltusdatter —>

 

 

 

Danskebesøk
11774399_10155837413570585_631047338_nI dag, onsdag, var det hamstertreff i Oslo, da Trine og Lise (DK) kom for å avlevere flere hamsterstumper til flere forventningsfulle norske oppdrettere. Totalt hadde de med seg femten hamstere på båten over, samt en drøss med flotte hjemmelagde hengekøyer fra Maria og lekre godbiter fra godbitshoppen. Her er noe av det som jeg var så heldig å få med meg hjem. Tusen takk for all hjelp, jenter!

 

 

 

 

 

Velkommen til Hamsterhiet, Ulla!
aaaMen det var altså ikke bare stæsj som jeg ble rikere på i denne forbindelse. Merete var så snill og tok med seg Blåtassens Because Of Love til meg. En nydelig svensk Red Eyed White Lh (muligens brunøret) jente, som jeg har gledet meg til å møte i flere uker.

Ulla, som hun skal hete hos oss, er født to dager etter Kull 36, altså 22. mai. Hun har helt vanvittig mye og fluffy pels, og lover veldig godt typemessig (nydelig bamsehode!). Av det lille jeg har sett av henne virker hun ikke noe skvetten eller usikker, og er frempå for å sjekke ut nye ting. Dette lover veldig godt, og jeg gleder meg sånn til å bli bedre kjent med henne!

aa copyaa<3

I dag tok jeg en runde med både speilrefleks og mobilkamera under dagens vaske-og-rydde-økt på hamsterrommet. Det er skikkelig deilig vårstemning hos oss om dagen!

a
Jeg har gått til innkjøp av to brukte Ferplast Mary bur, grunnet overgang til nytt hyggesystem. Dette i håp om å få litt mer albuerom og burplasser nå som sommeren nærmer seg. Planen var å ha alle Samla130L-burene i hyllene, men jeg klarte rett og slett ikke løfte ned burene fra øverste hylle hver gang jeg skulle oppi der.. Med gitterbur får jeg litt bedre innsyn og tilgang. Jeg har fått tak i et eldre godt brukt bur i blått og et meget pent brukt i grått og hvitt. Jeg betalte 350kr pr. bur, og er fornøyd med det. Frost har fått teste det blå buret en ukes tid, og stortrives der. Det er ikke noe tull med gamle karer, hehe! Verken gittergnaging eller ekstremsportklatring. Han fikk derfor den ære av å flytte inn i det litt finere grå buret. Det blå står nå vasket, innredet og klart, til en ny liten ramp som vi henter neste helg.

11142982_376602589195525_494303862_n
I vinduskarmen på hamsterrommet er det storproduksjon av karse om dagen. Angrer litt på at jeg sådde så masse, for nå har jeg plutselig litt for mye karse og ikke noe peil på hva jeg kan bruke den til..

aa
Frost synes det var supergodt med karse.

aaa aaaa aaaaa aaaaaa aaaaaaa aaaaaaaa
Lille, søte og fantastiske Ingar er her enda. Jeg har tidligere denne uken offisielt lagt han ut til omplassering, og har allerede fått veldig mange henvendelser på ham. Dessverre ingen aktuelle, og veldig mange useriøse. Han omplasseres ikke til hvem som helst, og vi har ikke dårlig tid med å finne nytt hjem. Mer informasjon ligger her.

aaaaaaaaa aaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa
Dovra nyter livet som pensjonist. Hun er like snill og god som hun alltid har vært, men har med alderen roet seg betraktelig. Hun er min lille kosegris!

a aa
Ommøblert, igjen!

aaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaa
Frost sitt nye bur.

aaaaaaaaaaaaaaaaa
Dovra sitt Samla130L-mansion.

aaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaa
Ingar sitt ungdomsbur, Samla130L. Han har ikke hjul, da han enda er for ung til det. Men da får man jo plass til litt mer leker og stæsj, og det liker han!

 

For omlag en måned siden satte kjæresten min og jeg igang enda et burprosjekt. Nå var det jo lenge siden sist, så vi klødde litt i fingrene begge to – haha! Denne gangen skulle vi lage etasjer, spesial tilpasset Samla-130 kassene som jeg huser mine hamstere i. Jeg ville utnytte plassen ytterligere, samtidig få det litt penere. Jeg har også kjøpt inn flere klatreleker, hus og hengekøyer. Når vi allikevel var så godt i gang med verktøyet, lagde vi også flere lokk med bedre ventilasjon. Alt i alt har det vært en tidkrevende prosess, men fy søren så fint det ble! Jeg ble storfornøyd, og det tør jeg påstå at hamsterne ble også.

aFrost sitt bur.

aaFrost inspiserer.

aaaFrost sitt lokk, med ny hengekøye (som Trine var så snill å ta med fra DK for meg, tusen takk!). Bildet er tatt noen uker etter de første bildene, så jeg har rukket å ommøblere litt.

aaaaDovra sitt bur, med kokosnøtt-hengekøye og hjemmelaget hus (laget av Bjørks fôrvert, Julie, så det kan jeg ikke ta æren for).

 

Edit
Dette innlegget er godt over en måned for gammelt! Jeg har helt glemt det bort. Bedre sent enn aldri?

 

Flere tiår år med feilinformasjon  har resultert i at mange kjæledyr sitter i alt for små bur. Dette rammer ofte de små dyrene, fra de minste musene til de største kaninene. Kaniner er Norges tredje mest vanlige kjæledyr, etter hund og katt, og det er ikke uvanlig å finne de i bur med en lengde på en halv meter. Dette er ikke dyrevelferd!
Det å ta et dyr ut fra dets naturlige habitat og inn i et hus vil, naturligvis, by på noen utfordringer. Men når man først velger å gjøre dette, så er det viktig å gjøre seg kjent med artens mange forskjellige behov. Plass og mulighet for utfoldelse er et av disse mange viktige behovene vi må ta hensyn til.

Les også; Innekaniner er de nye kjæledyrene!

 

Faaaaaolk synes jeg er riv ruskende gal, som bruker masse tid, energi og penger på å tilrettelegge og fornye tilværelsen til våre dyr. For hos oss har nemlig kaninene våre fått stadig større bur, lenger utetid og dyrt utstyr. I hele forrige vinter hadde vi ordnet det slik at kaninene bodde i en base av kompostgjerder på hamsterrommet, med fri tilgang på hele hamsterrommet og gangen så lenge vi var hjemme og ikke sov. Men følelsen av å stenge de inne hver kveld gjorde ikke godt i mammahjertet..
Etter mange gode råd og tips fra Den store kaninbokas facebookgruppe bestemte vi oss for enda en gang å utvide basen til kaninene. Denne gangen skulle de få hele hamsterrommet til rådighet! Vi kjenner våre rampekaniner ganske godt, og hadde derfor tatt våre forhåndsregler. Det ble kjøpt inn to nye skap, to store gulvtepper, samt en stor og en liten Hol.Vi polstret hele veggen med kompostgjerder dekket med presenning, og gjemte alle ledninger trygt bak disse. Plutselig hadde vi et mye romsligere og kaninsikkert rom, som også er lettere å holde rent.

 

Hva synes kaninene? De hater jo forandringer, haha! De første ukene var tøffe, og i starten var de veldig skeptiske til sine to nye Hol-hus. Som jeg hadde gledet meg til at de kunne gjøre sitt fornødende inni disse husene, slik at vi slapp å se og lukte det til en hver tid. Lenin og Symra var dog ikke enige. Til tross for at Hol-husene er utstyrt med både vann, høy og romslige toaletter, så var det bare ett sted kaninene ville tisse; det var der den forrige doen deres hadde stått. Så morgenen etter vi hadde fikset ferdig hamsterommet våknet jeg til en svær haug med deres fornødende rett foran skapet, midt på gulvet, og på det nye flotte teppet jeg hadde kjøpt til dem. Vi kan jo ikke gjøre annet enn å trekke på skuldrene og le litt av det. Jeg fant frem vaskebøtta, og satt til å skure. Etterhvert så jeg ingen annen løsning enn å sette den store holen rett foran skapet, i håp om at dette ville hjelpe. Og det gjorde det! Hver uke har vi flyttet holen litt etter litt. Fem uker senere kan holen stå inntil veggen samtidig som kaninene er renslige nok til å bare gå på do i hol. Samt kan jeg åpne skapdøra igjen – for en lettelse!

De har blitt skikkelig husvarme nå, og det er ingen tvil om at det er to lykkelige kaniner som hopper rundt i Hamsterhiet om dagen. Både matfar og jeg er fornøyde med den nye løsningen. Vi ser at kaninene trives mye bedre nå, og dermed gir de mye mer av seg selv. Vi lar ofte grinda stå åpen og ser mye mer til kaninene. På kveldstid kommer de hoppende når de ser oss, i håp om noe godt eller litt kos. Samt har jeg fått utrolig flotte tilbakemeldinger fra kjøpere som har hentet hamsterunger fra Kull 32 ila. den siste uken. Kaninene har ikke vært sjenerte eller territorielle ovenfor disse, men immøtekommende og nysgjerrige med både store og små. Det er så hyggelig å se!

Slik ser det ut der inne i dag. Vi har ganske mange hamstere hos oss nå, som tilsvarer seks 130L-bur. Samt har vi de resterende hamsterungene fra Kull 32 som blir hentet i helgen, i 65L-bur på hylla.

aaaaaaaaaKaninenes hjørne slik det er tenkt at det skal se ut. Her har de fire Ikea Lack bord som fungerer som et gjemmested. Den teppeskjøten midt på gulvet irriterer meg grønn, men det får så være. Bambusgjerdet har jeg enda ikke funnet en god plass til.

 

jjjjjjjjjjFarvel Kull 31
Denne helga reiste siste hamsterungen fra Hiet og til sin nye eier på Sørlandet. Der får hun det nok fint, og vi ønsker de masse lykke til! Det betyr at alle ungene nå er reist, og de aller fleste har fått god tid til å bli husvarme allerede. Vi har fått bilder fra noen, og oppdateringer, som vi setter stor pris på! Tusen takk til alle de nye eierne, og takk for at dere tar så godt vare på alle gullungene.

Vi ønsker dere alle masse lykke til videre, og gleder oss til flere bilder og oppdateringer ettersom de vokser. <3
 

aaMor-Dovra har gjort en vanvittig god jobb og stått på for alle barna sine. Jeg er så veldig stolt av Dovra’en min, og gleder meg allerede veldig til hennes neste kull. Men i mellomtiden skal hun få en lang og god pause, som det hittil ser ut til at hun nyter godt av. Hun har gått opp masse i vekt allerede. Så mye at hun nå veier mer enn hva hun gjorde ved paringen. Det er jo veldig bra!

 

aaa aaaaEik er den eneste hamsterungen som er igjen fra Kull 31. Jeg har fortsatt ikke bestemt meg om hun skal beholdes, eller om hun skal flytte til fôrvert før eller etter hennes planlagte kull. Akkurat nå stresser jeg ikke med det. Vi bare koser oss og blir kjent, og nyter de fine dagene vi har sammen! Det er absolutt ikke vanskelig med denne frøkna. Hun er virkelig helt fantastisk! Snill, god og rolig, samtidig som hun er litt lik sin mor; sta, energisk og med egne meninger.

 

aaaaa aaaaaa aaaaaaa aaaaaaaa aaaaaaaaaDenne oransje grisen er fra Kateogdyrenes oppdrett i Stavanger – Tusen takk til Kate! Heggs nye mor var så snill å hjelpe meg med frakt av han – Takk så mye for det! Kateogdyrenes Sony er en Red eyed Caramel Longhaired Rex hanne som ble født 16. Januar i år. Det er planlagt at han skal få bli far til to kull hos oss i sommer, begge med frøkner fra Kull 31. Gorm, som vi kaller han her, er en veldig rolig, avslappet og litt sjenert gutt.  Han lar seg håndtere kjempegodt, men trenger litt tid til å bli husvarm. Gorm er utrolig flott! Med det fineste bamse-ansiktet jeg har sett på lenge, den sterke og flotte fargen, og sine krøllete værhår. Alle hans avkom vil bli både Rust- og Rex-bærere, uten at jeg tenker å avle videre på disse genene.

Ta en titt innom å se på de oppdaterte kullplanene våre!

 

aaaaaaaaaaI går var jeg en tur innom posten og hentet to gigantiske hjul. Disse er de samme som de forrige jeg kjøpte, bare med 28cm i diameter. Det var Frost og Ronja som fikk den store æren av disse hjulene, og begge er hekta.

 

aFrost <3

 

aaaaaaaaaaaJeg har iløpet av det siste året blitt bitt hardt av Bonsaibasillen. I går kom det to nye trær til oss, som skal få det så fint her. De pryder Hamsterhiet og skaper god vårstemning. Itillegg til et par på stua, så kan man vel trygt si at jeg har fått grønne fingre. Navn får de selvsagt også! Fra høyre; Michiko (skjønnhetens barn), Setsuko (muligheter), Susumu (fortsettelsen).

 

aaaaaaaaaaaaPå stua har vi Fuyuki (vintertre), som vi kjøpte halvdød til nedsatt pris på IKEA. Han har virkelig kommet seg godt, og gitt meg masse mestringsfølelse – hehe!

 

IKEA er alltid moro! Og det er ikke så mange som vet det, men de har masse flott til dyr på IKEA også. Man må bare bruke fantasien litt. I dag dro vi hovedsakelig dit for å kjøpe nye flere små hylleplater (Variera stor/liten). Men endte også opp med å kjøpe høyhekk til kaninene, flere stråballer (hamsterne elsker disse!), en lampe (til hamsterommet, den forrige streika), en krukke som toalett (Förvar), og nye skåler (IKEA 365 stor/liten). Siden Kull 30 har jeg etterlengtet noen større skåler til å ha i fødeburene. Det blir ofte ekstra mye mat, og det blir ekstra mye rot når man ikke har store nok skåler.

a aaMed hamsterunger i hus (også så mange som vi har nå!) går det ekstra mye av proteinrikt tillegsfôr.

aaaGod plass til all maten, slik at de slipper å krangle om den.

aaaaHøyhekken satt opp! Jeg elsker strips.

 

Hei og hopp!
Her kommer en liten lørdagshilsen fra oss her i Hamsterhiet. Samt slenger jeg også med et lite bildedryss og en oppdatering om Kull 31. God lørdag til alle to- og firbente!

 

fSvigers har kuttet litt på epletrærne i hagen, og jeg tok med meg noen grener inn. Storfornøyde hamstere og kaniner, som fikk litt ekstra å gnage på.

 

DSC_2170 copyDSC_2423 copyJeg har laget og blandet litt (les; en halv bærepose) med godis selv. Mye rimeligere å kjøpe delene enkeltvis, enn å kjøpe de små godteposene på dyrebutikken. Dette er ikke noe hamsterne får hver dag, så det vil jo holde en lang stund! Den siste uken har jeg også tørket litt frukt, hittil bare papaya og eple. Lenin er i røyteperiode nå, og da er det viktig å få i kaninene litt papaya for fordøyelsen.

 

DSC_2396 copyTo dager etter vi fikk hentelapp i postkassa fikk vi somlet oss til å hente disse hjulene på postkontoret. Disse kjøpte jeg på Ebay til en billig penge, da de ble varmt anbefalt av andre oppdrettere. Ronja løper litt klønete i Ferplast 18cm hjulene vi bruker, så da ble det til at vi måtte kjøpe nye. Disse er fra Karlie, og 20cm i diameter. Synes de virker veldig flotte. En del stødigere og bredere, så det er bra! Blir nok til at vi kjøper flere. Da vil jeg også prøve 28cm i diameter.

 

fff ffff aaaaKaninene fikk basilikum som lørdagsgodis. Det er de veldig glade i!

 

ffHamsterne fikk dette i kveld; bløt kattemat av kylling og lam, tørr kattemat av grønnsaker og kylling, og et basilikumblad.

 eeI dag våknet jeg til dette synet.

eTorkel passer på.

eeeUngene har vært mye ute å fartet i dag, og det har gitt meg muligheten til å faktisk få talt de opp ordentlig. Jeg kan endelig bekrefte at det faktisk er hele fjorten små i dette kullet!

fffffI dag kom denne lille saken traskende ut av redet. Plutselig dukket det opp en bitteliten hamsterunge. Gjemt mellom dobbelt så store søsken. Jeg håper virkelig den vokser opp, slik at den blir stor og sterk.

eeee eeeee eeeeeeGruppebilder tatt på dagen i dag.

ffffffGruppebilde tatt på kvelden. Kjøtt på menyen var veldig stas.

fffffffDe sloss om maten!

 

a Veiing og full husrens!
Hamsterhusrens, vel og merke. Noen ganger er det bare veldig godt å vaske bur, haha! I dag har jeg brukt masse tid på vasking og skifting av alt bunn- og sovemateriale i hamsterburene. Veslemøy og Brage på hyllen, Ronja med Kull 28 og Tetra på bordene under, Bonsaien Matsuko i midten.

Slik ser det ut hos oss nå ->

Jeg veide også hamsterne i dag. Brage har blitt litt tjukkere etter han fikk mindre bur. Han brukte jo ikke halvparten av det forrige buret sitt en gang! Men han begynner jo å bli eldre, og mindre aktiv generelt. Frisk og rask ellers, med 164g på vekta. Helt grei og fin vekt, til en grei og fin hamstermann. Veslemøy står ganske stille på 170g, som jo er ganske bra. Ronja kommer seg godt til tross for at hun ammer, med sine 147g. Tetra derimot skulle jeg gjerne ønske at veide litt mer, mtp at hun nettopp har blitt paret opp til sitt første kull. Hun veide 137g! Ikke mye, men absolutt ikke for lite heller. Hun er jo enda ung, tre og en halv måned, og legger vel litt på seg etterhvert som hun blir eldre. Hun er blitt en stor og fin jente, og er fin i formen; verken overvektig eller undervektig.


 

aaKull 28
Ungene i Kull 28 fikk første ordentlige burrens i dag. De er nå hele tre uker gamle, hurra! Ante er reservert, og Màhtte er reservert til en fôrvert. Det har stått veldig stille på reservasjonsfronten de siste dagene. Folk er vel på ferie, og svarer ikke på mail. Jeg skal ta tak i det og få litt fortgang i sakene! Ante viste seg forresten å være ei jente, slik at vi nå har fire jenter og én gutt i Kull 28. Jeg tenker at jentene skal få bo i Ronjas store bur til de er fem uker, leveringsklare og utflyttet. Lille Màhtte har kun noen dager igjen med familien før han flyttes over i eget barnebur!

Ante med Sunnà i bakgrunn, tre uker gamle ->

Eget innlegg kommer snart!


 

3Paring til Hamsterhiets Kull 29
Onsdag 24. Juli paret vi opp Tetra med Brage. Jeg tror ikke Brage var veldig imponert over Tetra, for han mistet raskt interessen.. Han pleier å være ganske så ivrig, men ikke denne kvelden. Paringen varte en halv time, som jo er vel og bra. Jeg tror og håper den ble vellykket, og om jeg har rett kommer Hamsterhiets Kull 29 til verden fredag 9. August.

Paring: 24. Juli
Termin: 9. August
Leveringsklare: 13. September

Farger og hårlag: ReIvory, ReWhite, ReCream, ReSg Het/Hom, Cinnamon, Dove, Silverdove het/hom. Alle blir langhårete, hvorav halvparten blir Satin.

Planer: Jeg håper på en fin hanne som skal ut på fôr, som “backup”.


 

wRolig tid fremover..
Etter Varg sin død har jeg brukt litt tid på å tenke.. Jeg har bestemt meg for å ta det rolig fremover, og lede inn mot en pause. Dette kommer av mangel på motivasjon, og ikke minst tid. Jeg prøver veldig hardt å gjøre det beste jeg kan. Likevel ender vi opp med høy dødsprosent i kullene våre. Det er veldig trist å oppleve at flere hamsterunger i hvert kull dør, og slik har det vært i over et år nå. Samt har jeg fått meg heltidsstilling som fagarbeider i barnehage, og vil derfor ikke ha like mye tid til overs som da jeg var student.

 

Kull jeg med sikkerhet skal gjennomføre er;

  • Hamsterhiets Kull 29, med Tetra og Brage, leveringsklart i midten av September.
  • Hamsterhiets Kull 30, med Ronja og Brage, paring i November.

Kull jeg vurderer å gjennomføre;

  • Hamsterhiets Kull 31, med Tetra og fôrverthamster Màhtte, paring i Desember.
  • Hamsterhiets Kull 32, med fôrverthamster Sunnà og lånehamster Butler, paring i Januar.
  • Hamsterhiets Kull 33, Ronjas tredje og siste kull, paring i Mars.
  • Hamsterhiets Kull 33, Tetras tredje og siste kull, paring i Mars.

Altså er jeg usikker på hvor mye jeg får tid til etterhvert, og må se det an litt ettersom. Det blir ikke til at jeg setter ei frøken fra Tetra ut på fôr likevel. Nå har jeg såpass mange “kanskje-kull” på lista mi, og jeg trenger ikke enda ett. Men at jeg setter en hanne fra Tetras kull skal ut på fôr som “backup” er ikke usannsynlig. Både Sunnà og Màhtte fra Kull 28 skal settes ut på fôr, itilfelle jeg får lyst til å bruke de til avl senere. Hva som skjer videre med “kanskje-kullene” vil jeg selvsagt meddele her på bloggen og på fb-siden vår. Fordi jeg ikke vet hva som skjer med “kanskje-kullene” tar jeg ikke reservasjoner på disse.

Fremover vil jeg heller ikke ta inn flere hamstere. Altså, det blir ikke til at noen flytter inn i Vargs gamle bur. Ei heller noen som tar over Veslemøy eller Brages bur, når de blir gamle og takker for seg. Det blir stille og rolig her fremover, og det blir veldig mye kos på de fire som er igjen her nå, kullene våre, kaninene og ikke minst valpen.


 

4

Mange bur selges!
Fordi vi ikke har så mange hamstere, har vi heller ikke bruk for alle de burene som ligger å samler støv på loftet. Jeg selger derfor unna mange Ferplast Tris bur og noen andre småbur, i håp om at noen andre får bruk for de. Jeg har en del ekstra utstyr som vil følge med burene (om man vil eller ikke, haha..). Når alle burene og det ekstra utstyret er solgt, planlegger jeg å bruke noen av pengene på veldedighet. Hva, hvor, og hvorfor har jeg enda bare noen små tanker om. Men jeg skal uten tvil ut å handle mat og utstyr til dyr og organisasjoner som har bruk for donasjoner. Innlegg og bilder fra dette vil selvsagt komme på bloggen når burene er solgt!

Se alle burene som er lagt ut til salgs her!

 

kkImport fra Sverige
Denne turen har vært planlagt lenge og i flere omganger. Det var veldig koselig at vi endelig fikk gjennomført den! I går, lørdag, var jeg altså på langtur til Bro i Sverige. Her hentet jeg med meg tilsammen syv hamstere fra Kerstin som driver Obelix oppdrett; to til Hilde, fire til Kate og én meg selv.

Reiseburene står klare før avreise ->

Det er jo utrolig spennende at vi får inn nye linjer til Norge, deriblant også nye farger og hårlag. Jeg har selvsagt tatt noen bilder av alle hamsterungene jeg hentet, men avventer litt med å legge ut bilder av de andres hamstere her på bloggen. Legger selvfølgelig ved noen bilder fra turen, og vårt nye familiemedlem.

Jeg må få takke min pappa som kjørte i tolv timer slik at jeg fikk hentet hamsterne. Tusen takk! <3

kTurmat! Vi hadde med oss en full kjølebag med mye snadder, skikkelig kos!

jjjjjjSlitne hamsterunger i reisebur på vei hjem.

kkkVi kjørte forbi mange trær og mye fin natur.


 

N603023_10151468422840802_686044212_nytt familiemedlem!
Nå var det virkelig på tide å få inn noe nytt blod i linjene våre. Som tidligere nevnt har jeg vært på utkikk etter en eller flere Mink hamstere til oppdrettet mitt. Mink er i hovedsak rødøyet Sable, altså består fargen av Cream, Cinnamon og Umbrous; eeppUu. Jeg kom hjem fra Sverige med en ny frøken, Mink Satin Longhaired. Det er litt dumt at hun ikke kan pares med Brage, da de begge er Satin. Dog planlegger jeg å beholde flere hamsterunger fra henne, så det dukker vel opp en mulighet for han senere.

Bilde av kullet, 3 uker gamle. Bildet tilhører Kerstin! ->

Hamsterungen har fått navnet Katla Gubbensdatter. Hun er ganske god og rund for alderen, med kjempe fine bollekinn. Pelsen lover utrolig godt, da den er veldig lang og fluffy! Hun var våken under store deler av bilturen, og var uten tvil mest nysgjerrig. Nå som vi har kommet hjem skal hun få ro de første dagene, før vi begynner en tilvenningsprosess. Hun bor foreløpig sammen med sine to søsken i Antonius-systemet, og de slo seg godt til ro med det samme vi kom hjem. Hun flytter etterhvert over i en 130L Samla eske fra IKEA, som står fremme og klar til innflytting. Nye bilder av Katla og buret hennes kommer i et oppdateringsinnlegg, når vi har blitt litt bedre kjent.

 

265041_10151485481105802_1887591354_n2Obelix’ Katla Gubbensdatter – Mink Satin Longhaired

Født: 19.12.2012.
Kullstørrelse: 6; 2 hanner og 4 hunner.

Katlas mor: Obelix’ Nora (Golden Umb Satin Lh)
Mormor:
Obelix’ Ebba (Red eyed Silver grey Banded Lh)
Mormors mor:
Zoolina (Rust Banded Lh)
Mormors far:
Obelix Obelixix (Silvermink Lh)
Morfar:
Obelix’ Casper (Sable Satin Lh)
Morfars mor: 
Kolarängens Åhfelia (Sable Sa Lh)
Morfars far: 
Obelix’ Obelixit (Bø Sable Lh)

Katlas far: Hälsingeskogens Go-gubben (Black eyed Cream Rex Lh) Mangler videre stamtavle..

Katla, 3,5 uker. Bildet tilhører Kerstin! ->

Kullplaner: Katla skal få sitt første kull i månedskiftet April/Mai, og jeg aner ikke hvem som får æren av å bli pappa. Jeg har et lite håp om at det kommer en fin hanne i Sagas siste kull, Hamsterhiets Kull 26, som kan være en passende partner for henne. En liten funfact; Katla er Rex-bærer, siden hennes far er Rex. Så i alle hennes kull vil halvparten av ungene også bli Rex-bærere. Rex er ikke et gen jeg ønsker å avle på, men det er litt moro uansett fordi det hittil har vært lite Rex-gener i Norge, hehe..

DSC_2222 - Kopi copy
Katla Gubbensdatter, nesten 5 uker gammel.
Velkommen til Hamsterhiet!

 

Innkjøp
Ved hjelp fra Zooariet fikk jeg også med meg to stk 100L sekker med allspon for en billig penge. Betalte kun 433kr for dette, yuhuu! Samt stoppet vi på Tøckfors og handlet litt annet snasent. På Dyrego kjøpte jeg et typ hobbithus (elsker det, hadde jeg vært rik skulle jeg kjøpt mange flere!), og noen frukt-plasthus. På Eurocash kjøpte jeg stpre mengder av sånne kjedelige ting man må ha når man driver oppdrett og har kaniner, hovedsakelig hamsterfôr og høy. Der kjøpte jeg også fire stk baby-mat på glass til hamsterne. På vår dagligvarehandel har de ikke så mange forskjellige, og derfor tenkte jeg det kunne være spennende for hamsterne å prøve ut noen nye smaker.

lll
Allsponsekkene måtte stå på verandaen, og det snør.

llVitakraft Menu Hamster koster 25kr posen på Eurocash i Sverige (35kr på Europris i Norge), og jeg tømte Eurocash for alle de seks posene de hadde. Barnematen kostet 8kr glasset.

l Hobbithuset kostet 180kr, og plasthusene 55kr stk.
Katla skal få hobbithuset i det nye buret sitt, tenker jeg.

 

Oppsetting av inneburet
Her i Oslo kan man nesten lukte at høsten er på vei! Utrolig deilig å kjenne en litt kald bris når man går kveldstur, og se at bladene blir røde og faller grasiøst ned fra trærne. Hehe, ja, jeg elsker høsten! Men det betyr også at det er veldig kaldt om natten. Og mitt mammahjerte er rett og slett ikke sterkt nok til å la kaninpusene mine sove ute lenger. Derfor ble det til at vi satte igang bygging og konstruksjon av kaninenes innebur noe tidligere enn planlagt.

I den anledning dro vi på IKEA og kjøpte et gulvteppe til kaninene (dette!), som både kaninene, matmor og matfar ble fornøyde med. I fjor vinter hadde vi det slik at kaninene fikk ha sitt relativt store hage-utebur inne, med en påsatt løpegård. Denne gangen fikk de ikke uteburet inn, av den enkle grunnen; det er et herk å rengjøre! Samt er det ganske oppspist, og ser ikke særlig pent ut lenger. Derfor fikk de bare en ekstra stor løpegård denne gangen, plassert inne på Hamsterhiet så klart.
Inneburet er ikke helt ferdigstilt enda. Vi planlegger å dekke deler av det med hvit presenning, slik at kaninene kan føle seg trygge og hjemme i buret sitt. Samt planlegger vi også å sette inn én, muligens to etasjer med trapp, slik at de får litt å klatre på.
Uteburet står fortsatt ute, men nå uten løpegård – altså har de nå enda mer løpeplass på verandaen! Der skal det stå helt til neste sommer, og kaninene har full tilgang til det hver gang de er ute. De sover kun inne om natten, og er ute på verandaen så lenge været tillater det.
Det lille inneburet (hundeburet, bilde her!) som vi kjøpte til kaninene i sommer, som et typ “krypinn-når-stormen-står-på-som-værst-og-det-lyner-tordner-og-regner-masse” har blitt pakket vekk og fylt med hundeting til vår fremtidige hund.

Verandaen før.

Verandaen etter (med litt penere vær!).

Uteburet slik det ser ut nå, som også alltid står åpent.

Noen av kaninenes kroker på verandaen, innredet etter deres behov!

Det uferdige inneburet på hamsterrommet!

 

Petal cleanse mot allergi!
Matfar Emíl har etter et legebesøk i fjor sommer fått påvist en veldig sterk allergi mot pelsdyr. Da hovedsakelig hest, hund, katt og kanin. Ja, du leste riktig; kanin! Han reagerer ikke på hamsterne, uansett hvor mange vi har eller hvor mye han koser med de. Men kaninene reagerer han på. Da får han utslett på hendene stakkars, som klør noe voldsomt. Da vi først anskaffet Lenin var det ikke noe problem, det var da Symra ankom Hamsterhiet at han begynte å reagere noe voldsomt. Dette er selvfølgelig utrolig trist, da Emíl veldig gjerne vil kose med kaninene, og kaninene veldig gjerne vil kose med matfar. Derfor gikk vi til innkjøp av Petal Cleanse, etter å ha googla litt på nettet. I snart et halvt år har vi brukt det, litt av og på. Og ja, i vårt tilfelle så har det virkelig hjulpet!

Petal Cleanse finnes i to varianter, én til hund og én til katt og mindre pelsdyr. Det er en flaske en får kjøpt, med en vannlignende væske i seg. Den påføres på en klut, for så å påføres i pelsen dyret allergikeren reagerer på. Dette må gjøres én gang i uken, og man kan se resultater etter tre uker. Den fåes kjøpt på nett, men da er den ofte veldig dyr. Mellom 300 og 400kr. På Europris er den mye billigere, men dessverre så husker jeg ikke prisen..

Jeg anbefaler den på det sterkeste! Den kan være redningen for de som har dyr som det er vanskelig å ha pga allergi. Eller for de som veldig gjerne har lyst på pelsdyr, men blir holdt tilbake av allergi. Om et års-tid skal jeg anskaffe meg en hund, og da er det ingen tvil om at vi også da vil benytte oss av Petal Cleanse! Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å påføre mine dyr en slik type væske, men det skulle vise seg at det ikke var noe problem. Dog, dette ville jeg nok ikke brukt på hamsterne. Pga deres lille størrelse er det vanskelig å dosere slik at det ikke blir for mye.

Dette skriver DOOA om Petal Cleanse:
“Det finnes nå et produkt på det norske markedet som har gitt oppsiktsvekkende gode resultater; Petal Cleanse. Dette produktet har blitt testet hos Market Research Solutions Ltd, England, og deres konklusjon er virkelig oppløftende for alle med kjæledyrallergi. Her er noen av deres viktigste konklusjoner:

Bruken av Petal Cleanse (PC) på kjæledyr reduserer behovet for bruk av medisiner blandt kjæledyreiere. Prosenten av forsøkspersoner som sa at de ikke måtte benytte seg av allergimedisiner FØR bruk av PC var 5%. Hele 35% av forsøkspersonene sa etter 4 ukers bruk av PC at de ikke lenger trengte allergimedisiner. Antall personer som sa at de ikke hadde spesielt mange symptomer FØR bruk av PC var kun 2%. Etter bruk av PC i 4 uker, sa over 30% det samme! Hele 74% mener at PC har redusert symptomene på kjæledyrallergi.

Det ser også ut til at PC har positiv innvirkning på allergien til de som har flere allergier enn kun for hund og katt.
tillegg til dette, har PC en positiv påvirkning på dyrets pels og er ikke farlig for dyret å slikke i seg. De forsøkespersonene som ikke følte noen stor bedring ved bruk av PC, viste seg å være allergiske ovenfor mange andre ting i nærmiljøet, og også mat.
Hele forskningsrapporten kan leses her: http://www.dyrenesdoktor.dk/pdf/petalcleanse.pdf

Hentet fra; http://www.dooa.no/nyheter/petacleanse.htm

Har du erfaring med Petal Cleanse?

IKEA for hamstereiere og oppdrettere
I dag var jeg en tur på IKEA for å kjøpe inn resten av Antonius-stativet mitt. Nå har vi endelig fått det på plass, to stående rader som rommer tilsammen hele ti bur. Nå har vi endelig plass til store og små, noe som var på tide da jentene i Kull 20 allerede har begynt å sloss. På IKEA kjøpte jeg også noen skåler til å ha i alle disse burene! De hadde så søte farger, så nå er det fargerikt og pent hos de små, hehe.. Jeg tok også med en plante til å ha i hiet, bare for pynt. Den har fått navnet Karl Gustav, aka Gus. Kaninene fikk selvsagt også noe, nemlig nye toaletter!

Handlelisten så slik ut:
Antonius 70cm-stativ: 2 stk, 45kr = 90kr
Antonius 120cm-stativ:2 stk, 95kr = 190kr
Antonius skuff
:
10 stk, 65kr = 650kr
Antonius lokk: 10 stk, 25kr = 250kr
Pluggis (kanintoalett): 2 stk, 59kr = 118kr
Lantställe (Karl Gustav’s potte): 39kr
Himalaya (Karl Gustav): 39kr
Sommarlov (firkantete skåler, 4pk): 6 stk, 9kr = 54kr
Smaska (runde skåler, 3pk): 4 stk, 19kr = 76kr

Litt ommøblering
Nå som vi har fått opp de høye Antonius-stativene sier det seg jo selv at vi måtte ommøblere litt. I Hamsterhiet er blir det stadig ommøblert, og vi finner ofte nye og smarte løsninger på plassering. Men jeg håper nå at vi slipper å ommøblere på en stund, spesielt fordi jeg synes at det er så koselig der inne nå. Det bordet som stod i vinkel tidligere har blitt flyttet til under vinduet. Det blir brukt som avlastningsbord og stellebord. Utrolig kjekt!
For øyeblikket er alle burene i Antonius-stativet opptatte, da jentene i Kull 20 måtte skilles for et par dager siden. Hittil har vi brukt hjul på stativ. Men nå som vi har hele ti bur i stativet har vi ikke nok hjul til alle. Derfor kom min kjæreste på en god idé, nemlig å skjære hull i eskene for å feste hjulene. Det fungerte perfekt, og var en kjempe grei løsning!

Til hamsterne

Til kaninene

Lakota Månestråle, Jente fra Hamsterhiets Kull 20, var den første som fikk teste ut den nye måten å feste hjulene på. Hun syntes det var kjempe stas!

 

Jeg har endelig fått opp en banner på kortveggen på hamsterrommet! Planen er å lage den som en collage etterhvert, ved å henge opp bilder og dekorere den med hilsner fra besøkende. Det hadde vært så utrolig koselig, og ikke minst personlig! IKEA-stativene skal gjøres om fra en 7′er til en 6′er, slik at den ikke kommer i veien for banneren. Det 4′er stativet skal muligens flyttes og stå for seg selv et annet sted i rommet. Jeg må bare finne plass til den, og IKEA må få inn flere 3′er stativer..

Fine logoen vår<3

 

Nytt hyllestystem
Nå har det seg slik at det er noe trangt i Hamsterhiet om dagen. De seks guttene i Kull 19 måtte skilles, slik at de alle bor i hvert sitt bur. Fortvila som jeg var, fikk jeg et tips av Ulricke. Som kort fortalt endte i en IKEA-tur, og tre nye Antonius-hyller med hele syv skuffer. Min snille handyman Emíl lagde lufting i lokkene som tilhørte skuffene, med litt kreativitet og slike gitterdeler av inngegninger. Og dermed hadde vi altså et hyllesystem som kan holde syv bur på bordet, istedenfor to Ferplast Mini Duna. De hvite plastskuffene, altså burene, kan brukes som barnebur og som fødebur. De er lette å rengjøre, og de er nesten på samme størrelse som Mini Duna.  Planen er å få satt inn noen etasjer i de, slik at det blir litt mer å trå på. Men det blir ikke før eksamen er levert!

For øyeblikket er alle syv burene i hyllesystemet i bruk, seks av de til gutta i Kull 19 og ett til de to resterende guttene i Kull 20. Lian har nemlig flyttet til sin nye familie, som den eneste i Kull 20 ved leveringsklar dato. Alle de elleve søstrene hans fikk bolig i den digre pause-esken. Da denne er stor nok for å romme de alle, og gi de nok med lek og aktivitet. For noen uker siden gjorde vi noen endringer i stellet vårt også. Alle våre fastboende hamstere får nå allspon i burene sine. Da dette støver mye mindre utover gulvet til matmor. Samt har vi også byttet ut alle hjørnetoalettene med slike små ferplasthus. Disse fungerer strålende som toaletter, da de ikke griser så mye.

Slik ser det ut hos oss nå! Og det er fortsatt plass til to helplastbur på gulvet. Ikke dårlig!

Småjentene mine har inntatt pause-esken, og de trives kjempe godt.

Slik ser altså plast-eske-burene ut ovenfra!

Haha, også måtte jeg bare legge ved bilde av disse! Jeg lagde tre stk plast-eskebur, med noen esker jeg fant på loftet og noen ekstra lange gitterdeler av inngegninger (som på magisk vis passet perfekt!). De ble brukt som en nødløsning til gutta i Kull 19 natten før vi dro på IKEA. Kreativt much!